Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод реком з зоології.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
320.15 Кб
Скачать

Тип Членистоногі – Arthropoda

Підтип Трахейнодишні – Tracheata

І. Клас Губоногі – Chylopoda

Зовнішня та внутрішня будова костянки

Мета. Вивчення особливостей зовнішньої будови тіла та внутрішньої будови представників трахейнодишних на прикладі костянки.

Матеріал та обладнання. Вологий препарат костянки , таблиці, лупи, препарувальні голки.

Об’єкт дослідження. Костянка - Lithobius forficatus.

Хід роботи Уважно розглянути вологий препарат костянки за допомогою лупи. Тіло костянки витягнуте, підрозділяється на 2 відділи: голову та членистий тулуб, який складається із значної кількості сегментів.

Голова складається із акрону і чотирьох перших сегментів тіла. Голова має вусики і ротові кінцівки: верхні щелепи – мандибули, нижні щелепи – максили, яких 2 пари. Вусики губоногих відповідають антенулам раків і належать до акрону. Вони довгі, тонкі, розділені на членики. Кінцівки, які відповідають антенам ІІ раків і які належать першому сегменту тіла, у багатоніжок редуковані. Але їх сегмент, який має назву інтеркалярний, зберігається. Інші кінцівки голови перетворені на ротові органи і відповідають головним кінцівкам раків. У костянки рот зпереду прикритий хітинізованою складкою покровів – верхньою губою, яка не має нічого спільного за походженням із кінцівками. Мандибули кінцівок другого сегменту складаються із двох коротких жуйних пластинок з зубчастим краєм. Перша та друга пара нижніх щелеп (кінцівки ІІІ і ІV сегментів відповідно), складаються із основи та щупика з жуйною лопаттю.

Сегменти тулуба костянки гомономні. Кінцівки тулуба мають вигляд простих ходильних ніжок, які складаються з одного ряду члеників і закінчуються кігтиком. У костянки ніжки першого тулубового сегмента перетворені на ногощелепи, які використовуються для вбивання здобичі. В основі цієї кінцівки є отруйна залоза, яка відкривається на кінці гачка.

Травну систему, видільну систему, нервову систему, органи чуття і дихання, кровоносну і статеву систему вивчити за допомогою таблиць.

Завдання. Виконати малюнок голови костянки. Позначити придатки голови. Виконати малюнок травної системи костянки.

Питання для теоретичної підготовки.

1.Загальна характеристика підтипу Трахейні.

2. Будова голови губоногих.

3. Придатки голови, їх походження, функції.

5. Травна система губоногих.

6. Видільна система губоногих.

7. Нервова система губоногих та органи чуття.

8. Органи дихання губоногих та кровоносна система.

9. Статева система губоногих.

10. Розмноження та розвиток губоногих.

Іі. Клас Двопарноногі – Diplopoda Зовнішня та внутрішня будова ківсяка – Shizophyllum sabulosum

Мета. Вивчення особливостей зовнішньої та внутрішньої будови двопарноногих на прикладі ківсяка.

Матеріал та обладнання. Бінокулярний мікроскоп МБС-10, вологий препарат ківсяка, таблиці.

Об’єкт дослідження. Ківсяк Shizophyllum sabulosum

Хід роботи. Розмістити вологий препарат ківсяка під бінокулярним мікроскопом. Збільшення мікроскопу вибирають в залежності від розміру тварини. Тварина зазвичай лежить на боковій стороні, тому добре видні кінцівки і частково ротові органи.

Голова ківсяка складається з акрону і трьох перших сегментів тіла. Останній головний сегмент залишається “вільним” і називається “шийним”. На голові розташовані вусики (відповідають антенулам раків) і належать до акрону. Вони є органами дотику і нюху. Кінцівки першого сегмента тулуба відсутні (у раків на першому сегменті розташовані антени). Цей сегмент називається інтеркалярним. Мандібули, які відповідають кінцівкам другого сегмента, складаються із двох коротких жуйних пластинок з зубцями по краю. У ківсяка, як і у всіх Diplopoda, за верхньою губою і парою мандибул розташована одна непарна пластинка – гнатохілярій, який має складну будову. Він закладається у вигляді парних зачатків і відповідає першій парі нижніх щелеп губоногих. Кінцівки шийного сегмента редуковані.

За головою розташовані сегменти тулуба. У двопарноногих відбувається попарне об’єднання більшості сегментів, крім перших чотирьох, включаючи шийний. Кожний подвійний сегмент несе відповідну не одну, а дві пари кінцівок.

Але тулуб не розділений на тагми, тобто зберігається примітивна гомономність

Всі кінцівки мають схожу будову і мають вигляд простих ходильних ніжок, які складаються із одного ряду члеників і закінчуються кігтиком.

Травна система має таку ж будову, що і у губоногих. Аналогічна будова і видільної системи.

На відміну від нервової системи губоногих, у двопарноногих в кожному подвійному сегменті тулуба знаходиться по 2 парних ганглія, що доказує їх складну будову.

На відміну від губоногих, у двопарноногих на кожному подвійному сегменті є по 2 пари дихальців, а подвійні сегменти серця мають по 2 пари остій.

Завдання. Виконати малюнок ківсяка користуючись препаратом і таблицями, позначити сегменти, кінцівки, органи чуття.

Питання для теоретичної підготовки.

1.Загальна характеристика класу Двопарноногі.

2. Сегментація тіла двопарноногих.

3. Будова голови двопарноногих.

4. Будова тулуба двопарноногих.

5. Придатки голови двопарноногих.

6. Будова кінцівок двопарноногих.

7. Будова систем внутрішніх органів.

8. Особливості розмноження та розвитку двопарноногих.

Лабораторна робота № 30