Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧОРНОМОРСКИЙ РАЙОН.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
448.55 Кб
Скачать

Частина третя одеська область розділ 1. Географічне положення. Фізико-георгафічна структура

Одеська область розташована на південному заході України. Населення області становить 2491,6 тис. осiб. Площа займає 33,3 тис. кв. км. Обласним центром є місто Одеса. На південному сході територія омивається водами Чорного моря. На узбережжі велика кількість лиманів (найбільші – це Куяльницький і Хаджибейський), повністю чи частково відгороджених від моря піщано-черепашковими пересипами. Головні річки області – Дунай, Дністер, Кодима, Савранка. На півночі Одеська область межує з Вінницькою та Кіровоградською областями, на сході — з Миколаївською, на заході — з Молдовою, а на південному заході — частина державного кордону України з Румунією. Геополітичне розташування Одеси обумовлене вигідним транспортно-географічним розміщенням. Будучи частиною морського фасаду країни, Одеська область значною мірою сприяє активній участі України в роботі країн-членів Чорноморського економічного співробітництва.

Клімат області помірно континентальний зі спекотним сухим літом і м’якою малосніжною зимою. Середня температура липня +21°C на півночі і +24°C на півдні, січня –5°C на півночі і –2°C на півдні. Опадів найбільше влітку, часто у вигляді злив. У південній частині області бувають посухи.

Велика частина території Одеської області відноситься до Причорноморської низовини, яка поступово знижується до Чорного моря.У північній частині області розташовані відроги Подільської височини (висота до 268 м), порізані глибокими балками і ярами. Зі сходу і південного сходу омивається Чорним морем, на березі якого - численні лимани. Характерна значна густота і глибина розчленування поверхні яружно-балочної мережею, глибина врізу долин місцями досягає 120 м. Найхарактерніші ґрунти - чорноземи південні і звичайні, середньо- і мало гумусні. У приморській частині області - чорноземи південні солонцюваті. По долинах і балках повсюдно поширені чорноземні-лучні ґрунти і солончаки.

Розділ 2. Демографічні та етнографічні особливості

Загальна чисельність населення Одеської області, за даними всеукраїнського перепису населення за 2001 рік, становить 2 млн. 456 тис. осіб. Чисельність міського населення складає 1 млн. 605 тис. осіб, або 65,3%, сільського - 851 тис. осіб, або 34,7%. Кількість чоловіків становить 1 млн. 149 тис. осіб, або 46,8%, жінок - 1 млн. 307 тис. осіб, або 53,2%.

В Одеській області - 52 міських населених пункти. Із загальної кількості міських поселень 7 - з чисельністю населення до 2 тис. осіб, 29 - від 2 до 10 тис. жителів, 8 - від 10 до 20 тис. осіб, 4 - від 20 до 50 тис. осіб, 4 - більше 50 тис. населення.

Як і в цілому по Південно-Східній Україні, в містах Одеської області переважає російськомовне населення. У місті Ізмаїл росіяни складають 43,7% населення і є найчисельнішою національною громадою. При цьому в інших містах переважає українське населення, становлячи від 62% до 82%. Найбільш компактно проживають національні меншини проживають в південних районах області, де переважають болгари, гагаузи, молдавани; на півночі і в центрі області переважає українське населення:

Болградський район - болгари - 60,8%, гагаузи - 18,7%, росіяни - 8,0%, українці - 7,5%;

Ренійський район - молдовани - 49,0%, українці - 17,7%, росіяни - 15,1%, болгари - 8,5%, гагаузи - 7,9%;

Арцизький район - болгари 39,0%, українці 27,4%, росіяни 22,5%;

Тарутинський район - болгари 37,5%, українці 24,5%, молдавани 16,5% росіяни 13,9%;

Мовний склад.

Згідно з переписом 2001 року 46% населення області вважає рідною мовою українську, 42% - російську, 12% припадає на інші мови. Мовний склад Одеської області відрізняється великою різноманітністю. В південній (бессарабській) частині області крім російської та української мов поширені молдавська (румунська), болгарська, гагаузька мови.

Рис. 2.1 – Населення Одеської області