Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
78.35 Кб
Скачать

3.2. Сучасна практика шкіл м. Монтессорі

Перший дитячий садок за системою Марії Монтессорі в Росії почав працювати в 1913 році. Однак у 1926 Наркомпрос заборонив використовувати в тодішньому СРСР її методику, і ім'я її було забуте. Нова історія Монтессорі-педагогіки в Росії почалася лише в 1991 році, після освітнього фестивалю в Криму - по суті, першої міжнародної зустрічі російських і європейських педагогів, організованою без якого б то не було участі державних чиновників. Голландці привезли на цей фестиваль дві валізи з навчальними матеріалами, які врешті-решт залишилися в Олени Хілтунен. Вона і стала керівником першого в Москві дитячого саду, відродивши педагогіку Марії Монтессорі.

У жовтні 1991 року в Москві відкрилася експериментальна Монтессорі-школа для маленьких дітей. "Вона містилася в одній крихітній кімнатці, - розповідає педагог Олена Хілтунен, автор" Програми виховання і навчання в російському дитячому садку і початковій школі за методикою Монтессорі ". - Щоранку до нас приходили 18 дітей, батьки яких повірили нам. Навчальний день був коротким - від 10 до 12 годин ранку. дидактичного матеріалу не вистачало: не було грошей, щоб виписати його з-за кордону, і нам доводилося поступово створювати допомоги самим ...".

Поступово відкривалися нові дитячі сади, побудовані на методі видатної італійки. Сьогодні тільки в Москві налічується близько 20 таких дитячих садів і експериментальних груп в традиційних садах. Деякі з них - наприклад, дитячий садок № 1775 в Ясеневі і сад № 1641 в Вихіно - вже повністю перейшли на цю методику. "У Московському комітеті освіти спочатку не хотіли давати дозвіл, але коли їм принесли близько 300 заяв від батьків, які письмово підтвердили, що хочуть, щоб їхні діти навчалися за цією методикою, дозвіл був даний, - говорить Лариса Кліманова, голова Асоціації Монтессорі-педагогів Росії, створеної в 1997 році і об'єднує на сьогодні вже більш 5.000 педагогів-ентузіастів. Всього ж, за даними Асоціації, ідеї Марії Монтессорі в Росії втілюють в життя близько 530 навчальних закладів і окремих груп, що діють на Уралі і Далекому Сході, в Ставропольському краї, Ростові-на-Дону, Туапсе і інших регіонах країни.

Всі посібники обов'язково повинні бути виготовлені з натуральних матеріалів. Характерно, що їх дизайн практично не змінювався з часу їх створення, тобто, близько ста років. Виробляють їх в США, Голландії, Індії, Шрі-Ланці та ... з 1995 року в Омську. На жаль, посібники недешеві.

У цілому, близько 90% навчального часу в дитячих садах за системою Монтессорі займає вільна самостійна робота з навчальним матеріалом. Щоранку дитина сама вибирає собі заняття, яке в цей момент йому до душі. Дитина також сам вирішує, чи буде щось робити одна або разом з іншими [http://www.lanababy.ru/zaitsev.phtml].

З віком діяльність дітей ускладнюється. Наприклад, вони вимірюють температуру води в різних судинах, збирають різні сузір'я за зразками з картонних або пластмасових зірок і ін.

Поступово у дітей формується почуття власної гідності, незалежності і впевненості в собі, оскільки всіма цими простими для дорослих вміннями вони опановують цілком самостійно.

Заслуги Марії Монтессорі визнані у всьому світі. Її портрет прикрашає одну з італійських купюр. У деяких країнах світу система Монтессорі знаходила державну підтримку. Уряд виділяв кошти, і в якому-небудь місті будувався спеціальний будинок, де починали функціонувати і Монтессорі-сад, і початкова школа за цією методикою. Якщо вони мали успіх, будувався ще один такий же будинок, і так далі. Ось чому сьогодні у Великобританії Монтессорі-школи становлять близько 20% всіх шкіл для дітей 4-12 років, у Голландії - 40%, а в США національні Монтессорі-суспільства об'єднують 10 000 шкіл і ліцеїв для дітей від 4 до 12 років [http: / / www.sch109.trg.ru/p77aa1.html].

На жаль, в нашій країні цей процес поки базується на чистому ентузіазмі. Як правило, все починається з того, що в традиційному дитячому саду ентузіасти вмовляють директора створити одну експериментальну групу на основі методу Монтессорі. Знаходять навченого цій методиці педагога, група створюється, і незабаром прогрес у розвитку дітей стає настільки очевидний, що інші батьки починають заздрити. У результаті з'являється наступна група, потім - третя, четверта і так далі.

З початковими школами справа йде складніше. У цілому по Росії працює лише 10-15 шкіл, але це в основному приватні або навіть сімейні, дуже камерні школи. У Москві зараз немає жодної. Міністерство освіти не готове до настільки ризикованим експериментів, як різновікові класи (їх формування звичайно допускається тільки в сільських школах), відсутність фіксованої погодинної навантаження і пр. А дітям необхідний атестат про середню освіту державного зразка ...

Всі навчальні програми "Монтессорі-садів" відповідають цілям, встановленим російськими програмами виховання дітей дошкільного віку, але досягаються ці цілі, як ви вже зрозуміли, іншими методами. І основними результатами навчання у таких садах і початкових Монтессорі-школах вважаються реальні життєві вміння, у тому числі - і в великій мірі - і соціально-психологічні, з якими дитина приходить у доросле життя.

Існують і курси, на яких працюють за цією методикою навчають педагогів. Наприклад, на курсах Асоціації Монтессорі-педагогів Росії за шість тижнів можна повністю оволодіти методом. Сім блоків програми, обсяг якої становить 230 академічних годин, можна пройти відразу або частинами. Здавши шість заліків за результатами навчання, ви отримаєте свідоцтво державного зразка, а курси проводяться спільно з Академією підвищення кваліфікації. Мати педагогічну освіту не обов'язково. Курси організовуються п'ять разів на рік, і бажаючих вчитися на них досить багато. Якщо ви хочете вчитися за кордоном, до ваших послуг близько 55 навчальних центрів в різних країнах.

В Асоціації Монтессорі-педагогів Росії переконані, що у цього напряму педагогіки в нашій країні велике майбутнє. У Монтессорі-школі дитина звикає жити в атмосфері постійної творчої роботи і пошуку самостійних рішень для своїх проблем. А це означає, що дитина виростає вільною і незалежною.

Основний принцип методу Монтессорі полягає в тому, що у дітей виробляється певний алгоритм придбання інформації, яку вони вчаться отримувати самостійно.

"Більшість випускників звичайних шкіл не володіють такими можливостями", - переконана Лариса Кліманова. Вона розповіла, що "особливість навчання полягає в тому, що з раннього віку дитина отримує досвід саморозвитку і самоосвіти. Він вивчає лише те, що в даний момент йому цікаво дослідити самостійно". Учні різних віків зібрані в одній групі. При цьому кожен має можливість працювати у своєму темпі: витрачений час на вивчення чого-небудь може бути будь-яким.

За словами Лариси Кліманової, в нашій країні існує перспектива "узаконення цього методу", однак багато педагогів і фахівці галузі освіти не згодні з тим, щоб він був широко поширений у традиційних школах.

У дитячому саду Монтессорі день починається з вільною роботи. Діти приходять до групи, самостійно роздягаються, приводять себе в порядок і вибирають, ніж вони будуть сьогодні займатися. Вихователь зустрічає дітей, обов'язково простягаючи кожному руку для привітання, і потім, вже в класній кімнаті, терпляче спостерігає вільний вибір ними матеріалу для занять. Хтось починає прати лялькові сукні, хтось поливає квіти. Хтось розкладає на килимі кольорові таблички, нанизує намисто. Меле в маленькій млині зерно. Вчиться пришивати гудзики. Якщо вихователь зауважує, що дитина вперше взяв матеріал для роботи, він пропонує малюкові алгоритм дії з цим предметом. Іноді діти отримують дуже короткий і конкретний триступеневий урок. А іноді вчитель мовчки показує спосіб роботи з матеріалом.

Чи може дитина під час вільної роботи грати в іграшки? Чому ні? Всі ляльки, кубики, машинки знаходяться тут же, в одному з куточків, і якщо малюк хоче з ними грати, не заважаючи іншим, він спокійно наряджає або годує ляльку, будує з кубиків гараж для своєї машинки. Можна переодягатися в дорослі одягу, які складені в спеціальному кошику або робити зачіску перед дзеркалом. Все це можна. Інша справа - загальна атмосфера робочого дня.

Привабливість дидактичного матеріалу (недарма він прожив без змін вже ціле століття!) Захоплює дітей настільки, що вони вважають за краще покласти на край килимка свою ляльку і викладати тут же десяткову систему з намистин золотого матеріалу. У самостійній вільній роботі маленька дитина щодня матеріалізує природну потребу стоншення своїх почуттів, дій та концентрації уваги. Така робота не стомлює його, скільки б вона не тривала, тому що в природного життя не може бути зупинки. І все-таки години через два після початку вільного роботи діти чують звучання тихої музики - знак збору на загальне коло. Розпочата робота закінчується, матеріали ставляться на полиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]