Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод реком з зоології.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
320.15 Кб
Скачать

2. Об’єкт дослідження. Сольпуга звичайна - Galeodes araneoides

Хід роботи. Розглянути деталі будови тіла сольпуги. Розчленування тіла сольпуги: пропельтидій (акрон + 4 головних сегмента), 2 вільних сегмента грудей та опістосома з 10 сегментів (довга, більш – менш циліндрична). Тіло вкрите щетинками і волосками.

На передньому краї пропельтидія міститься пара великих очей; вперед від нього видаються розвинені хеліцери. На їх основних члениках сидять клешні з зазубреними краями. Гілки клешнів розміщені в дорзо-вентральному напрямку. За допомогою хеліцер сольпуга риє нори, захоплює та вбиває здобич.

Педипальпи подібні до ходильних кінцівок. Вони виконують функції дотику, приймають участь у русі, захоплюють та утримують їжу. Самці утримують самку при копуляції.

Ходильні ноги довгі, мають 7 члеників, вкриті волосками, закінчуються 2-ма кігтиками. Перша пара коротша за інші та виконує функцію дотику.

Завдання Виконати малюнки скорпіона строкатого та сольпуги звичайної з дорзальної та вентральної сторони. Позначити деталі.

Питання для теоретичної підготовки.

1. Загальний план будови тіла павукоподібних.

2. Сегменти головогрудей та черевця скорпіонів і сольпуг.

3. Особливості розчленованості тіла сольпуг.

4. Хеліцери і педіпальпи скорпіонів і сольпуг, їх походження.

5. Особливості будови ходильних ніг скорпіонів і сольпуг.

Підтип Хеліцерові – Chelicerata Клас Павукоподібні –Arachnidа Систематика класу Павукоподібні (Arachnida)

Мета. Вивчення сучасної систематики павукоподібних, різноманіття морфологічних особливостей..

Матеріал та обладнання. Колекції, таблиці, малюнки.

Об’єкт дослідження. Представники рядів: скорпіони, сольпуги, сінокосці, павуки, кліщі.

Хід роботи. Ретельно розглянути препарати, малюнки, таблиці, які демонструють різних представників павукоподібних. Намагайтеся навчитись використовувати набутий теоретичний матеріал для пояснення морфологічного різноманіття павукоподібних. Зверніть увагу на характер сегментації тіла павукоподібних різних рядів.

  1. Ряд Скорпіони. Розгляньте тіло скорпіона та зверніть увагу на сегментованість. За допомогою тексту та викладача чітко назвіть терміни, що позначають окремі частини тіла.

  2. Ряд Сольпуги. Найбільш сегментовані павукоподібні, навіть у більшій мірі, ніж скорпіони. Характерна особливість – наявність пропельпідія (акрон + 4 сегменти). Також значно сегментоване черевце – складається із 10 члеників. Педипальпи приймають участь під час пересування.

  3. Ряд Павуки. Відрізняються від інших павукоподібних цільним черевцем, яке поєднане з головогрудями за допомогою 7-го сегмента. Як правило, вони мають як легені, так і трахеї. Кінцівки двох сегментів перетворені на павутинні бородавки. Наявний статевий диморфізм. Зверніть увагу на статевий диморфізм, який характерний для дуже небезпечного для життя людини каракурта.

  4. Ряд Кліщі. Мають дуже різноманітну сегментацію тіла. Іноді тіло взагалі не сегментоване, а іноді наближається за ступенем сегментації до сольпуг і скорпіонів. Зверніть увагу на розміри тіла кліщів. Деякі з них є причинами захворювання людини: чесотковий зудень, який викликає чесотку, іксодові та аргазові кліщі стають причиною таких захворювань, як кліщовий тиф, кліщовий енцефаліт, туляремія, піроплазмоз великої рогатої худоби.

Завдання. Виконати малюнки зовнішньої будови представників різних рядів кліщів.

Питання для теоретичної підготовки

1. Зовнішня будова представників різних рядів павукоподібних.

2. В чому полягають відміни в сегментації тіла павукоподібних.

3. Систематика кліщів.

4. Кліщі – збудники захворювань людини та тварин.

5. Кліщі, які переносять захворювання людини.

Лабораторна робота № 33