Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова_Березуцький.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Миколаївський національний університет ім. В.О.Сухомлинського

Інститут педагогічної освіти

Кафедра педагогіки початкової освіти

Курсова робота з педагогіки на тему:

Шляхи реалізації основних завдань національного виховання в освітньому просторі школи І ступеня”

Виконав:

студент 345 групи ДФН

Березуцький С.І.

Науковий керівник:

канд. пед. наук Хмизова О.В.

Миколаїв – 2012

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП..........................................................................................................3

РОЗДІЛ 1. Національне виховання в освітньому просторі початкової школи.......................................................................................................................6

    1. Сутність і особливості національного виховання........................6

    2. Завдання національного виховання..............................................15

РОЗДІЛ 2. Реалізація національного виховання в освітньому просторі початкової школи..................................................................................................21

2.1. Реалізація національного виховання на уроках..............................21

2.2. Реалізація національного виховання в позаурочній діяльності..............................................................................................................24

ВИСНОВКИ.................................................................................................34

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...................................................36

ВСТУП

Невичерпним джерелом, з якого зароджувалася і поступово набувала сталості, узагальненості система виховання, була ., життєдіяльність наших пращурів ще в дохристиянські часи. Передача життєвого досвіду, набутих знань від покоління до покоління складала сутність історичного буття народу. Трудова, насамперед хліборобська, діяльність наших предків набувала пріоритетного напряму в житті і вихованні підростаючих поколінь.

З глибин віків розвивалась сповнена чарівної краси, високої моралі народна творчість: пісенна, музична, танцювальна, декоративно-прикладна та ін. Багатогранна за змістом і формою народна творчість була могутнім джерелом поповнення ідей, засобів, методів і прийомів самобутнього виховання.

Значний внесок у розвиток національної системи виховання робили церква, релігія. Служителі культу відкривали нові навчально-виховні заклади, сприяли застосуванню у вихованні історичних, наукових, культурних, літературних ідей, творів, пам'яток, часто були головною рушійною силою розвитку освіти і виховання. Вони формували у дорослих і дітей національне мислення, уяву, збуджували глибокі почуття, спрямовували енергію душі, волю на ідеї добра, правди, милосердя та інших національних і загальнолюдських цінностей.

Українську систему виховання збагачували громадського-політичні, наукові ідеї, високі моральні ідеали та інші цінності, які складали сутність діяльності соціальних інститутів, демократичних громадсько-культурних рухів, організацій. У козацько-гетьманські часи в Україні діяли демократичні традиції національного самоврядування і судочинства. Конституція гетьмана П.Орлика містить такі ідеї, положення на захист прав людини, нації, суверенності держави, які були новим явищем в європейській і світовій політичній і правничій думці. Завдяки цьому в національній системі виховання утверджувалися ідеї народовладдя, гуманізму, самоврядування, віддав інтересам народу.

Козацько-гетьманська епоха, яка забезпечувала вільний і незалежний від інших країн розвиток національної педагогічної теорії і практики - породила незвичайний феномен козацьку педагогіку. Ґрунтуючись на ідеях козацького світогляду та ідеології, козацька педагогіка ввібрала в себе демократичні, гуманістичні основи навчання і виховання, формувала особистість з яскраво вираженими національними ідеалами, піднесла на новий, вищий рівень українську педагогії Козацька педагогіка і козацька система виховання, реалізовані в козацьких сім'ях, січових, козацьких і братських школах насамперед, в епоху Українського Відродження стали найвищими досягненням національної системи виховання.

Джерела національної духовності продовжували підтримувати в життєдіяльності народу його представники: учені, письменники, педагоги. Геніальний український філософ, поет, педагог Г.С.Сковорода підкреслював: "Кожен повинен пізнати свій народ і в народі пізнати себе". Естафету боротьби за національну систему виховання дружно підхопили діячі науки, культури і освіти. Яскравим свідченням розвитку української системи виховання було розгортання досліджень із гуманітарних і природничих наук (історії, філософії, математики, біології та ін.). У всьому світі шанують здобутки українських істориків-літописців: Величка, Граб'ян-ку, Самовидця, а також Д.Бантиш-Каменського, М.Костомарова, В. Антоновича, М.Грушевського та ін. Світову етнографію збагатили видатні українські народознавці І.Франко, В.Гнатюк, Ф.Колесса, П.Чубинський, Ф.Вовк, М.Кравченко та ін. Палку синівську любов до мови, рідного народу пробуджують праці відомих мовознавців О.Бодянського, О.Потебні, П.Житець-кого, В.Грінченка, А.Кримського і т.д.

Зроблено перші кроки в відродженні української системи виховання у житті родини, школи, впроваджуються ідеї народної духовності, засоби етнопедагогіки, українознавства, створюються концепції розвитку національних навчально-виховних закладів від дитсадка до вузу. Сучасна українська національна система виховання ґрунтується як на досягненнях рідного народу, його культурно-історичних традиціях, так і на кращих здобутках інших народів світу, ідеях і положеннях міжнародних документів Декларації прав людини (1947), Конвенції про права дитини (1989), Декларації про державний суверенітет України та ін.

У сучасних умовах відродження й розквіту української держави, виникла нагальна потреба у вихованні справжніх патріотів. Необхідність використання можливостей сенситивного періоду для розвитку патріотизму молодших школярів обумовили вибір теми дослідження “Шляхи реалізації основних завдань національного виховання в освітньому просторі школи І ступеня”.

Об’єкт дослідження: навчально-виховний процес школи І ступеня

Предмет дослідження: шляхи реалізації національного виховання молодших школярів.

Мета дослідження: визначити шляхи реалізації національного виховання учнів школи І ступеня.

Завдання дослідження:

  1. вивчити стан досліджуваної проблеми в теорії та на практиці;

  2. проаналізувати психолого-педагогічні аспекти національного виховання учнів початкових класів;

  3. окреслити шляхи реалізації національного виховання учнів школи І ступеня.

Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування, конкретизація, моделювання, спостереження, бесіда.

Структура дослідження. Курсова робота складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел (27 найменувань). Робота викладена на 38 сторінках друкованого тексту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]