Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗВММ.СР Т 12.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для самостійної підготовки студентів з дисципліни

«Організація забезпечення військ медичним майном»

Тема №12. Особливості приготування і контролю якості ліків у польових умовах

Заняття № 1,2

Тема №12. Особливості приготування і контролю якості ліків у польових умовах

Заняття № 1,2

Сучасне лікувально-евакуаційне забезпечення військ вимагає, щоб медична допомога ураженому була зроблена по можливості швидко. Це змушує медичну службу наближати свої сили і засоби до полів бою. А серед безлічі засобів, застосовуваних медичною службою є такі, без яких надання допомоги ураженим неможливо. Це анестезуючі розчини і кровозамінні рідини. Загальновідомо, що поки не було цих лікарських форм багато поранених і хворих вмирали на операційних столах, смерть наставала від втрати крові чи від нестерпних болів при обробці ран (швидка втрата 20% крові приводить до летального результату). От чому основну масу ліків, що готуються в польових умовах складають анестезуючі і кровозамінні ін'єкційні розчини. За своїм значенням ці лікарські форми є засобами порятунку життя пораненим. При інтенсивному потоці уражених лікувальні установи витрачають ін'єкційні розчини у великих кількостях, сотнями літрів у день. Тому заготівля їх у тилу і транспортування до польових лікувальних установ менш надійна, чим готування в аптеках у польових умовах. Це розуміється наступним: для надання мед. допомоги пораненим і ураженим потрібні водяні розчини слабкої концентрації. Отже, основну массу вантажів, що транспортуються, буде складати вода. Взимку такі розчини будуть замерзати, а тому транспортувати їх необхідно в термоконтейнерах. Денна потреба в ін'єкційних розчинах для лікувальних установ складає приблизно 150 л. Один термоконтейнер уміщає 9,6 л. При цьому вага контейнера з ін'єкційними розчинами приблизно 55 кг. Для транспортування і збереження 150 л розчинів необхідно мати 17 термоконтейнеров і возити вантаж 935 кг замість 2-3 кг порошків. Але не це головне. Вирішальне значення має своєчасне забезпечення поранених і хворих ін'єкційними

розчинами, а це може бути гарантовано тільки при виготовленні ін'єкційних розчинів на місці. Тому що при перевезеннях транспорт може бути атакованим і медичне майно ушкоджене чи знищене.

Медичне постачання військ діючої армії (флоту) здійснюється відповідно до Положення про забезпечення медичним майном Армії і Військово-Морського флоту на воєнний час.

Основними завданнями медичного постачання є: своєчасне і повне забезпечення військ і сил флоту медичним майном для надання медичної допомоги і лікування поранених і хворих, безперебійне поповнення оперативних запасів, нагромадження майна для стратегічних операцій, нових формувань, заповнення бойових втрат, а також постачання військ і установ, розміщених в тилу країни.

1. Розгортання аптеки і медичного складу медичної роти механізованої (танкової)

БРИГАДИ.

Аптека, як правило, розгортається поблизу операційно-перев'язувального відділення, яке разом з аптекою використовує стерилізаційно-дистиляційну установку СДП-3 і є одним з основних споживачів ін'єкційних розчинів перев'язувальних і інших засобів. Разом з тим аптеку і склад медичного майна не слід розміщати далеко від сортувально-евакуаційного відділення, тому що це сповільнить використання зворотніх рейсів санітарного транспорту для підвозу комплектів ММ спеціального призначення й іншого медичного майна.

Майданчик для розгортання аптеки і мед. складу повинен бути сухим, мати рівну поверхню, щільний ґрунт, достатні розміри і зручні під'їзні колії. Якщо в районі розміщення мед. роти бригади є вододжерела, площадку по можливості варто вибирати в безпосередній близькості від вододжерел з метою забезпечення водою стерилізаційно -дистиляційної установки і польової установки для одержання води для ін'єкцій (ПУВІ).

Незалежно від місця розміщення аптеки в ній виділяються й обладнуються наступні виробничі ділянки:

o асептична для виготовлення ін'єкційних розчинів і інших

стерильних лікарських форм;

o асистентська для виготовлення не стерильних лікарських засобів;

o дистиляційна для одержання води для ін'єкцій;

o рецептурна для прийому рецептів (вимог, заявок) і відпуску

лікарських засобів;

o матеріальна для збереження запасів лікарських і інших засобів;

o мийна для миття аптечного посуду й інвентарю.

Виділення зазначених виробничих ділянок, здійснюється за допомогою перегородок, що розгороджують аптеку ( поліетиленова плівка та ін.), з урахуванням забезпечення раціонального взаємозв'язку між рецептурною й асистентською, асептичною і мийною, асистентською, матеріальною та мийною.

З метою зменшення можливості надходження пилу, а також мікробного забруднення повітря асептична ізолюється занавісами чи спеціальними боксами каркасного типу.

Асептична оснащується в основному комплектами Г-6 - аптека-ін'єкційна і Г-4 - лікарські засоби хірургічні. На столах обладнуються робочі місця для відважування інгредієнтів, розчинення і виконання інших технологічних операцій. При цьому використовуються предмети, що містяться у комплектах - ваги настільні і ручні, фільтр аптечний польовий, вимірювальні циліндри, ступки й ін.

Робочі ділянки в асептичній розгортаються таким чином, щоб максимально дотримувати безперервність технологічного процесу (відважування - відмірювання - контроль - закупорювання - оформлення).

Для розгортання асистентської використовуються головним чином комплекти Г-5 аптека -асистентська, Г-1 - лікарські засоби загальні, Г-2 - лікарські засоби терапевтичні і Г-3 - лікарські засоби неврологічні.

В асистентській виділяються робочі місця для виготовлення порошків, мазей, рідких лікарських засобів для внутрішнього і зовнішнього застосування.

Рецептурна обладнується столом для прийому вимог (заявок, рецептів), оформлення етикеток і ведення обліку медичного майна. Тут встановлюються комплекти спеціального призначення, що містять лікарські препарати переважно в готовому до відпустку виді. Лікарські й інші засоби, підготовлені до видачі розміщуються на спеціальних триярусних полицях, виготовлених з підручних засобів чи змонтованих з верстата для розміщення поранених на носилках.

У дистиляційній установлюється польова установка для одержання води для ін'єкцій ПУВІ, з'єднана з ємністю для води, що підлягає демінералізації.

Стерилизаційно -дистиляційна установка СДП-2 розміщується з урахуванням пожежної безпеки сусідніх наметів (будівель, польових укриттів) на відстані не менш 6-7 м від них з підвітряної сторони. Площадка, обрана для розгортання установки, обкопується канавою глибиною 20-25см для стоку води.

Склад медичного майна розгортається в декількох сховищах, що при відсутності відповідних приміщень, обладнаються в табірному солдатському наметі і польових укриттях.

Якість сховищ , їхнє призначення і розташування в значній мірі визначається властивостями майна, що зберігається, конкретними клімато-географічними й іншими умовами.

При будь-якому варіанті розгортання виділяються окремі сховища для засобів, що мають небезпечні фізико-хімічні властивості. До числа таких засобів з наявних на складі відносяться стиснуті гази (кисень у балонах, закис азоту в балонах), дезінфекційні та дезінсектицидні препарати, зазначені групи медичного майна повинні розміщатися ізольовано один від одного і від інших предметів. Тому на складі обладнуються окремі польові укриття для стиснутих газів і дезінфікуючих засобів.

Стиснуті гази зберігаються ізольвано від інших медикаментів і майна в невеликому котловані на площадці, окремо від інших сховищ на відстані не менш 10 м, від функціональних підрозділів не менш 25-30 м. Балони з киснем розміщаються горизонтально.

Поблизу сховища для стиснутих газів обладнується майданчик для наповнення киснем малолітражних кисневих баллоннов на ньому встановлюється кисневий компресор (насос) КН-4. за допомогою якого перекачується кисень з 40-літрових балонів у балони ємністю 2 (1,3) літри, розміщаються шухляди для порожніх і наповнених киснем малолітражних балонів.

Інше майно розміщується в сховищах по групах (перев'язувальні засоби, шини, лікарські засоби і т.п.) з урахуванням чутливості до впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища (в основному, низьких і підвищених температур).

Якщо розгортання проходить взимку, при температурі нижче 0°С, морозочутливі препарати розміщують в опалювальному наметі (приміщенні) на полицях з підсобних матеріалів.

Тестові завдання:

434. Згідно з організаційно – штатною структурою аптека медичної роти механізованої бригади має такі посади (вказати невірне твердження):

1. Начальник аптеки – провізор

2. Фармацевт

3. Санітарний інструктор

4. Кочегар – паропровідник

435. За добу роботи (16 годин) аптека медичної роти механізованої бригади має змогу приготувати:

1. 75 – 100 л розчинів для ін’єкцій

2. 100 – 150 л розчинів для ін’єкцій

3. 150 – 200 л розчинів для ін’єкцій

436. Поповнення запасів аптека і склад медичної роти механізованої бригади здійснює з:

1. Аптеки окремого медичного загону підсилення медичної бригади АК

2. Аптеки військового польового пересувного госпіталю медичної бригади АК

3. Медичного складу медичної бригади АК

437. Відпуск інвентарного медичного майна в функціональні підрозділи медичної роти механізованої бригади аптека (склад) здійснює за:

1. Нарядами

2. Вимогами

3. Накладними

438. Відпуск витратного медичного майна в функціональні підрозділи медичної роти механізованої бригади аптека (склад) здійснює за:

1. Нарядами

2. Рознарядками

3. Накладними

4. Вимогами

439. Згідно з організаційно – штатною структурою аптека ВППГ медичної бригади АК має такі посади (вказати невірне твердження):

1. Начальник аптеки – провізор

2. Фармацевт

3. Начальник склада мед.майна

4. Кочегар – паропровідник

440. За добу роботи (16 годин) аптека ВППГ медичної бригади АК має змогу приготувати:

1. 75 – 100 л розчинів для ін’єкцій

2. 100 – 150 л розчинів для ін’єкцій

3. 150 – 200 л розчинів для ін’єкцій

441. Поповнення запасів аптека ВППГ медичної бригади АК здійснює з:

1.Аптеки окремого медичного загону підсилення медичної бригади АК

2. Медичного складу медичної бригади АК

3. Медичного складу Оперативного командування

442. Відпуск інвентарного медичного майна в функціональні підрозділи ВППГ аптека здійснює за:

1. Нарядами

2. Рознарядками

3. Вимогами

4. Накладними

443. Відпуск витратного медичного майна в функціональні підрозділи ВППГ документально офрмлюються:

1. Нарядами

2. Рознарядками

3. Вимогами

4. Накладними

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для самостійної підготовки студентів з дисципліни

«Організація забезпечення військ медичним майном»

Тема №12. Особливості приготування і контролю якості ліків у польових умовах

Заняття № 3,4

Тема №12. Особливості приготування і контролю якості ліків у польових умовах

Заняття № 3,4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]