Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
208.9 Кб
Скачать

1.3.Мережевий рівень.

Функція мережевого рівня полягає в тому, щоб встановити маршрут для передачі даних по мережі або при необхідності через кілька мереж від вузла передачі до вузла призначення.

Цей рівень передбачає також управління потоком або перевантаженнями з метою запобігання переповнення мережевих ресурсів (накопичувачів у вузлах і каналів передачі), яке може призвести до припинення роботи. При виконанні цих функцій на мережевому рівні використовується послуга нижчого рівня - каналу передачі даних, що забезпечує безпомилкове надходження по мережевому маршруту блоку даних, введеного в канал на протилежному кінці.

У мережі з комутацією пакетів блоками даних, переданих по мережевому маршруту від одного кінця до іншого, є пакети. Блоки чи кадри даних, що передаються по каналу зв'язку через мережу, складаються з пакетів плюс керуючої інформації у вигляді заголовків і закінчень, що додаються до пакету безпосередньо перед його відправленням з вузла.

Ця керуюча інформація дає можливість приймаючому вузлу на іншому кінці каналу виконати необхідну синхронізацію і виявлення помилок. В кожному приймаючому вузлі керуюча інформація відокремлюється від решти частини пакета, а потім знову додається, коли цей вузол в свою чергу передає пакет по каналу в наступний сусідній вузол. Описаний принцип додавання керуючої інформації до даних в архітектурі ВВС розширений і в ньому включена можливість додавання керуючої інформації на кожному рівні архітектури (рис. 1.3).

Рис. 3

У випадку рівня каналу може бути додано також закінчення, але принцип послідовного додавання до пакету даних керуючої інформації зберігається.

На кожному рівні блок даних приймається від вищестоящого рівня, до даних додається керуюча інформація, і блок даних передається нижчестоящому рівню. На приймальному кінці відповідного рівня архітектури використовується тільки заголовок (керуюча інформація). При цьому підході даний рівень не "переглядає" блок даних, який він отримує від вищого рівня, отже, рівні самостійні і ізольовані один від одного.

Зазначена особливість призводить до цінної властивості концепції багаторівневої архітектури - рівні можуть видалятися і замінюватися новими. Реалізація (програмні продукти, що реалізують багаторівневу архітектуру) може бути легко змінена. У результаті виходить прозорість для вищого рівня за умови, що сигнали сполучення, що проходять між рівнями, підтримуються незмінними (кінцеві користувачі можуть відчувати зміну характеристик внаслідок того, що характеристики передачі, затримок і блокувань можуть залежати від конкретної реалізації архітектури).

Таким чином, пакетна передача через мережу від одного кінцевого користувача до іншого в загальному вигляді полягає в передачі фактичної (корисної) інформації, плюс керуючої інформації, доданої на різних рівнях і підлягає видаленню, коли пакет надходить за призначенням і починає відновлюватися на своєму шляху через ці рівні.

Кінцевому користувачеві мережа представляється як "прозорий трубопровід", основне завдання якого, - передати за маршрутом блоки даних від джерела до одержувача, доставивши їх своєчасно в бажаний кінець.

Тоді задача верхніх рівнів - фактична доставка даних в правильному вигляді і формі, що можна розпізнати. Ці верхні рівні не знають про існування мережі. Вони забезпечують тільки потрібну від них послугу.

Соседние файлы в папке Практика перевода,Михнова-task