Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод реком з зоології.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
320.15 Кб
Скачать

Тип Плоскі черви (Plathelminthes) Клас Трематоди (Trematoda)

Мета. Вивчення особливостей будови трематод та їх розмноження.

Матеріал та обладнання. Мікроскоп, тотальні препарати трематод, таблиці, лупа мікроскопи.

Об’єкт дослідження. Печінковий сисун – Fasciola hepatica (тотальні препарати).

Хід роботи. Під час вивчення препаратів переважно користуються лупою; деталі будови можна розглянути під мікроскопом.

Вивчення починають з будови присосків та травної системи. Ротовий присосок міститься на верхівці конічного виступу, черевний – біля основи цього виступу. За ротовим присоском розміщена глотка, яка переходить в дуже короткий стравохід. Він галузиться на 2 гілки кишки, що тягнуться назад поблизу середньої лінії тіла і дають велику кількість бічних відгалужень.

На тотальному препараті з усіх елементів видільної системи можна побачити лише світлу смужку в задній половині тіла – вивідний канал. Тому з будовою видільної системи знайомляться, вивчаючи спеціально забарвлений препарат.

Статеві органи, як і кишечник, дуже розгалужені, надзвичайно розвинені і займають весь простір позаду черевного присоска. Бокові поля тіла паразита, починаючи від основи конічного виступа, зайняті гронами жовточників, які утворюють суцільну кайму, найширшу в задній частині тіла, де сходяться жовточники правої та лівої половин. Приблизно на межі першої та другої третин тіла у вигляді тоненьких коричневих ниточок спостерігаються протоки жовточників. Вони тягнуться від жовточників впоперек тіла і утворюють на середній лінії невелику коричневу пляму –резервуар жовточників. Протоки жовточників ділять серединне поле на неоднакові за розмірами передню та задню частини. В передній частині розміщені жіночі статеві органи. Добре видно звивисту матку, заповнену яйцями, які слід розглянути під мікроскопом. Позаду матки, праворуч або ліворуч міститься галузистий яєчник. Від нього відходить яйцепровід, в який біля середньої лінії впадає протока жовточника і комплекс залоз, відомий під назвою тільце Мелісса (на препараті виглядає як кулястий утвір попереду резервуара жовточника і більший за нього).

В задній частині серединного поля лежать 2 розгалужених сім’яника, забарвлених в червоний колір (на тотальному препараті аналогічно забарвлені і гілки кишки, на яких лежать сім’яники). Для знаходження їх на тотальному препараті використовують мікроскоп, враховуючи, що сім’яники лежать ближче до черевної, а кишечник – до спинної частини тіла, відповідно, ці органи видно в різних оптичних розрізах. Протоки сім’яників видно слабо, але попереду черевного присоска можна побачити кінцевий відділ чоловічої статевої системи – копулятивний орган. Статевий орган розміщений в області роздвоєння кишечнику. Нервову систему на тотальному препараті не видно. Під малим збільшенням мікроскопу на краю тіла в області переднього конічного виступу на поверхні тегументу добре видно обернені назад шипи, які сприяють утриманню паразита в жовчних протоках печінки хазяїна.

Завдання. Виконати малюнки печінкового сисуна, використовуючи тотальний препарат та таблиці. Вказати деталі будови: травну систему, статеву систему, нервову систему.

Питання для теоретичної підготовки

1. Форма тіла трематод.

2. Покрови тіла трематод.

3. Травна система трематод.

4. Нервова система та органи чуття трематод.

5. Видільна система трематод.

6. Будова статевої системи трематод.

7. Рух статевих продуктів в статевій системі, формування яйця, запліднення трематод.

8. Розмноження та життєвий цикл трематод. Характеристика личинок.

9. Загальна характеристика моногенетичних сисунів (моногеней).

Лабораторна робота № 14