Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ИГД_4_курс.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тематичний план

1 Жорстка модифікація “дизайн-стилю”

2 Дифузна модифікація “дизайн-стилю”

3 Фірмовий стиль

Дизайн-стиль не був однорідним з точки зору стильових ознак. Виділяють “жорстку” модифікацію «дизайн-стиля» та “дифузну”. Для “жорсткої” моделі характерні сухість, лінійність, проволочність зображень, схематизм. Якісним, яскравим прикладом цієї моделі є стиль «Электромера» Р. Гусейнова.

Друга модифікація, “дифузна”, характеризується превагою плями над лінією, її насиченістю, відсутністю сухості. ЇЇ класичним прикладом, що ввійшов у світову історію дизайну, стали піктограми Олімпіади-80, яка проходила у Москві. Характерним прийомом піктограм було те, що зображення були повернені до глядача, ніби контактували з ним, тоді як більшість подібних знаків ніби існують у паралельній площині.

Кінець 70-тих років — це також час появи поняття фірмового стилю. Створюється ціла низка вирішених у єдиному ключі стилів підприємств, із збереженням єдиних композиційних принципів для всіх елементів комплексу, з єдиною шрифтовою гарнітурою. На заході таке поняття вже існувало до цього близько десятиріччя.

Література: 2, 20, 34, 38, 40, 41, 45, 54

Лекція 6 Поява альтернативної моделі розвитку промислової графіки. Стиль «нова хвиля» 1980-х років

Тематичний план

1 Особливості часу

2 Характерні риси стилю

Стиль «нова хвиля», альтернативна модель розвитку графічного дизайну, яка набула чинності під впливом “нової хвилі” США та Європи, втілила нову стильову парадигму, відкинула підхід минулого десятиріччя. Несподіваність, оригінальність і парадоксальність ідей, рвані краї плашок, домінування тла над плямами зображень, емоційність, певна хаотичність композицій, багатомовність, численні нашарування виділяють роботи цього періоду.

Часто зустрічається розбивка шрифту великими міжлітерними проміжками, збільшення інтерліньяжу в наборі.

В графіці знаку спостерігається пластична ускладненість форм, використання фактур, тонких ліній. Можливості збільшення або зменшення без втрати якості зображення, обов’язкова раніше, вже не притримуються.

У цей час з’являється поняття авторського плакату, створеного не за замовленням, а за внутрішнім покликом. Виражає погляди автора.

Література: 20, 40, 43, 44, 54, 57

Лекція 7 Графічний дизайн 1990-х: перехід до «найновішої» моделі

Тематичний план

1 Особливості часу

2 Характерні риси

1990-ті — складний час для всіх колишніх республік СРСР. У цей час відбувся дефолт, розпад Радянського союзу, було створено СНД.

На початку 90-х ще продовжують існування ідеї та естетика “нової хвилі”. У цей же час намічається перехід до нової моделі розвитку дизайну. Продукти графічного дизайну стають більш цілісними з точки зору композиції. У цей час дизайн часто орієнтується на західні взірці, є відвертий плагіат та підробки. Це також спровоковано відношенням споживача до західного товару як до кращого, якіснішого.

В Україні з 1991 року, з часу здобуття незалежності, у графічному дизайні, як і у культурі в цілому проявився потяг до самоідентифікації нації. З’являється безліч творів, часто неякісних з точки зору дизайну, з посиланням на українські корені. У народі такому явищу дають назву “шароварщина”.

Література: 15, 16, 21, 22, 57

Лекція 8 Умови розвитку графічного дизайну в Україні після здобуття незалежності, сучасні тенденції