Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ИГД_4_курс.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тематичний план

1 Речові та живописні вивіски

2 Винахід і. Гутенберга

До витоків графічного дизайну часу середньовіччя можна віднести розвиток геральдики, ідентифікаційної символіки та вивіски. Перші вивіски були речові. Вивішений калач міг означати пекаря, чобіт – чоботаря. Речові вивіски поступово витіснялись живописними, більш яскравими, помітними.

У середині ХV ст. у Німеччині І. Гутенбергом було винайдено друкарський станок. Поява та розвиток друку надали значного поштовху для розвитку рекламної справи.

Література: 25, 56, 61

Лекція 5 Епоха Ренесансу. Перша промислова виставка

Тематичний план

1 Особливості часу

2 Винаходи, рекламна графіка

3 Перші промислові виставки

Це час промислових революцій, час бурхливого розвитку. Розвивається разом з удосконаленням технологій друку й реклама. Надлишок рекламних друкованих матеріалів заполоняє стіни, вільні площини багатьох міст Європи. Це час появи в багатьох країнах законодавчих актів, які регулюють вжиток реклами, допустимі площини для її розміщення, реєстрацію торгових марок.

На перших промислових виставках у різних країнах Європи експонуються нові винаходи. Визнається необхідність залучення до процесу створення нових речей художника, дизайнера, який повинен продумати зовнішній вигляд речей, форму, яка була б естетичною та зручною водночас. Перша промислова виставка у Лондоні у 1851 році у Кришталевому палаці (будівлі, яка була збудована спеціально для виставки) продемонструвала цю проблему.

Література: 25, 56, 60

Лекція 6 Вікторіанський стиль у рекламній графіці ХІХ ст.

Тематичний план

1 Особливості часу

2 Характерні риси графіки

3 Особливості типографіки

Початок формування вікторіанського стилю в Англії 1820-ті роки. З 1837 року (коронація королеви Вікторії) цей стиль здобув саме таку назву. Розвивався у Англії, США і більшій частині Європи до поч. ХХ ст..

Вікторіанський стиль характеризується активним застосуванням орнаментів, які повинні були підкреслювати високий соціальний статус власників речей. Речі та графіка виражали прагнення до комфорту, були декоровані з надлишком.

Промислова революція створила надлишок речей і, як наслідок, велику конкуренцію на ринку. Це, а також удосконалення друку сприяє розвитку реклами.

У типографіці – застосування шрифтів Бодоні, шрифтів жирного накреслення, Єгипетських з квадратними серифами, вживалось обведення шрифтів. За принципом доцільності використовувався кожен квадратний дюйм друкованого простору, насичувався інформацією. Варіювались розміри шрифтів у блоці тексту, заголовки часто були невираженими.

Література: 60

Лекція 7 Стиль модерн у рекламній графіці. Характерні риси, особливості у різних країнах, представники. Становлення дизайну як професії в країнах Європи, США

Тематичний план

1 Основні риси стилю

2 Особливості в різних країнах

3 Представники

Модерн виник наприкінці ХІХ ст. (80-ті роки ХІХ ст..) і проіснував впродовж першої третини ХХ ст.. Вважається першим масштабним, інтернаціональним стилем. Мав свої особливості, варіації у різний країнах: югендштиль у Німеччині та Скандинавії, Ар нуво у Франції, стиль Тіффані в США, Сецессіон у Австрії та Бельгії, Ліберті в Италії.

Це час пошуків нових форм, джерелом натхнення стає природа. Для модерну в цілому характерні: стилізація природних форм, використання рослинних мотивів, декоративізм у орнаментиці, вживання символів, вигнуті, текучі лінії та форми. Інакше художники трактують простір. Пласкі плями сполучаються з гнучкими лініями. У композиції намітився відхід від класичної, вивіреної симетрії.

Література: 3, 5, 7, 56, 60

Лекція 8 Російський графічний дизайн другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст. “Російський” стиль, комерційний