Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ИГД_4_курс.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тематичний план

1 Характерні риси

2 Типи реклами

Першим відомим досвідом реклами в США називають афіші магазина тканин “Джеймс Уокер” у Нью-Йорку, які розвішувались у місті у 1790 році. Часом становлення рекламної справи у США вважається 1841 рік. Саме тоді В. Палмером була відкрита перша професійна рекламна агенція у Філадельфії. Послуги рекламних агенцій у той час ще були доволі примітивними.

Торгівля та застосування реклами значно пожвавились на початку ХХ ст. У 20-х роках з’явилось радіо, завдяки якому також поширювалась реклама. 30-ті роки – час значної економічної кризу у США, так званої “Великої депресії”. Виробництво товарів значно перевищило попит. Це також час розвитку реклами. Хоча її обсяг значно скоротився, але було проведено багато досліджень її ефективності, застосовані положення психоаналізу, реклама стала більш продуманою, вивіреною. У середині ХХ ст. поширилось телебачення, виникла телевізійна реклама. З 1960-х років акцент у рекламі частіше ставився не на якості товарів, а на їх імідж. Американська реклама традиційно вирізняється активністю, яскравістю образів, деякою агресивністю, спрямованими на досягнення максимальної її ефективності.

Література: 8, 35. 39, 60

Лекція 4 Розвиток рекламної справи в Росії. Особливості становлення, фахівці. Друкована реклама

Тематичний план

1 Умови розвитку

2 Представники

З розвитком торгівлі у Москві сформувалась спеціалізація вулиць за товаром, що продавався у крамницях, наприклад, існувала вулиця, на якій розташовувались суконні лавки. У Росії з середини ХІХ ст. розвитку набуває видавнича діяльність, друкуються журнали та газети. У 1860 році було надруковано загалом 2 тис. назв книжок, у 1887 році – 8,7 тис., у 1904 – 15, 8 тис. Видавались підручники, молитовники, календарі, тощо. Видавництво І.Д. Ситіна видало більшу частину таких книжок та брошур. У ХІХ ст. розвивався такий жанр графіки, як меню. Високою якістю вирізнялась кольорова літографія. Наприкінці ХІХ ст. виник та набув популярності жанр листівки. У цьому жанрі, серед інших, працювали такі художники, як В. Васнєцов та О. Бєнуа. У 1897 році у Петербурзі пройшла міжнародна виставка афіш, яка надала поштовх для розвитку плакату. Графіка отримала помітний розвиток завдяки діяльності об’єднання “Мир искусства”. З 1897 року став виходити журнал “Мир искусства”.

Література: 3, 6, 28, 47, 49

Лекція 5 Психологія реклами. Видатні фахівці у цій галузі

Тематичний план

1 Виникнення науки

2 Видатні фахівці

3 Основні прийоми сучасної реклами

Психологія реклами – розділ психології, який вивчає організацію та ефективність впливу на людину маркетингу та реклами. Оцінюються потреби або очікування споживачів, розроблюються психологічні засоби впливу на людей з метою створення попиту на товар. Основні положення у психології реклами було закладено з появою та розвитком психоаналізу.

Час найбільш активного розвитку реклами – кінець ХІХ – ХХ ст.. Виробництво недорогих фасованих товарів промисловим способом сприяло розвитку реклами. Товаровиробники конкурували у боротьбі за споживача. Розвитку реклами сприяли також кризові періоди у економіці. Так, під час так званої “Великої депресії” в США, коли виробництво товарів перевищило попит на них, проводилась ціла низка досліджень реклами відносно ефективності реклами.

Основи рекламних та маркетингових технологій, закладені такими фахівцями, як А. Дейян та Д. Огілві, залишаються базовими, переосмислюються й сьогодні. У сучасній рекламі застосовуються новітні технології та ресурси. Вона стала значно більш активною, різноманітною.

Література: 4, 39, 46

Лекція 6 Психологія сприйняття форм і кольору. Відношення до колірних сполучень у різних країнах