Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧОРНОМОРСКИЙ РАЙОН.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
448.55 Кб
Скачать

Розділ 8. Курорти миколаївської області

На території Миколаївської обл. розташовані три розвинуті курортні зони відпочинку – Очаків, Рибаківка, Коблеве.

Очаків – кліматичний курорт. Санаторії й будинки відпочинку Очакова гарні для сімейного відпочинку. Піщані пляжі мають пологе дно й тягнуться уздовж усього узбережжя. Узбережжя цікаве унікальними природними об’єктами – піщаними косами, мальовничими обривами, балками, мілководними затоками, озерами й солончаками. Саме місто багате на визначні місця – музей Суворова, залишки турецької місцини Ачи-кале – крім цього, звідси легко потрапити на унікальну Кінбурнську косу, легендарний острів Майський (штучний острів, де знаходиться «база морських котиків») та ін.

На території Очаківського району розташовані 41 база відпочинку, 15 санаторно-курортних закладів.

Курорт Рибаківка розташований в екологічно чистому районі на березі Чорного моря в тихій, затишній бухті, з піщаними пляжами та теплим морем. Вздовж берега простягнулась широка смуга соснового лісу. Поряд знаходиться лікувальне грязе-сольове озеро Тузли. Аналіз грязей Тузли показав, що вони володіють сильними лікувальними властивостями. Грязелікування – це один з перспективних напрямків розвитку курорту. Море, ліс, степ та близькість сольового озера створюють унікальний мікроклімат, що сприяє оздоровленню дихальної та серцево-судинної систем організму.

В зоні відпочинку Рибаківка свої послуги відпочиваючим пропонують 65 баз відпочинку та пансіонатів. Приємному та комфортному відпочинку сприяє розвинута інфраструктура курортної зони. До послуг відпочиваючих магазини, ресторани, бари, кафе, дискотеки, кінотеатри, гральні зали, більярдні клуби, луна-парк, водні атракціони та пляжі. Організовуються різноманітні екскурсії. Працюють пошта, відділи зв’язку, ощадний банк, пункти обміну валюти.

Коблево – найвідоміший та найрозвиненіший курорт на Чорноморському узбережжі Миколаївської обл. На території розташовано 83 бази відпочинку.

Відпочинок у Коблево славиться своєю різномаїтністю, це кращий вибір для молодих й активних людей. На курорті багато зелені, значні хвойні масиви, регулярно влаштовуються екскурсії в Миколаїв, Одесу, Кишинів, Херсон, Ольвію, Асканію-Нову. Також на курорті пропонуються різноманітні види відпочинку і розваг, такі як: водні гірки, прогулянки на катерах, яхтах та водних мотоциклах, дитячі атракціони, молодіжні дискотеки та ін.

Але окрім основних курортних зон відпочинку на території Миколаївської обл. розташована велика кількість баз відпочинку.

Розділ 9. Оцінка соціально-економічного та соціального становища

Місто Миколаїв поділене на адміністративно-територіальні одиниці - адміністративні райони, які мають свої межі, територію та назви: Заводський район, Корабельний район, Ленінський район і Центральний район. Вони створені з метою зручності обслуговування майнового та природного комплексів міста. Щільність населення - 1905 осіб/кв.км.,середній вік населення міста - 41,2 років,середньомісячна заробітна плата по м. Миколаєву за 2013 рік складала 3220,43 грн.

Валовий регіональний продукт Миколаївської області за статистичними даними на 2012 рік складає 29205 млн. грн. всього у фактичних цінах,у розрахунку на одну особу складає 24838 грн.,та якщо розглянути у цінах на попередній рік цей відсоток складає 96,1.

Розглянемо доходи населення Миколаївської області за 2012 та 2013 роки. У 2012 році доходи всього складали 33907 млн. грн. ,а у 2013 році доходи складають 35493 млн. грн..,отже доходи населення зросли за останній рік. Наявний дохід на одну особу складає у 2012 році 22878 грн.,а у 2013 році 23688 грн.,отже наявний дохід також зріс у 2013 році.

Середня місячна плата працівників у 2014 році по свій області за січень -березень складає 3104 грн.,січень - червень складає 3214,на січень – вересень 3262.

Фактично за січень – жовтень 2014 року кількість зареєстрованих безробітних складає 14,1тисяч осіб,а рівень зареєстрованого безробіття складає 2%.

Рівень освіти:

повна вища – 18,9%;

базова вища – 0,8%;

неповна вища – 20,4%;

повна загальна середня – 35,4%;

базова загальна середня – 12,9%;

початкова загальна – 10,3%.

Профілюючою галуззю промислового комплексу вузла є машинобудування, представлене високорозвиненим суднобудуванням, продукція якого має міждержавне значення. У Миколаєві діють найбільші в Україні суднобудівні заводи - Чорноморський, "Океан" і завод імені 61 комунара. У промисловому вузлі розвинені також галузі: легка, харчова і виробництво будівельних матеріалів. Легка промисловість представлена швейним і трикотажним виробничими об'єднаннями, шкіряним заводом, взуттєвою і швейно-галантерейною фабриками; харчова - м'ясною, лікеро-горілчаною, кондитерською, макаронною, виробництвом соків. Тут розміщені виробництва будівельних матеріалів, силікатних і стінових виробів. Відносно новою галуззю промислового комплексу є кольорова металургія, що представлена потужним глиноземним заводом. Глинозем постачається на алюмінієве підприємство у Запоріжжя і на заводи Росії.

На території Миколаївської області зосереджені два значні промислові центри - Первомайськ і Вознесенськ.

Первомайський промисловий центр розташований у північній частині області, у місці, де р. Синюха впадає у Південний Буг. У промисловому центрі розвинене машинобудування і металообробка (машинобудівний завод, що випускає машини для зрошувальних робіт, авторемонтне підприємство). Харчова промисловість представлена молочноконсервним, м'ясним та овочеконсервним комбінатами, підприємствами цукровим і хлібним. Тут розміщені швейна і меблева фабрики, а також підприємства з виробництва будівельних матеріалів.

Вознесенський промисловий центр розташований на відстані 91 км на північний захід від Миколаєва, де річка Мертвовод зливається з Південним Бугом. Тут розвивається машинобудування (заводи гідропресів та інструментальний), легка промисловість (швейна фабрика і шкіряне об'єднання), м'ясний і сироварний комбінати, консервний, виноробний і хлібний заводи.

Рис.9.1.Структура промисловості Миколаївської області.

Туристська галузь набуває дедалі більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери м. Миколаєва. Розвиток туризму істотно впливає на такі сектори економіки, як транспорт, торгівля, зв’язок, будівництво, виробництво товарів широкого вжитку та ін. Важливими ж факторами розвитку туристської галузі є природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал.

Місто Миколаїв має багато історичних пам’яток та цікавих місць. Відвідувачам міста будуть цікаві такі місця: Флотський бульвар, Шаховий клуб, пам’ятники, музеї, театри, храми міста, Миколаївський зоопарк, Миколаївська астрономічна обсерваторія, водонапірна башта, некрополь, городище «Дикий Сад» та ін. Миколаїв своїми незабутніми затишними куточками й особливою південною природою не схожий на жодне інше місто.  Красені Південний Буг та Інгул омивають місто, додаючи чарівності його видам. Вздовж узбережжя широкого Бузького лиману та Інгулу – намисто смарагдових парків та скверів, пляжів, водних станцій, будинків відпочинку, приміських дач. Але вони потребують модернізації і

реконструкції, а також підтримки у належному стані.

Розвиток туризму передбачає використання культурної спадщини та природних ресурсів, тому важливу увагу слід приділити збереженню та відновленню даних об’єктів, профілактиці та мінімізації негативного впливу туристської діяльності на навколишнє природне середовище.

Основу міської політики в галузі туризму мають складати такі фактори:

  • модернізація і реконструкція об’єктів культурної спадщини, державне фінансування відновлення пам’ятників архітектури, культури, історії України;

  • підтримка у належному стані природно-рекреаційних ресурсів;

  • будівництво нових, реконструкція і модернізація діючих туристичних об’єктів;

  • залучення коштів підприємницьких структур для розвитку інфраструктури туризму (дороги, зв’язок, послуги сервісу, побутові послуги та ін.);

  • організація зон короткочасного відпочинку, створення нових рекреаційних зон;

  • розробка нових туристичних маршрутів, екскурсій, створення нового туристичного продукту;

  • створення сприятливих умов для розвитку активних видів туризму (оздоровчо-спортивного, екологічного, активного та ін.);

  • випуск високоякісного інформаційно-довідникового матеріалу;

  • організація та проведення в м. Миколаєві міжнародних виставок, ярмарків, фестивалів, конкурсів та інших заходів, а також організація участі миколаївських підприємств в аналогічних заходах за кордоном з метою залучення до міста іноземних туристів;

  • підготовка кваліфікованих кадрів у сфері туризму.

Робота у цих напрямках надасть змогу створити якісний туристський продукт, здатний максимально задовольнити потреби населення, передумови для залучення іноземних інвестицій, сприяти ефективному туристському обміну та зміцненню іміджу міста.