Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
78.35 Кб
Скачать

2.4 Загальна характеристика змісту та засобів навчання в системі м. Монтессорі

У баченні Монтессорі-педагога кожна дитина від народження наділена потенціалом розвитку. Розкритися цей потенціал може тільки у власній діяльності дитини.

Шлях розвитку і вдосконалення у кожної людини свій. Завдання освіти при цьому зводиться до того, щоб створити середовище, що полегшує дитині можливості розкриття власного потенціалу, пристосування до навколишнього світу і дозволити їй вільно діяти, пізнаючи це середовище, а через неї і навколишній світ.

Зміст цього середовища має допомогти дитині упорядкувати і систематизувати уявлення про навколишній світ відповідно до завдань і можливостей кожного вікового етапу.

При виділенні цих етапів ми дотримуємося вікової періодизації Марії Монтессорі, а також її положень про Сензитивність (особливо чутливих) періодах розвитку дитини.

Роль педагога полягає в тому, щоб організувати і обладнати відповідну віковим завданням розвитку і актуальним можливостям і потребам дитини освітнє середовище і спонукати дитину до пізнання, до діяльності за рахунок створення атмосфери безпеки і прийняття.

Педагог не є головною діючою фігурою освітнього процесу, цією фігурою є сама дитина. Педагог володіє досить багатим арсеналом засобів педагогічного впливу.

Основними ж засобами впливу на дитину у педагога є прийоми гуманістичної психотерапії, що сприяють розвитку позитивної я-концепції у дитини, розвитку потреби в самоактуалізації [28, c. 24-29].

Вчитель є найважливішою складовою частиною навколишнього середовища дитини, він надає зразки соціальної поведінки, побудови відносин, способів вирішення конфліктів, допомагає дитині навчитися розуміти інших людей і самого себе.

У традиційній дошкільної системі працювати легше. Є план і завдання - виконувати його якомога точніше. І якщо у тебе з року в рік в один і той же день повторюється одна і та ж тема, ти можеш придумати тільки черговий новий хід, щоб донести тему до дітей. Ти не знаєш, якими до тебе прийдуть діти в цей день, чи буде їх хвилювати та тема, яку ти їм запропонуєш, але ти йдеш і працюєш, в кращому випадку як масовик-витівник на дитячому ранку. План не залежить від того, чи існує в дитини потреба дізнатися або зробити те, що пропонує вихователь в групі.

Ми готуємо дитину не до школи, а до життя в досить складному і суперечливому світі. Даємо малюкові можливість отримати соціальний досвід, що відповідає його розвитку. Звичайно, дитина живе своїм життям і не повинна пристосовуватися до нашого.

Існує дуже багато міфів про Монтессорі-педагогіку. По одному з них, дитині в Монтессорі-групі все дозволено. Вона робить що хоче. Це не так. Коли приходить новий малюк, то ще до початку занять його приводять до групи і кажуть: "Подивися, ти можеш взяти все, що тобі сподобається, але у нас є правило: коли ти пограв, ти повинен поставити все на місце і в тому ж вигляді . Ти можеш працювати на столі або на килимі "[32, c. 48-53].

Цих дітей (як правило, трирічних) ведуть у практичну зону і дають їм першу презентацію, як правило пересипання або переливання.

Іноді пропонують дитині блоки циліндрів. Показують, що можна робити з матеріалом, де його взяти і в якому вигляді повернути на місце. Так демонструють, як діє правило: "Взяв - поклади на місце".

Інші правила діти дізнаються, вже прийшовши до групи і зіткнувшись з їх застосуванням. Навіть найменші швидко розуміють, що не можна ходити по чужому килимку. Завдання - акцентувати увагу дитини на той момент, коли правило порушується, або попередити порушення. Педагог не вчить дитину правилам і не змушує дотримуватися їх під страхом покарання, а допомагає зрозуміти, чому те чи інше правило існує і що поганого в тому, що воно порушується. Зазвичай якщо новачки пробігають по чужому килимку, на якому працює інша дитина, то кличуть новачка до себе і з ним говорять.

І вихователь в процесі обговорення виводить правило разом з дитиною. Зазвичай все це відбувається в перший місяць після приходу дитини. Головне, що дитина розуміє в цей час, що будь-яке наше правило - це не заборона, за порушення якого карають, а те, що допомагає нам жити дружно.

Конкретне правило, якщо воно порушене під час заняття, ми іноді обговорюємо, збираючись на лінії. Нагадуємо один одному про те, що робочий килимок - це особистий простір, і все, що знаходиться на ньому в моменти моєї роботи, - це моя особиста власність, яку чіпати не можна. Можна підійти і подивитися, але треба спитати дозволу у того, хто працює [37, c. 7-10].

Складніше, коли приходять кілька нових дітей. Діти починають говорити, намагаючись перекричати один одного. Але малюкам важко запам'ятати і це правило, і тоді педагог вводить такий елемент, як свічка. Коли ми збираємося разом, говорити може той, у чиїх руках свічка. Це непросто не лише для малюків, а й для дорослого. Для того щоб правило стало органічним елементом життя дитини, треба три-чотири місяці.

Тим не менш день у день говорить той, у кого свічка, говорить тихо, щоб не завадити тому, хто не прийшов у коло, а залишився за столом або на килимку і працює. Якщо ж хочеш щось запитати - підніми руку.

Трирічний малюк, тільки що прийшов у групу, повинен елементарно адаптуватися до нових умов. Його вперше відірвали від мами, кинули в незнайомий дитячий колектив. Малюкові треба звикнути до нової обстановки і для цього потрібен час. А коли малюк звикає, то в першу чергу впадає до того, що вдома заборонено.

У перший рік дитина, засвоюючи правила життя в групі, працює в основному в зоні практичного життя і в зоні сенсорики. Здається, що у неї немає ніякого просування вперед. Вона не приносить додому ніяких конкретних знань. Дитина накопичує в собі певний потенціал для того, щоб почати працювати з конкретними знаннями. Вона насичує свою потребу доторкнутися світ руками, вчиться розрізняти кольори і відтінки, співвідносити велике і маленьке, довге та коротке - руками, очима, носом.

Приблизно другий рік навчання в Монтессорі-школі - це період вбирання дитиною конкретних знань. Вона знайомиться з літерами, цифрами та іншими конкретними предметними знаннями.

Останній рік - це перехід від конкретних знань до абстрактним. Дитина вчиться вичитати і складати, нормально читати і т.д. Дуже часто в цей період діти повертаються у практичне життя, але вже на зовсім іншому рівні. У практичній зоні вони розслабляються, отримують задоволення.

Тут же вони проводять маленькі експерименти, дізнаючись щось нове про властивості речовин [36, c. 62-67].

І вже на другому році різновікової дітей в групі дозволяє старшим спробувати себе в ролі вчителя. Їх пояснення часом навіть більш дієво, ніж педагога. Як правило, діти зважуються на цю роль, тільки коли повністю впевнені в своєму знанні. А якщо вони все ж помиляються, педагог поправляє помилки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]