Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
208.9 Кб
Скачать

1.4. Транспортний рівень

Нижній з верхніх рівнів моделі ВВС, транспортний рівень, забезпечує надійний, послідовний обмін даними між двома кінцевими користувачами. Для цієї мети на транспортному рівні використовується послуга мережевого рівня.

Він керує також потоком, щоб гарантувати правильний прийом блоків даних. Внаслідок відмінності кінцевих пристроїв, дані в системі можуть передаватися з різними швидкостями, тому, якщо не діє управління потоками, більш повільні системи можуть бути переповнені швидкодіючими. Коли в процесі обробки знаходиться більше одного пакета, транспортний рівень контролює черговість проходження компонент повідомлення. Якщо приходить дублікат прийнятого раніше повідомлення, то даний рівень розпізнає це і ігнорує повідомлення.

1.5. Сеансовий рівень

Функції цього рівня полягають у координації зв'язку між двома прикладними програмами, що працюють на різних робочих станціях. Він також надає послуги вищестоящому рівню представлення. Це відбувається у вигляді добре структурованого діалогу. У число цих функцій входить створення сеансу, управління передачею і прийомом пакетів повідомлень впродовж сеансу і завершення сеансу. Цей рівень при необхідності також керує переговорами, щоб гарантувати правильний обмін даними. Діалог між користувачем сеансової послуги (тобто сторонами рівня представлення і наступним рівнем) може складатися з нормального або прискореного обміну даними. Він може бути дуплексним, тобто одночасної двосторонньою передачею, коли кожна сторона має можливість незалежно вести передачу, або напівдуплексний, тобто з одночасною передачею тільки в одну сторону. В останньому випадку для передачі управління з однієї сторони до іншої застосовуються спеціальні мітки.

Рівень сеансу надає послугу синхронізації для подолання будь-яких виявлених помилок. При цій послузі мітки синхронізації повинні вставлятися в потік даних користувачами послуги сеансу. Якщо буде виявлено помилку, то сеансове сполучення повинно бути повернуте в певний стан, користувачі повинні повернутися у встановлену точку діалогового потоку, скинути частину переданих даних і потім відновить передачу, починаючи з цієї точки.

Рівень сеансу передбачає також при бажанні функцію управління активністю. При здійсненні цієї функції діалог може бути розбитий на відрізки активності, кожен з яких може бути перерваний і продовжений в будь-який момент, починаючи з наступного відрізка активності.

1.6. Рівень відображення.

Визначає єдиний для всіх систем синтаксис переданої інформації. Необхідність даного рівня обумовлена різною формою представлення інформації в мережі передачі даних і комп'ютерах. Цей рівень відіграє важливу роль у забезпеченні "відкритості" систем, дозволяючи їм спілкуватися між собою незалежно від їхньої внутрішньої мови.

Рівень відображення відображає та перетворює дані, якими обмінюються прикладні процеси. Рівень відображення призначений для того, щоби спосіб відображення даних в окремих комп'ютерах не впливав на формат даних у мережі. Кожна інформація, яку формує прикладний рівень для передавання, має два аспекти - семантику і синтаксис. Семантика описує зміст повідомлення і є незмінною. На рівні ж відображення відбувається перетворення синтаксису. Іншими словами здійснюється трансляція різноманітних мов, форматів даних i кодів для взаємодії різнотипних ЕОМ, оснащених різноманітними операційними системами, працюючими в різноманітних кодах, в форму придатну для передачі по мережі.

Протоколи рівня відображення виконують велику кількість різноманітних функцій, а саме:

  1. вибір (узгодження між; прикладними процесами) потрібної форми відображення даних;

  2. перетворення даних (кодів, форматів);

  3. шифрування.

Прикладами протоколів відображення є MPEG, JPEG.

Соседние файлы в папке Практика перевода,Михнова-task