Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_menedzhmentu_ta_marketingu_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Маркетинг як особливий тип управління

81. Сутність, мета і функції маркетингу.

Маркетинг в перекладі з англійськоі означає “діяльність, пов'язану з ринком”. Єство маркетингу можна виразити як “вид людської діяльності, направленої на задоволення потреб за допомогою обміну” (Ф.Котлер), інтеграцію зусиль всіх учасників ринку для формування і забезпечення попиту на взаємовигідній основі. Маркетинг є комплексним, системним підходом до рішення проблем ринку і охоплює всі стадії руху товару: вивчення потреб і попиту, внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства, розробку продукції і програм її виробництва, встановлення цін, рекламу, надання різного роду послуг, пов'язаних з продажем і споживанням, організацію післяпродажного обслуговування і утилізації що вийшли з вживання виробів.

Маркетинг як методологія ринкової діяльності є для промислових підприємств в певному значенні філософією виробництва, що дозволяє повністю, починаючи від науково-дослідних і проектно-конструкторських розробок аж до збуту і сервісу, підпорядковувати роботу всіх підрозділів підприємства постійно змінним умовам і вимогам ринку. Маркетинг на підприємстві – це система поглядів і практичних дій, пов'язаних з вивченням потреб, можливостей виробництва і обміну для їх забезпечення з мінімальним використовуванням всіх видів ресурсів досягши найбільшого споживацького ефекту. Головне в маркетингу — цільова орієнтація і комплексність, тобто злиття в єдиний технологічний процес всіх окремих елементів підприємницької, виробничо-господарської, збутової і фінансової діяльності. Використовуючи маркетинг, підприємство в змозі вирішувати певні задачі на кожному конкретному ринку з щонайвищою ефективністю. Практично це можна здійснити тільки у тому випадку, коли виробник має свій в розпорядженні можливість систематично контролювати свої науково-технічні, виробничі і збутові плани відповідно до змін ринкової кон'юнктури, маневрувати є в його розпорядженні економічними ресурсами, щоб забезпечити необхідну гнучкість в рішенні стратегічних і тактичних задач. За цих умов маркетинг стає своєрідним типом управління, фундаментом довгострокового і оперативного планування виробничої, науково-технічної, технологічної, інвестиційної, збутової і фінансової діяльності підприємства, а управління маркетингом — найважливішим елементом системи управління підприємством.

82. Сфера діяльності та принципи маркетингу.

Сфера діяльності промислового маркетингу (товарів виробничого призначення) охоплює ринок, що є сукупністю підприємств, що закупляють товари і послуги, які використовують при виробництві інших товарів або послуг, реалізують або перепродують іншим споживачам. Як основні споживачі в маркетингу товарів виробничого призначення виступають промислові підприємства і торгові посередники (оптова торгівля засобами виробництва). Як споживачі промислові підприємства закупляють різні товари, починаючи з сировиною і кінчаючи готовими виробами, для своїх виробничих потреб. Оптова торгівля як споживач придбаває і береже товари промислового призначення для подальшого їх перепродажу, надаючи тим самим послуги промисловим підприємствам.

Єство маркетингу як системи управління виробничо-господарською діяльністю відображають принципи маркетингу, які припускають ефективне досягнення його мети. Основні принципи маркетингу наступні:

  • виробництво продукції засновано на точному знанні споживацького попиту, ринкової ситуації і реальних можливостей підприємства;

  • якнайповніше задоволення попиту;

  • ефективна реалізація продукції (послуг) на певних ринках в запланованих об'ємах і в намічені терміни;

  • забезпечення довготривалої результативності (прибутковості) виробничо-господарської діяльності підприємства, що припускає постійний заділ науково-технічних ідей і розробок для підготовки виробництва продукції ринкової новизни;

  • єдність стратегії і тактики поведінки виробника в цілях активної адаптації до вимог покупців, що змінюються, при одночасній дії на формування і стимулювання потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]