Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОМЗММ С.Р.Т.13.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Тема 13. « Організація медичного постачання Механізованої бригади»

Заняття №5,6

Тема 13. « Організація медичного постачання Механізованої бригади»

Заняття №5,6

Порядок вимоги, прийому, обліку, зберігання й відпуску медичного майна.

Порядок вимоги медичного майна.

У міжбойовий період визначається потреба в медичному майні з метою його поповнення до встановлених норм. В орган управління (воєнно – медичний відділ АК) подається заявка на його одержання. При цьому нормою вважається кількість мед.майна й техніки, що зазаначена в табелі до штату БР і ії частин (підрозділів).

Порядок прийому медичного майна:

Медичне майно, що доставляється в БР авторанспортом здатчика (медичного складу АК) приймається в аптеці мед. роти за нарядом (ф.200) та супроводжувальним листом (ф.62), які виписуються й оформляються органом управління та вантажовідправником в 2-х (3) екз.

Прийом медичного майна ,яке доставляється в БР повітряним транспортом способом парашутного та безпарашутного скидання здійснюється зі складанням акту прийому (ф.4) в 2 екз. Комісією в/частини після перевірки відповідності фактичної наявності мед.майна і його стану пакувальних листів (ф.63), які вкладені відправником в кожний тюк, ящик і т.п.

Медичне майно, яке заготовлене із місцевих ресурсів, оприбутковується у мед. роті БР на підставі актів комісії (ф.11).

На мед. майно вітчизняного виробництва, що зібране на полі бою, а також поступило в мед. роту разом із пораненими (джгути гумові, затискачі кровоспинні, шини транспортні та ін.) оформляються акти (ф.11) в 2х екз.

Трофейне мед. майно, зібране в районі бойових дій, оприбутковується на підставі актів (ф.11).

Порядок обліку медичного майна.

Облік медичного майна в БР діючої армії ведеться звичайним порядком (див. Тему «Облік і звітність по медичному майну») із додержанням вимог, які розглянемо в данному розділі.

Як уже зазначалося в пп. 2.2.1., при одержанні наказу (розпорядження) щодо включення БР до складу діючої армії (АК) начальник аптеки здає (передає за призначенням) або одержує мед. майно, зайве або відсутнє в порівнянні з табелями й нормами його утримання на воєнний час. Здача (передача) та одержання мед. майна проводиться за розпорядженням (нарядами) органу управління.

Після закінчення здачі (передачі) та одержання медичного майна начальник аптеки підводить підсумки та виводить залишки в книгах обліку, складає звіт про рух і наявність медичного майна на день вибуття до складу діючої армії.

Органи управління на підставі звіту видають БР атестат (ф.20)

В діючій армії зарахування БР на медичне постачання проводиться на підставі наказу командуючого АК, до складу якого прибула мех.бригада.

Книги обліку, які не були закінчені в мед. роті до моменту убуття БР в діючу армію, ведуться до повного їх закінчення, після чого здаються в архів або зберігаються протягом установлених термінів.

Якісний стан медичного майна облікується за ступенями придатності:

Інвентарне майно – придатне, вимагає ремонту, непридатне.

Витратне майно – придатне, непридатне.

Бойові витрати та інші витрати військово – медичної техніки, що обліковується за номерами та технічним станом, оформляються актами технічного стану (ф.12), інше медичне майно – актами (ф.11). В акті обов’язково вказуються обставини втрати мат. засобів.

В акті про знищення мед. майна з метою недопущення захопелння його ворогом вказується підстава (наказ, розпорядження), згідно з яким здійснено знищення.

При знищенні мед. майна з метою попередження та ліквідації заразних хвороб до акту додаються письмові висновки відповідних спеціалістів, на підставі яких командиром медичної роти віддано розпорядження про знищення.

На підставі актів, затверджених командиром мед. роти (командиром БР), втрати записуються в книгу обліку нестач, після чого втрачене мед. майно списується з обліку мед. роти (аптеки).

Акти разом з іншими документами служать також підставою для клопотання щодо видачі інспекторскього свідоцтва на списання втрат із книги обліку нестач у частині.

В функціональних підрозділах медичної роти та медичних пунктах батальйонів (дивізіонів) облік наявності та руху мед. майна ведеться в книзі обліку ф.26.

Витратне мед. майно, що не підлягає щоденному вибірковому обліку, в аптеці медичної роти списується з обліку на підставі акту (ф.11) щомісячно за фактичною витратою.

Складання та ведення книг обліку в мехю бр покладається:

  • в батальйоні (дивізіоні) – на начальника МП (фельдшера);

  • в аптеці мед. роти – на начальника аптеки.

Документ підписується відповідним начальником та іншими посадовими особами, яким надано право розпорядження мед. майном. Облікові документи, які підлягають відправленню з військової частини, підписуються:

  • в батальйоні (дивізіоні) – командиром батальйону і начальником мед. пункту;

  • в мед. роті – начальником мед. служби мех. бр (командиром мед. роти) і начальником аптеки.

В аптеці мед. роти отруйні та наркотичні лікарьскі засоби (список «А») підлягають обліку в окремій книзі (ф.26).

В аптеці видача мед. майна з комплектів (функціональних і спец. призначення) проводиться після їх розукомплектування на підставі акту (ф.13). За цим актом комплект списується, а предмети, що входять до його складу, беруться на облік в книгах обліку (ф.27,ф.26).

Видані з аптеки за вимогами та рецептами функціональних підрозділів мед.роти лікарські засоби списку «А» та інше витратне майно відповідно до номенлкатури, що визначена органом управління (перев’язувальні матеріали, спирти, антибіотики, дорогі та дефіцитні перапарти), щоденно записуються у зведену відомість (ф.7), підсумкові дані якої заносяться в книгу обліку щоденних витрат (ф.50). Підсумкові дані книги (ф.50) за місяць являються підставою для списання витраченого мед. майна з обліку книги (ф.26).

В функціональних підрозділах (крім аптеки) мед. роти бригади облік функціональних комплектів та іншого інвентарного мед. майна ведеться в книзі обліку (ф.26), а лікарських засобів списку «А» та лікарських засобів за номенклатурою, визначеною орагном управління – щоденно в книзі обліку ліків, що містять отруйні та наркотичні засоби ф.49. Кожна видача ліків, що містять отруйні та наркотичні засоби, записується в книгу негайно та підтверджується підписом особи, відповідальної за їх збереження, облік і використання у функціональному підрозділі.

Облік мед. майна в аптеці мед. роти бригади здійснюється:

  • за аптеку та склад аптеки – за первинними обліковими документами;

  • за військові частини бригади, які прикріплені на постачання до аптеки мед. роти – за їх донесеннями.

Облік за аптеку та склад мед. роти ведеться за всією номенклатурою мед. майна в книгах обліку (ф.26, 27), а за кожну прикріплену на постачання в/частину (підрозділ) бригади та за бригаду в цілому – у книзі обліку (ф.27.)

Перелік облікових документів та їх форми, що використовується в мед. службі бригади, приведені в Керівництві з обліку озброєння, техніки, майна та ін. матеріальних засобів у Збройних Силах України (підрозділах, військвих частинах, об’єднаннях).

Порядок зберігання й відпуску медичного майна.

На медичному складі аптеки зберігаються комплекти спеціального призначення, медичні гази, дез. засоби, противоботуліністична сироватка, бактерійні препарати, кровозамінники, засоби для знезараження води та ін. табельне медичне майно мед. роти.

Мед. склад аптеки розгортається в декількох сховищах, які в разі відсутності відповідних приміщень обладнують у табельних засобах розгортання польових медичних установ (наметах, збірно – розбірних спорудах та інших польових укриттях (підвалах, землянках, бліндажах).

Мед. майно розподіляють у сховищах за видами (перев’язувальні засоби, шини, лікарьскі засоби та ін. з урахуванням чутливості до впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища, передусім низьких і високих температур (опалювальні приміщення. термоконтейнери, рефрижератори).

При будь – якому варіанті розгортання виділяють окремі сховища (майданчики, укриття) для засобів, які мають небезпечні фізико – хімічні властивості: стиснені медичні гази в балонах (кисень, азоту закис), дезінфікуючі ті дезінсикуючі препарати, вогненебезпечні (ефір, мед.ібензин, спирт).

При доставці медичного майна в підрозділи бригади (батальйони, дивізіони) зі здатчиком мед. роти в аптеці виписується та оформляється накладна (ф.2) в 3х екз.

Одночасно з передачею мед. майна здатчику вручаються два екз. накладної. Підпис здатчика в 3-му екз. накладної свідчить про оримання ним мед. майна та 2-х екз.накладної. Перший екз. накладної з розпискою одержувача мед .майна (фельдшером батальйону, дивізіону) повертається в аптеку мед. роти та додається до 3-го екз. накладної як свідчення про виконане завдання (погашення розписки здатчика).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]