Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ИГД_4_курс.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тематичний план

1 Умови розвитку графічного дизайну

2 Характерні риси

3 Персоналії

Під час ІІ Світової війни Швейцарія зберігала нейтралітет. Тут знайшли притулок багато європейських митців, тут були умови для розвитку, графічного дизайну в тому числі. Центром міжнародного стилю стали Цюрих і Базель. 40 – 60-ті роки – час розквіту так званого швейцарського міжнародного стилю, який вплинув на графічний дизайн у всьому світі.

До основних рис стилю можна віднести раціональність, чіткість передачі інформації, ясність, використання шрифтів без засічок (характерний шрифт – “Гельветика”), використання фотографії у якості зображення. Модульні сітки вносили порядок у типографіку, використовувалися навіть у плакатах. М. Мідінгер, А. Хофман, Є. Рудер, Й. Мюллер-Брокман працювали у такому стилі.

Наприкінці 60-х – у 70-х роках у тому ж самому Базелі виник інший стиль, основні риси якого відкидали попередній стиль. “Нова хвиля” стала ніби вибухом у композиції та типографіці. Для цього стилю характерні: деформація модульної сітки, варіювання між літерних проміжків та інтерліньяжу, використання декількох гарнітур в одній роботі, застосування колажу, поєднання фотографій з графічними елементами.

Література: 10, 36, 41, 56

Лекція 4 Розвиток графічного дизайну в США. “Велика депресія”, вплив панівних стилів на графічний дизайн. Кращі майстри

Тематичний план

1 Умови розвитку графічного дизайну

2 Характерні риси

3 Представники

Наприкінці ХVІІІ ст. в США розвішувались афіші, надруковані в газетних типографіях, розміром з газетну сторінку. Першу професійну агенцію було відкрито у 1841 році у Філадельфії. Розвитку реклами сприяло розповсюдження недорогих фасованих товарів. На початку ХХ ст. реклама поділялась на нав’язливу, або ділову, і ненав’язливу.

У США на початку ХХ ст. розвивався стиль модерн. У 20-х – 30-х роках виник та досяг розквіту стиль Ар деко. Для останнього були притаманні гламурність, декоративність, прагнення розкоші, яскраві кольори, використання єгипетських мотивів. 30-ті роки були важким часом для США, часом “Великої депресії”, значної економічної кризи. Виробництво товарів значно перевищило попит на них. Такі умови стали водночас причиною розвитку рекламної справи.

У 1970-х – 1980-х роках у графічному дизайні виник стиль “нова хвиля”. Для нього характерні багатошарові зображення, використання колажу, розтягування між літерних проміжків та інтерліньяжу, використання декількох гарнітур шрифту в одній роботі, вільні композиції. Представники стилю – П. Шер, Е. Грайман, Ян Ван Торн та ін.

Література: 10, 18, 35, 39, 60

Лекція 5 Школа польського плакату. Представники

Тематичний план

1 Передумови розвитку

2 Характерні риси

3 Персоналії

Період з 1950-х до 1970-х років критиками був названий золотою добою польського плакату. Створення плакатів щедро фінансувалося, цензура не втручалася у роботу художників. Для польського плакату характерне використання малюнку замість фотографії, застосування графічних та живописних технік, використання каліграфічних написів, висока, напружена емоційність, гумор, еротизм. Найбільш цікаві, знакові роботи школи польського плакату відносяться до 1960-х – першої половини 1970-х років.

У 1961 році було відкрито відділ плакату при Варшавському національному музеї. У 1966 році було засновано Міжнародну бієнале плакату у Варшаві. У 1968 році був створений Музей плакату у Вілянові, королівському пригороді Варшави, перший у світі музей плакату.

До найбільш яскравих представників школи польського плакату слід віднести Т. Трепковського, З. Янушевського, Е. Ліпинського, Г. Томашевського, Я. Лєніца, Ф. Старовєрского.

Література: 32, 56, 59, 60, 63

Лекція 6 Українські школи графічного дизайну. Харківська школа