Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ИГД_4_курс.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Конспект лекцій

з дисципліни «ІСТОРІЯ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ»

для студентів 4 курсу напряму підготовки 6.020210 Дизайн,

спеціалізації «Графічний дизайн»

освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Мета і структура дисципліни «Історія графічного дизайну»

Метоюдисципліни є ознайомлення студентів з теоретичною базою даної спеціалізації та історією її розвитку у нашій країні та за кордоном.

Дисципліна «Історія графічного дизайну» пов’язана з дисциплінами «Історія мистецтв», «Основи методики дизайну», «Основи композиції», «Макетування і моделювання упаковки», «Основи проектної графіки», «Шрифт», «Проектування». У даному курсі закладено лекційний матеріал, дидактичний.

В основу методики вивчення дисципліни «Історія графічного дизайну» закладено модульно-рейтинговий принцип організації навчального процесу.

Розділи курсу:

  1. Витоки графічного дизайну.

  2. Становлення графічного дизайну як професії. Промислова графіка СРСР. Сучасний етап в Україні.

  3. Видатні школи графічного дизайну ХХ — ХХІ ст..

  4. Реклама: витоки, психологічний і законодавчий аспекти.

Розділ І

Витоки графічного дизайну

Лекція 1 Визначення графічного дизайну і технічної естетики. Цілі і задачі професії. Розділи семіотики: синтактика, семантика, прагматика

Тематичний план

1 Визначення, види дизайну

2 Особливості професії дизайнера-графіка

3 Наука семіотика

Дизайн (від англ. design) – вид діяльності, пов’язаний з проектуванням предметного середовища.

Графічний дизайн – художньо-проектна діяльність, основним засобом якої являється малюнок. Її метою є візуалізація інформації, призначеної для масового розповсюдження посередництвом поліграфії, кіно і телебачення, а також створення графічних елементів предметного середовища і виробів.

Технічна естетика вивчає теоретичні засади дизайну. Досліджує соціально-культурні, технічні та естетичні проблеми формування естетичного середовища.

Семіотика – наука про знаки та знакові системи. Термін виник у лінгвістиці, застосовується і у відношенні до дизайну. Має три розділи: семантика (вивчає приховане, глибинне значення знаків), синтактика (вивчає пряме значення) і прагматика (вивчає практичне значення).

Література: 12, 14, 15, 30, 52

Лекція 2 Зародження графічного дизайну як виду художньої діяльності. Історія розвитку знакової символіки

Тематичний план

1 Витоки дизайну

2 Зародження писемності

3 Знакова символіка

Історія виникнення та розвитку знакової символіки пов’язана з розвитком цивілізації, виникненням писемності (з восьмого – дванадцятого тисячоліття до н. е.). Перші знаки мали культове значення. У різних народів можна знайти схожі мотиви. До таких відносять прості геометричні фігури (трикутник, коло, квадрат, спіраль, хрест), такі символи, як солярні, знаки води, вогню, свастика, тощо. Такі мотиви стали відігравати роль орнаментики.

Література: 11, 14, 23, 24, 25

Лекція 3 Символи, тамги, клейма, герби і мони як витоки торгової марки. Геральдика. Знаки і клейма цехів. Українські гмерки

Тематичний план

1 Визначення: торгова марка, бренд, логотип, товарний знак

2 Витоки торгової марки: символи, клейма, мони

3 Геральдика. Ремісничі цехи. Гмерки

Торгова марка — це оригінально оформлений та відмінний знак, який торговельні підприємства мають право розташовувати на власних виробах, виготовлений за їх замовленням: графічне зображення, оригінальна назва, особливе поєднання цифр, літер або слів, тощо.

Логотип (від гр. Logos – слово і typos – відбиток) – це оригінальний надпис, зображення повного або скороченого словесного найменування фірми або її товарів (послуг).

Застосування ідентифікаційних знаків дослідники розпочинають з часів стародавньої Греції, а саме з гончарних знаків, які було знайдено в місцевості Коринту. Одними з перших знаків були імена каменярів, обведені ромбом або прямокутником. Застосування таких міток вже передбачало відповідальність майстра за якість продукції.

З ХІ до ХVІ ст. в Західній Європі відбувається активний розвиток геральдики.Застосування знаків виробників помітно розповсюдилось у другій половині ХІV ст. разом з поширенням цехової організації праці. Знак вказував на належність виробника до певного цеху.

Література: 11, 12, 15, 16, 31, 33, 61

Лекція 4 Формування графічного дизайну у Середні віки. Речові та живописні вивіски. Розвиток друку