Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Задача №3

Громадянин Іванов є фізичною особою - підприємцем. Також Іванов є засновником приватного підприємства. При стягненні боргів з ФОП Іванова його ділові партнери – кредитори виявили, що майна, яке використовувалось ним у підприємницькій діяльності, недостатньо для задоволення їхніх вимог. У зв’язку з цим вони вирішили звернути стягнення на особисте майно гр. Іванова, нерухоме майно зареєстроване на ім’я його дружини, а також на грошові кошти, які знаходяться на поточному рахунку приватного підприємства, засновником якого є Іванов.

Чи підлягають задоволенню вимоги кредиторів?

Відповідно до ст. 68 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на доходи, отримані фізичною особою, яка є суб’єктом підприємницької діяльності, здійснюється за правилами звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника. Під зверненням стягнення на доходи підприємця слід розуміти звернення стягнення на отриману ним виручку (виторг) у вигляді готівкових коштів за товари, роботи чи послуги, а так само і виручки, отримані фізичними особами, що перебувають з ним у трудових відносинах. Закон не визначає процедурних особливостей звернення стягнення на майно підприємця. Тому звернення стягнення на майно фізичної особи, призначене для здійснення підприємницької діяльності, здійснюється за правилами звернення стягнення на майно юридичної особи \. Отже, у разі відсутності у боржника коштів, стягнення звертається на інше належне йому майно, на яке накладається арешт. Предметом стягнення за боргами фізичної особи – підприємця можуть бути належні йому майнові права, включаючи зобов’язальні права вимоги (дебіторську заборгованість). Виявивши дебіторську заборгованість і отримавши від відповідних осіб відомості про наявність майна, державний виконавець описує, вилучає і реалізує майно, вилучає готівкові кошти, звертає стягнення на належні боржнику кошти, що знаходяться на рахунках в установах банків та інших фінансових установах.

Задача №4

До адвоката із запитом звернувся іноземний громадянин, в якому просив надати юридичні консультації з питань організації бізнесу в Україні. Іноземця, зокрема, цікавило, в якій організаційно-правовій формі слід створити юридичну особу, щоб вона відповідала наступним вимогам:

Мета – отримання прибутку;

Предмет діяльності – торгівля цінними паперами або послуги у сфері страхування та накопичувального пенсійного забезпечення;

Учасники – фізичні та юридичні особи резиденти та нерезиденти;

Можливість концентрації капіталу у значних розмірах;

Управління – всіма його учасниками;

Підвищений рівень забезпеченості вимог кредиторів.

Підготуйте письмову юридичну консультацію з цих питань.

Проаналізувавши вимоги я б порадив, щоб предметом діяльності була торгівля цінними паперами.

Так, як, відповідно до ст. 4 ЗУ «Про акціонерні товариства» учасниками можуть бути фізичні та юридичні особи, також ст. 15 цього закону говорить про те, що є концентрація капіталу у значних розмірах. Ч. 1 Ст. 14 ЗУ «Про акціонерні товариства» відповідає вимозі про забезпеченості вимогам кредитора. Мета цього товариства отримання прибутку, а також управління може здійснюватися всіма учасниками (ст. 13 ЗУ «Про акціонерні товариства»).