Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Задача №5

У 1992 р. було створено і зареєстроване у встановленому порядку “Мале колективне сільськогосподарське підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю “Колгосп “Червоний Жовтень”.

У квітні 2014 р. у підприємства виникла необхідність внести зміни до статуту підприємства, в зв’язку з чим відповідні документи були подані державному реєстратору для їх реєстрації. Однак, державний реєстратор відмовив в прийомі документів.

При цьому відмова була усно мотивована тим, що для проведення реєстрації змін необхідно привести статут підприємства у відповідність до чинного законодавства, а саме:

збільшити статутний капітал, оскільки відповідно збільшився мінімальний розмір заробітної плати;

виключити з найменування підприємства посилання на “колгосп” тому, що чинним законодавством не передбачено такої організаційно-правової форми, та посилання на “колективне сільськогосподарське підприємство” оскільки не можна об’єднувати в найменуванні посилання на дві різні організаційно-правові форми (КСП та ТОВ).

перейменувати “Мале підприємство” в “Спільне підприємство з іноземними інвестиціями”, оскільки серед нових учасників ТОВ є громадянин Німеччини.

Чи відповідають чинному законодавству вимоги державного реєстратора?

Не відповідають, тому що згідно ст. 90 ЦКУ юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму.

Стаття 3 Створення та державна реєстрація підприємства (ЗУ Про колективне сільськогосподарське підприємство).

Підприємство створюється за бажанням громадян на добровільних засадах на їх загальних зборах. Створення підприємства не обумовлюється будь-якими рішеннями державних господарських та інших органів.

Підприємство вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації. Державна реєстрація підприємства проводиться у прядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.

Задача №6

У січні 2004 року директор Підприємства звернувся в Харківське обласне управління статистики з заявою про виключення Підприємства з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Як підставу для цього він надав постанову Господарського суду про визнання Підприємства банкрутом.

Підготуйте відповідь органа статистики.

Порядок припинення юридичної особи в результаті її ліквідації визначено статтею 36 Закону №755

Прийняття рішення

Зазвичай усе починається з рішення власника (засновників, акціонерів) ліквідувати підприємство.

Для ліквідації ВАТ або його дочірнього підприємства треба за 45 днів до зборів акціонерів подати оголошення в газету про збори акціонерів, де до порядку денного буде включено питання про ліквідацію. Нагадаємо, що згідно зі ст. 42 Закону «Про господарські товариства» рішення про ліквідацію ТзОВ приймається простою більшістю голосів (ст. 59 Закону №1576)

Стаття 110 ЦКУ «Ліквідація юридичної особи»

Стаття 139ГКУ «Майно підприємства»

Задача №7

Київська обласна державна адміністрація видала наказ про створення Державного комерційного підприємства „Промінь”, яким затвердила Положення про Державне комерційне підприємство „Промінь і визначила майно, яке повинне було бути передане підприємству на праві оперативного управління після його державної реєстрації.

Державний реєстратор відмовив у реєстрації підприємства на підставі того, що Державне комерційне підприємство „Промінь” повинне діяти на основі Статуту, а майно передаватись йому до державної реєстрації.

Київська обласна державна адміністрація оскаржила відмову державного реєстратора до суду. Яке рішення повинен прийняти суд? Обґрунтуйте рішення. Який порядок утворення державного комерційного підприємства?

Відповідно до ст. 74 ГК державне комерційне підприємство є суб’єктом підприємницької діяльності, діє на підставі статуту на принципах підприємництва, зазначених у ст. 44 ГК, і несе відповідальність за наслідки своєї діяльності всім належним йому на праві господарського відання майном згідно з ГК та іншими законами, ухваленими відповідно до ГК.