Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОМЗММ С.Р.Т.13.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Величина можливих утрат механізованої (танкової) бригади в сучасних воєнних конфліктах за добу бою (у %)

Вид зброї

Наступ

Оборона

Звичайна зброя

До 8,0

До 5,0

Сильнодіючі отруйні речовини

До 1,5

До 1,5

Хворі

0,08 – 0,1

0,08 – 0,1

Прийнято вважати, що в загальних бойових втратах (ЗБВ) співвідношення безповоротних втрат (вбиті, полонені, зниклі безвісті) та бойових санітарних утратах складає – 25:75.

Отже, при чисельності особового складу мбр 3000 чол.санітарні втрати моужть скласти 240 чол., а за 5 діб – 1200 чол.(ЗБВ – 1600 чол., тобто 50 % особового складу. При такій кількості ЗБВ БР втрачає боєздатність, і без поповнення силами й засобами відводиться в тил діючої армії на переформування.

Загальна пропускна спроможність медичної роти бригади при наданні медичної допомоги першої лікарської та елементів кваліфікованої складає 500 поранених і постраждалих, в т.ч. кваліфікованої хірургічної допомоги в повному обсязі – 220 чоловік за добу.

Запаси медичного майна спеціального призначення для надання кваліфікованої медичної допомоги 2050 пораненим та хворим. З них: на 800 поранених та хворих – запас медичної роти, решта – надходить із вищої ланки медичного постачання за потребою. Крім того, медична рота утримує запас медичного майна для поповнення його витрат у підрозділах бригади на 500 поранених та хворих.

Евакуаційні можливості медичної роти складають 240 – 300 поранених за добу в умовах віддалення медичної роти від медичного пункту батальйону на відстані 10 - 12 км.

Ешелонування запасів мед.майна:

Ешелон (фр. Echelon) 1)воєн.: а) частина бойового порядку військ: перший ешелон, другий ешелон; б) при похідному русі: - частина загальної колони з необхідними засобами підсилення, які рухаються на деякій відстані від другої колони та здібна вести бій; 2) на залізниці – кожний військовий потяг.

Ешелонувати – воєн. розташовувати війська розчлененно (в глибину),поешелонно.

Запаси мед.майна для потреб бригад АК зберігаються розчленованими на етапах медичної евакуації. Військові запаси (бригада) повинні складати 100% табельної норми. Оперативні запаси (табельна норма) зберігаються на мед.складах МедБР, АК і ОК.

85 – 90 % медичних сил і засобів буде знаходитися в лікувальних закладах (ВППГ,ВПГ) і на мед.складах АК і ОК, а також в ТерГБ.

Медичне майно надходить у частини та медичні підрозділи з вищих установ медичного постачання за типовою схемою (мед.склади ОК – АК – мед.рота – батальйон). Інколи кількість ланок цього ланцюга може бути скорочена, можливо навіть пряме постачання.

В обороні, на межі бригадного тилового району розгортаються ВППГ АК, на один із яких орган управління може покласти обов’язки щодо постачання військ бригади медичним майном.

Згідно з сьогоднішніми поглядами фахівців з питань медичного забезпечення військ у сучасних війнах:

  • в батальйоні (МПБ) і мед.роті бригади буде надана медична допомога 80% легкопораненим;

  • в мед.роті БР – 10% тяжкопораненим і 80% пораненим середньої тяжк.;

  • в ешелоні МедБР АК – 50 % тяжкопораненим і всім легко- і пораненим сер.тяжк.;

  • в ешелоні ОК передбачається надання кваліфікованої мед.допомоги всім пораненим і потерпілим.

Військово – медична стандартизація. Військово – медичні стандарти.

В зв’язку з реформуванням медичної служби ЗСУ невідкладним завданням, що повстає перед ораганами управління медичною службою та фахівцями з питань медичного постачання є розробка та впровадження військово - медичних стандартів, зокрема:

1. Стандарти на ресурси (вимоги до виробництва, зберігання та застосування ліків, медико – технічних засобів і медичного майна, норми медичного постачання, освітньо – кваліфікаційні характеристики військово – медичних фахівців; вимоги до засобів медичної евакуації;

2. Структурно – організаційні стандарти (вимоги до лікувально-евакуаційного забезпечення військ (сил));

3. Технологічні стандарти (стандарти обсягу, видів медичної допомоги та лікування).

Стандартизація – установлення й застосування правил із метою впорядкування діяльності в певній області на користь і за участю всіх зацікавлених сторін, зокрема, для досягнення загальної оптимальної економії при дотриманні функціональних умов і вимог техніки безпеки (визначення Міжнародної організації зі стандартизації).

Об’єкти стандартизації – конкретна продукція, норми, вимоги, методи, терміни, позначення («обозначення») та інш., що мають перспективу багаторазового вживання, що використовуються в різних сферах народного господарства (науці, техніці, промисловості та ін.)

Організація мед. постачання БР у різних режимах функціонування ( у період відмобілізування, в період підготовки та в ході бойових дій)

У період відмобілізування начальник аптеки мед.роти БР у відповідності до штату і за табелем до штату на воєнний час одержує медичне майно ( за мобілізаційним нарядом), яке знаходиться у формувача (медичний склад, медичне депо) в непорушному запасі (НЗ) з ретельною перевіркою наявності та якісного стану найбільш важливих предметів у комплектах медичного майна, сумках, аптечках ( отруйні і наркотичні засоби, етиловий спирт та ін.), комплексності пересувних медичних установках. Отримане табельне мед.майно бригади розподіляється між підрозділами бригади.

Особовому складу видаються предмети індивідуального медичного оснащення. Табельна норма медичного майна БР, що зберігається в непорушному запасі (НЗ) бригади, розгорнутої за штатами мирного часу, при переведенні БР на штати воєнного часу вилучається із НЗ і розподіляється між підрозділами.

Перед розподілом табельної норми між частинами (підрозділами) бригади, функціональними підрозділами медичної роти поповнюється предметами, які в мирний час не зберігаються або зберігаються частково. Поповнення здійснюється за рахунок майна, яке знаходиться на поточному постачанні або в спеціальних запасах на медичних складах, а також закупленого в місцевій апетчній мережі НВО «Фармація», «Медтехніка».

Медичне майно, яке знаходиться в частинах бригади за нормами мирного часу, при переведенні бригади на штати воєнного часу за вказівками відповідного органу управління мед.служби здається на медичний склад або в інші частини.

У ході бойвого злагодження посадові особи медичної служби бригади вивчають свої функціональні обов’язки, оснащення, перевіряють якісний і технічний стан майна, зокрема, функціональність апаратів, приладів, обладнання, устаткування, проводять розконсервацію хірургічних інструментів та інших виробів.

Особовий склад аптеки мед.роти вивчає свої функціональні обов’язки, тренується на розгоранні та оснащенні своїх робочих місць, приведенні в робочий стан СДП – 2(3), ПУВІ, КН- 4 та іншого обладнання. У цей же період заводиться облік мед.майна в аптеці та інших функціональних підрозділах, в частинах бригади, проводяться заняття з особовим складом із вивчення індивідаульного та групового медичного оснащення.

У період підготовки до бойових дій:

1. Уточнюється забезпеченість частин бригади (батальйонів) і мед.роти мед.майном визначається потреба бригади в мед. майні спеціального призначення на майбутню операцію.

Начальнику медичної служби армійського корпусу (АК) подається заявка за встановленою формою (17 – мед) на відсутнє медичне майно, яке необхідно одержати до початку бойових дій. Майно, отримане на підставі даної заявки, використовується для поповнення запасів бригади, як правило, до встановлених табельних норм.

Запаси мед.майна понад табельну норму створюються за вказівкою органу управління тільки в особливих випадках, наприклад, при дії бригади у відриві від головних сил, при бездоріжжі, у гірських районах, тривалій обороні.

2. На випадок непердбаченої підвищенної витрати, бойових втрат і перебоїв з підвезенням у мед.роті створюється резерв мед.майна. У резерв виділяються перв’язувальні та інші засоби спеціального призначення. Лікарські засоби, що знаходяться у функціональних комплектах аптеки та лікувальних підрозділів теж вважаються резервом, маючи наувазі, що використовуватися будуть в першу чергу лікарські засоби з комплектів спеціального призначення ПП-1, ПП-2, АНТ, ОР, ПРО, якими згідно з Планом мед.забезпечення бригади в ході бою мед.рота БР повинна поповнюватися в кінці кожного дня бойових дій.

3. В аптеці створюється запас очищеної води (дистильованої та води для ін’єкцій), готується певний запас ін’єкційних розчинів і деяких інших засобів (внтурішньо – аптечні заготовки, аптечні матеріали, стерильні флакони для ін’єкційних розчинів та аптечний посуд та ін.). За заявками функціональних підрозділів стерилізуються перев’язувальні матеріали, хірургічний інструментарій, операційна білизна.

4. У мед.пункти батальйонів і функціональні підрозділи мед.роти видається необхідне майно, у тому числі ін’єкційні розчини й інші лікарські засоби, виготовлені в аптеці.

5. Завершується поточний ремонт медичної техніки. Апарати й прилади, які підлягають середньому і капітальному ремонту, направляються на медичний склад АК для заміни на придатні до експлуатації зразки.

6. Усі малолітражні кисневі балони, що знаходяться на оснащенні МПБ і мед. роти, включаючи робочі балони апаратів кисневої терапії (КІ-3М, КІ-4) та штучної вентиляції легень (ШВЛ) повинні бути заповнені до робочого тиску в аптеці мед.роти за допомогою табельного засобу – кисневого насосу КН – 4. Порожні кисневі транспортні балони місткістю 40 л обмінюються на заповнені киснем і відділенні газозабезпечення медичного складу АК.

7. Виконуються роботи з підвищення захисних властивостей тари й упаковки, в якій зберігається й транспортується медичне майно, а також інші заходи захисту наявних засобів від зброї масового ураження. Медичні підрозділи БР приводяться в стан готовності до негайного згортання і переміщення в заданий район. При розміщенні мед.майна аптеки на автомобільному транспорті передбачається можливість видачі необхідних предметів під час нетривалих зупинок без вивантаження майна на грунт і швидке розгортання аптеки в новому районі (на кожний транспортний засіб складається схема розміщення мед.майна).

8. Начальник аптеки готує доповідь начальникові медичної служби бригади щодо організації забезпечення БР медичним майном і матеріали (текстові і табличні) для включення в пояснювальну записку до Плану медичного забезпечення бригади в ході бою.

В таблицях наводяться розрахунки потреби й забезпеченості мед.майном спеціального призначення, можливого виходу з ладу основних технічних засобів мед.служби, їх ремонту і евакуації. Текстуально визначається:

- обсяг, термін і порядок подачі мед.майна батальйонам при підготовці та в ході бойових дій;

- порядок поповнення медичного майна мед.роти ( аптеки);

- розмір, місце зосередження та порядок використання резерву медичного майна;

- порядок забезпечення медичним киснем;

- організацію одержання дистильованої та демінералізованої води та виготовлення лікарських засобів в аптеці;

- організацію ремонту й евакуації пошкодженої медичної апаратури та інших технічних засобів;

- порядок використання місцевих резервів і трофейного медичного майна;

7. Необхідні (передбачені) дані з питань медичного постачання заносять також у План організації тилового забезпечення БР у ході бою.

У ході бойових дій:

А) Забезпечення батальйонів та функціональних підрозділів мед.роти здійснюється мед.майном спеціального призначення за фактичною потребою. Майно видається з аптеки (складу аптеки) на підставі заявок, що надходять, і повідомлень установленої (передбаченої) форми згідно з Табелем термінових повідомлень (щоденно). У невідкладних випадках майно відпускається без заявок за розпорядженням начальника МС бригади (в автоматичному режимі). Основні зусилля спрямовуються на безперебійне й повне забезпечення мед. майном насамперед тих підрозділів і частин, які виконують головне завдання, діють у першому ешелоні бойового порядку й ведуть активні оборонні чи наступальні дії. Увага у цей період зосереджується на забезпеченні майном тактичних десантів військ.

Б) Мед.майно з аптеки мед. роти підвозять в частини бригади (МПБ), як правило, зворотніми рейсами санітарного транспорту або транспортом бригади, що здійснює підвезення матеріальних засобів у частини бригади.

Мед.майно з мед.складу АК (на підставі заявки, повідомлення, наряду, донесення, в автоматичному режимі) подається в бригаду як транспортом армійського корпусу так і бригади.

Запаси мед.майна в мед. роті та батальйонах поповнюються до встановлених норм, як правило, наприкінці кожного дня бою, а в термінових випадках негайно.

В) В аптеці мед.роти ведеться оперативний облік мед.майна спеціального призначення за кожну частину (батальйон) бригади. Дані оперативного обліку необхідні в ході бойових дій при маневруванні наявними засобами, при складанні повідомлень і витребуванні майна (звіт-заявки).

Г) У необхідних випадках потреба БР у мед.майні задовольняється за рахунок резерву за розпорядженням начальника МС бригади. У випадках бойових утрат і підвищеної витрати мед.майна, що спричинили різке зниження забезпеченості, його поповнюють негайно, на підставі термінових повідомлень.

Д) Порожні малолітражні кисневі балони з частини бригади (МПБ), які надходять в аптеку медичної роти, обмінюються на заповнені або наповнюються киснем за допомогою кисневого насосу КН-4 із транспортних балонів місткістю 40 л.

Порожні транспортні балони обмінюються на заповнені у відділенні газозабезпечення медичного складу АК або безпосередньо з киснево – добувального загону (КДЗ) ОК.

Е) Поточний ремонт мед.апаратури й техніки виконується силами ремонтних підрозділів і частин бригади. Медична техніка, яка потребує середнього й капітального ремонту, на підставі вказівок начальника МС АК (наряд ремонту) відправляють до ремонтних майстерень (РМСТ) мед.складу ОК. Пересувні медичні установки з пошкодженою ходовою частиною доставляють на збірні пункти пошкоджених машин.

Ж) На медичну службу бригади також покладаються обов’язки щодо участі в збиранні, збереженні та експертизі трофейного медичного майна. Порядок використання трофейного майна визначають органи управління медичної служби.

По закінченні бойових дій:

А) Підрозділи й частини БР поповнюються мед.майном до встановлених норм з аптеки мед. роти та медичного складу АК (на підставі звіт -заявки).

Б) Виконуються заходи щодо ремонту пошкоджених виробів мед. техніки.

В) Оформляються матеріали на списання втраченого та витраченого під час бою мед. майна.

У міжбойовий період:

А) Проводиться забезпечення підрозділів і частин бригади мед. майном поточного постачання (загального призначення), яке відпускається на місячну потребу (що обумовлено встановленою періодичністю планового постачання в діючій армії).

Потреба визначається за типовими нормами постачання, оголошеними в табелях до штатів батальйонів і мед.рот БР. Майно витребується з розрахунку доведення запасів до встановлених норм.

Б) Переглядається вміст аптечок, сумок, комплектів щодо поновлення та поповнення встановлених норм.

Тестові завдання:

465. Величина можливих санітарних втрат механізованої (танкової) бригади в сучасних бойових конфліктах за добу бою може скласти при застосуванні звичайної зброї в наступі:

1. До 8%

2. До 4 %

3. До 2 %

466. Величина можливих санітарних втрат мехнізованої (танкової) бригади в сучасних бойових конфліктах за добу бою при застосуванні звичайної зброї в обороні може скласти:

1. До 1%

2. До 2%

3. До 5%

467. Величниа можливих санітарних витрат механізованої (танкової) бригади в сучасних бойових конфліктах за добу при застосуванні противниками отруйних речовин як в наступі так і в обороні може скласти:

1. До 0,5%

2. До 1,5%

3. До 5%

468. Начальник медичної служби механізованої (танкової) бригади безпосередньо підпорядкований:

1. Командиру бригади

2. Командуючому АК

3. Командуючому Оперативним командуванням

469. Начальник медичної служби механізованої (танкової) бригади з спеціальних питань підпорядкований:

1. Начальнику медичної служби АК

2. Начальнику медичної служби ОК

3. Директору Департамента охорони здоров’я МО України

470. Основним підрозділом медичної служби механізованої (танкової) бригади є:

1. Медичні пункти механізованих (танкових) батальйонів

2. Медичні пункти артилерійських дивізіонів

3. Медичний пункт роти радіоелектронної боротьби

4. Медична рота

471. Командир медичної роти – лікар – хірург із всіх питань своєї діяльності безпосередньо підпорядкований:

1. Начальнику медичної служби бригади

2. Командиру бригади

3. Начальнику штаба бригади

472. Начальник медичного пункта батальйона (МПБ) – фельдшер (помічник лікаря) безпосередньо підпорядкований:

1. Командиру бригади

2. Командиру батальйона

3. Начальнику штаба батальйона

473. Начальник медичного пункта батальйона (МПБ) – фельдшер (помічник лікаря) з питань медичного забезпечення виконує вказівки:

1. Начальника медичної служби АК

2. Начальника медичної служби бригади

3. Командира медичної ротимеханізованої (танкової) бригади

474. В механізованих ротах медичне забезпечення організують і здійснюють:

1. Стрільці – санітари

2. Водії – санітари

3. Санітарні інструктори

475. До оснащення санітарного інструктора відносяться (вказати невірне твердження):

1. Сумка медична військова (СМВ)

2. Лямка медична носильна

3. Комплект ПФ

4. Ключ для відкриття люків танків і бойових машин піхоти (БМП)

5. Предмети військового спорядження та особиста зброя

476. До оснащення стрільця – санітара відносяться (вказати невірне твердження):

1. Сумка медична військова (СМВ)

2. Лямка медична носильна

3. Сумка санітарна (СС)

477. Сумка санітарна (СС) призначена для надання першої медичної допомоги пораненим і хворим, розрахована на надання допомоги:

1. 10 пораненим і хворим

2. 15 пораненим і хворим

3. 25 пораненим і хворим

478. Сумка медична військова(СМВ) призначена для надання першої медичної допомоги пораненим і хворим, розрахована на надання допомоги:

1. 25 пораненим і хворим

2. 15 пораненим і хворим

3. 10 пораненим і хворим

479. Сумка санітарна (СС) являється табельним оснащенням:

1. Стрільця – санітара

2. Санітарного інструктора

3. Фельдшера

480. Сума медична військова (СМВ) являється табельним оснащенням:

1. Стрільця – санітара

2. Водія – санітара

3. Санітарного інструктора

481. В кожній механізованій бригаді медичне оснащення організують та виконуть санітарні інструктори. Вони підпорядковані безпосередньо:

1. Командиру роти

2. Командирам батальйонів

3. Командирам взводів

482. До складу медичного пункту механізованого батальйону входять (вказати невірне твердження):

1. Начальник МПБ – фельдшер – 1

2. Санітарний інструктор радіотелефоніст – 1

3. Водії – санітари -2

4. Санітари – 3

5. Водій – електрик– 1

483. До складу медичного пункту танкового батальйона входять (вказати невірне твердження):

1. Начальник МПБ – фельдшер – 1

2. Санітарний інструктор – радіотелефоніст – 1

3. Водій – санітар – 1

4. Водій – електрик – 1

484. Медичний пункт батальйону згідно з табельною нормою має слідуючі комплекти медичного майна (вказати невірне твердження):

1. ПФ – фельдшерський

2. Б – 1 – перев’язувальні засоби стерильні

3. Б – 2 – шини (дротяні – 10, Дітерікса 0 1)

4. В – 1 – перев’язувальна велика

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для самостійної підготовки студентів з дисципліни

«Організація забезпечення військ медичним майном»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]