Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управление персоналом(лекция укр.).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
647.17 Кб
Скачать
    1. Філософія організації

Філософія організації – це сукупність внутрішньоорганізаційних принципів, моральних і адміністративних норм і правил взаємостосунків персоналу, система цінностей і переконань, що сприймається всім персоналом і яка відповідає глобальній меті організації.

Дотримання філософії організації гарантує успіх і у взаємостосунках персоналу, добробут і, як наслідок, ефективний розвиток організації. Порушення веде до розвитку конфліктів між адміністрацією і персоналом, до зниження ефективності роботи, іміджу і навіть до банкрутства.

Основні елементи філософії підприємства — це декларація прав членів трудового колектива, якість працівника, умови праці, оплата праці, соціальні блага й гарантії, заохочення й заборони.

Філософія управління персоналом є невід'ємною частиною філософії організації. Вона розглядає процес управління персоналом з логічної, психологічної, соціологічної, організаційної й етичної точок зору.

Сутність філософії управління персоналом організації - працівники мають можливість задовольнити свої особисті потреби, працюючи в організації, тобто кожний співробітник має можливість повністю використовувати свої здатності, брати активну участь у прийнятті виробничих рішень, користуватися адекватними компенсаціями, працювати в безпечних умовах.

Філософія організації може бути оформлена у вигляді окремого нормативного документа..

У різних країнах філософія організації має значні відмінності.

Англійська філософія заснована на традиційних цінностях нації. Передбачає пошану особи працівника, щиру доброзичливість, мотивацію, заохочення досягнень, систематичне підвищення кваліфікації, гарантії гідного заробітку.

Американська філософія заснована на традиціях конкуренції, заохочення індивідуалізму працівників з чіткою орієнтацією на прибуток компанії і залежність особистого доходу від нього. Характерними є чітка постановка цілей, високий рівень оплати праці, заохочення споживацьких цінностей, високий рівень демократії в суспільстві, соціальні гарантії.

Японська філософія заснована на традиціях пошани до старших, колективізмі, ввічливості, патерналізму. Переважає теорія людських відносин, відданість ідеалам фірми, довічне наймання працівників.

3.3Методи управління персоналом

Методи управління персоналомце способи впливу на колективи і окремих працівників з метою виконання координування їх діяльності в процесі функціонування організації.

Розрізняють такі методи управління персоналом:

- адміністративні методи базуються на владі, дисципліні, стягненнях і відомі в історії як «методи батога»;

- економічні методи грунтуються на правильному використанні економічних законів виробництва і за способами дії відомі як «методи пряника»;

- соціологічні методи базуються на способах мотивації суспільного впливу на людей через «думку колективу».

- психологічні методи грунтуються на знанні психології людини, її внутрішнього душевного світу і відомі як «методи переконання». В процесі конкретного розв'язання управлінських проблем корисно організувати ефективні комунікації і застосовувати сукупність різних методів управління, які дозволяють врахувати «чужі помилки» і дають способи розв'язання господарських і кадрових завдань.