Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧОРНОМОРСКИЙ РАЙОН.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
448.55 Кб
Скачать

Розділ 3. Історія формування миколаївської області

Заселення земель, на яких зараз розташована Миколаївська область, почалося ще в епоху пізнього палеоліту, більше 15 тис. років тому. З початку першого тисячоліття до нашої ери, змінюючи або витісняючи одне одного, на берегах Чорного моря селилися племена землеробної трипільської культури, кіммерійці, скіфи, сармати, греки. Залишки цих поселень та пам’ятки культур збереглися до наших часів. Найвідомішою з них є Ольвія – колишнє античне місто-держава, засноване ще в 6 столітті до нашої ери. Найбільшого розквіту Ольвія досягла в 5 – першій половині 4 ст. до н. е.

Протягом перших століть нашої ери ці місця поступово заселяли слов’янські племена, а з кінця 10 століття територія нинішньої Миколаївщини увійшла до складу Київської Русі. Саме по Дніпровсько-Бузькому лиману проходив знаменитий торгівельний шлях «з варяг у греки». І важливим пунктом на цьому шляху був острів Березань.

З кінця 18 століття розвиток краю пов’язаний з Запорізькою Січчю. У важкій затяжній російсько-турецькій війні Російська держава відстоювала право на вихід до моря, наполегливо просуваючись до важливого стратегічного пункту – Очакова. Росії потрібен був свій флот.  Очаків був здобутий у грудні 1788 року, в день Святого Миколая, заступника моряків. На його честь і назвали нове місто – Миколаєвом.

Місто Миколаїв було засновано 1789 року за наказом імператриці Катерини ІІ. У жовтні 1922 року Миколаївська і Одеська губернії об’єдналися в Одеську. У березні 1923 р. в ній створюється шість округів, в т. ч. Миколаївський, який у 1925 році стає самостійною адміністративною одиницею. До складу Миколаївського округу в 1925 році входило 9 районів: Варварівський, Вознесенський, Володимирівський, Ландауський, Миколаївський, Новобузький, Новоодеський, Очаківський, Привільнянський.

22 вересня 1937 створено Миколаївську область, а місто Миколаїв отримало статус обласного центру. Ця подія мала виключне значення для подальшого соціально-економічного розвитку регіону, формування його промислового та сільськогосподарського потенціалу.

Миколаївщина одразу стала одним з головних центрів військового суднобудування. Люди, відчуваючи відповідальність за подальшу долю Батьківщини, робили все можливе для зміцнення обороноздатності держави. Темпи будівництва кораблів були такими, яких до того часу не знала світова практика суднобудування.

Розділ 4. Істо‎рико-культурні ресурси миколаївської області.

В області функціонують 1187 закладів культури та мистецтв, у тому числі 577 клубів. У 490 державних клубних закладах діють 2243 клубних формувань та 1656 колективів художньої самодіяльності. Щорічно на Миколаївщині проводяться близько 100 обласних конкурсів, фестивалів, свят, виставок робіт майстрів народної творчості та декоративно-прикладного мистецтва.

У регіоні функціонує 552 бібліотеки, 2 державних обласних музеї (обласний краєзнавчий і художній ім. Верещагіна) і 162 громадських музеї, які щорічно відвідують понад 300 тис. чоловік. Населення області обслуговують 3 професійні театри та обласна філармонія. В області функціонує один з найкращих у Європі зоопарків, 3 парки культури та відпочинку, обласний науково-методичний центр народної творчості, вище державне музичне училище та 45 шкіл естетичного виховання.

В області зареєстровано понад 5000 пам’яток історії, культури та архітектури, 400 меморіальних дошок, пам’ятники Т.Г.Шевченку, О.С.Пушкіну в Миколаєві, О.В.Суворову і Р.Г.Судковському в Очакові, будинок обсерваторії в Миколаєві тощо. Є майже 1000 пам’яток бойових дій в роки громадянської та вітчизняної воєн.

Культурні пам’ятки:

  • Будинок штабу Чорноморського флоту 1794 р.;

  • Миколаївська церква 1817 р.;

  • офіцерське зібрання 1820 р.;

  • астрономічна обсерваторія 1821 р.;

  • католицький костьол 1896 р.;

  • старий цвинтар 18-20 ст.;

  • водогінна вежа 19 ст.;

  • церква Пресвятої Богородиці 19 ст.;

  • історико-археологічний заповідник «Ольвія»;

  • руїни старогрецького міста Ольвія 6 ст. до н.е. – 4 ст. н.е.;

  • Катерининська церква 18 ст.;

  • воєнно-історичний музей;

  • музей суднобудування;

  • Покровська церква з дзвіницею 1805–1839 рр.;

  • рештки давніх поселень.

На території області знайдені стоянки доби палеоліту, мезоліту та неоліту, поселення трипільської культури та кіммерійців, скіфських часів. Серед визначних пам'яток грецьких поселень – відомий заповідник "Ольвія" – залишки найбільшого в північному Причорномор'ї античного міста-держави, яке було засновано ще в VI ст. до нашої ери. Трапляються сліди поселень ранніх слов'янських племен. З кінця XV століття історія краю тісно пов'язана з історією запорізького козацтва, яке стало форпостом боротьби з Кримським ханством та Оттоманською імперією.

В області зареєстровано понад 5000 пам'яток історії, культури та архітектури, 400 меморіальних дошок, пам'ятники Т.Г.Шевченку, О.С.Пушкіну в Миколаєві, О.В.Суворову і Р.Г. Судковському в Очакові, будинок обсерваторії в Миколаєві тощо. Є майже 1000 пам'ятків бойових дій в роки громадянської та вітчизняної війни.