Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Новая папка / otvety_gossy_FEMU.doc
Скачиваний:
619
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
212.48 Кб
Скачать

9. Використання дидактичного матеріалу у процесі навчання дошкільників математики.

У процесі навчання початкових математичних знань дітям пропонується система навчальних задач. Розв’язанню таких завдань сприяє практична діяльність дошкільнят з дид. матеріалом. Характер цієї діяльності змінюється залежно від того, які знання формують у дітей, на якому навчальному етапі, відвіку дітей і рівня розвитку їхньої розумової діяльності, а також від рівня сформованості засобів засвоєння знань. Демонстрація вихователем дій з дид. матеріалом посідає перше місце в навчанні. Але переборювання перешкод, які неминучі у навчальній діяльності, має бути доступним дитині. Використання дид. матеріалу, який має певні особливості, створює труднощі, які дитина при застосуванні переборює, знаходить відповідь. На занятті з математики вихователю доцільно приділяти особливу увагу індивідуалізації використання дітьми дид. матеріалів. Показ має бути правильним, чітким, зрозумілим. Після демонстрації і пояснення діти самі діють з матеріалом. Практична діяльність є засобом досягнення навчальних цілей, формування знань.

Вихователю важливо, щоб дитина правильно визначала відносну велич і засвоїла спостереження за діями, яка поступово ускладнюється. Характерною особливістю математичних дисциплін є системність, що включає в себе спостереження діяльності, вміння спиратися на попереднє і стає основою для наступного. Істотного значення набувають дид матеріали, коли треба «перевести» дитину від одного способу діяльності до більш складного. Добираючи дид матеріалу вихователь повинен довести дітям потребу в певній діяльності, життєву необхідність у ній. Кожна дитина має зрозуміти, для чого треба виконати запропоноване вихователем завдання – порівняти, визначити, полічити тощо. Використання дид. матеріалу в процесі ФЕМу у дітей повинно сприяти інтелектуальному розвитку пізнавальних інтересів. Дид матеріал допомагає вихователю створити ситуації, в яких виникають позитивні емоції дітей, радість пошуку і задоволення від знайденого розв’язку.

На заняттях з математики доцільно приділяти особливу увагу індивідуалізації використання дітьми дид матеріалу. (Можна запропонувати вимірювати смужку паперу різної довжини). Використання дид матеріалу створює умови для активної практичної і розумової діяльності кожної дитини. Дид матеріал, що підбирається для кожної вікової групи. Найкраще мати в кожній віковій групі відповідно до програмових вимог має бути в достатній кількості: і демонстративний і роздавальний. Роздавальний дид матеріал найчастіше застосовується в ІІ пол. заняття – при засвоєнні дітьми безпосередніх дій, формуванні їх вмінь практично порівнювати, вимірювати, встановлювати відносність множин.

Використання дид матеріалу на заняттях з ФЕМу в дитсадку повинно всіляко сприяти досягненню розвиваючого ефекту навчання. Таким чином, першочерговим завданням при використанні дид матеріалу на заняттях з ФЕМу - є завдання цілеспрямовано і постійно впливати в процесі навчання на позитивні зрушення в розвитку дошкільників, зробити навчання повноцінним і розвиваючим.

Робота з дітьми щодо формування математичних знань будується за суворою системою – від пізнання зовнішніх властивостей і зв’язків до пізнання внутрішніх. Весь матеріал класифік-ся на групи: Натуральний-(предм. оточуюч світу, рухи, предмети) Зображувальний-(картки з намал. Предметами, геом.. фігури, лото-таблиці).Графічний-(таблиці, моделі, графічні малюнки). Дид. матер. повинен відповідати пограмним вимогам і бути в достатні кількості(демонстраційний і роздатковий) Спочатку на занятті –демонстраційний, а в кінці заняття роздатковий.

Соседние файлы в папке Новая папка