Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧОРНОМОРСКИЙ РАЙОН.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
448.55 Кб
Скачать

Розідл 7. Матеріально-технічна база

Готелі вважаються найважливішим елементом туристського бізнесу, а туризм – одним із напрямків реалізації готельних послуг. Розглядаючи динаміку розвитку готельного бізнесу в Одеському районі, варто визначити його місце у загальнодержавному масштабі.

Однією з позитивних тенденцій готельного ринку Одеського регіону є поява якісно нового типу засобів розміщення малих форм – приватних «міні-готелів» і особняків, здаваних в оренду, обслуговування в яких може носити як сезонний характер, так і бути цілорічним. Ємність цієї частини готельного ринку важко визначити не тільки на рівні Одеського регіону, який традиційно є рецептивним, але й у масштабах усієї України, тому що багато які з так званих готелів не мають офіційного статусу й не можуть грамотно позиціонувати себе на готельному ринку.

Короткий огляд стану готельного бізнесу Одеського регіону дає підстави зробити висновок про те, що рівень пропонованих послуг розміщення не завжди відповідає міжнародним стандартам. Значною проблемою, що стримує розвиток туристської галузі в регіоні, є й низький рівень її фінансування. У той же час спостерігається помітне пожвавлення ринку готельних послуг, намітилася тенденція росту їх пропозиції й диференціації по сегментах ринку.

Разом із тим, сфера гостинності Одеського регіону - потенційно солідна база, її розвиток є однією з головних умов успішного виходу на світовий ринок і вирішення питань поповнення державного й обласного бюджетів за рахунок туристської діяльності.

За статистичними даними 2013 року, в Одеській області нараховувалось 685 одиниць колективних засобів розміщування. З них 253 од. належить до готелів та аналогічних засобів розміщування, а 1079 од. – до спеціалізованих. Спеціалізовані в свою чергу діляться на санаторії та пансіонати з лікуванням – 28од., дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, які працювали влітку 2013 р. – 1042 од., будинки та пансіонати відпочинку – 9 од.

Раціонально збалансований сектор гостинності передбачає необхідність розвитку мережі готелів сімейного типу, молодіжних і спеціалізованих готельних підприємств, зорієнтованих на оригінальність послуг та обслуговування певної категорії туристів.

Невеликі комфортні готелі з регламентованим обсягом додаткових послуг мають пропонувати за помірну ціну якісне персоніфіковане обслуговування, стати основним сектором готельної індустрії, утворюючи найчисельнішу мережу готелів, розосереджених насамперед у невеликих презентабельних для туризму населених пунктах.

Здійснення кількісного та якісного рівня розвитку інфраструктури сфери гостинності потребує необхідності системного та комплексного аналізу інвестування в окремі регіони й сегменти готелів.

Також перспективу мають нові готелі в економічній категорії — "дві зірки". Вони повинні орієнтуватись на обслуговування внутрішніх масових туристів, державних службовців, туристів з колишнього СНД. Розширення мережі економічних готелів можна реалізувати внаслідок реконструкції безкатегорійних та однозіркових готелів, будівництва нових. Вагомим аспектом, що спричинить зростання інвестицій у будівництво економічних готелів, є швидка окупність порівняно з висококатегорійними готелями.

Аналіз інтенсивності конкуренції на ринку готельних послуг Одеського регіону дозволив зробити висновки про невідповідність попиту і пропозиції.

Сегментна структура готельної пропозиції міста не є оптимальною. В Одесі є перспективні і практично не освоєні ринкові ніші. Розвиток бізнесу необхідно зіставляти з світовими тенденціями індустрії гостинності, зважаючи на міжнародний досвід в будівництві і управлінні готельними підприємствами. Як показує світовий досвід, майбутнє готельного бізнесу – в пошуку ринку.

Таким чином, у готелях міста пропонується досить широкий спектр додаткових послуг, поліпшується якість обслуговування, висуваються високі вимоги до персоналу готелів, систематично проводяться тренінги і семінари, які сприяють підвищенню рівня кваліфікації працівників. Готельна справа набуває абсолютно нового характеру. Аналіз стану готельного бізнесу в Одесі дозволив зробити висновок про сприятливість подальшого розвитку індустрії гостинності. Також очевидним є той факт, що в довгостроковій перспективі готелям міста, щоб успішно конкурувати навіть на внутрішньому ринку, необхідно довести якість продукту і обслуговування до світового рівня. Не дивлячись на те, що рівень пропонованих послуг розміщення не завжди відповідає міжнародним стандартам, спостерігається помітне пожвавлення ринку готельних послуг, намітилася тенденція зростання їх пропозиції і диференціації по сегментах ринку.