Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. реком по вик кур з КПУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ПІДГОТОВЦІ І ОФОРМЛЕННЮ КУРСОВИХ РОБІТ

  1. Цілі і загальні вимоги до курсової роботи

Тематика курсових робіт з конституційного права України розроблена з урахуванням проблематики вітчизняного конституційного права.

Теми курсових робіт розподіляються в учбових групах по взаємній домовленості між студентами. Забороняється підготовка в учбовій групі двох і більше курсових робіт по одній темі.

Вибір вільної (не запропонованої викладачем) теми курсової роботи можливий тільки з дозволу викладача – керівника курсової роботи. Перелік вибраних для дослідження тем курсових проектів з відповідними даними про їх розробників (прізвище і ініціали студента) передається керівництву кафедри в терміни, встановлені викладачем.

Основні цілі підготовки курсової роботи:

- поглибити і розширити знання в області конституційного права, системи чинного конституційного законодавства України і практики його застосування;

- прищепити продуктивні і якісні прийоми (навики) самостійної пізнавальної діяльності, виробивши вміння формулювати думки і виводи, логічно послідовно і доказово їх висловлювати; сформувати уміння публічного захисту виводів і пропозицій, отриманих в результаті проведеного дослідження (робити доповідь, відповідати на питання, обстоювати свою думку і т. д.).

Основна вимога до змісту курсової роботи - це її достатньо високий теоретичний рівень. Хоча вона і носить учбово-дослідницький характер, але повинна спиратися на новітні досягнення науки і конституційної практики.

Вимоги, що пред'являються до курсової роботи, орієнтовані на її структуру, зміст і оформлення.

Структурно курсова робота повинна складатися із змісту (плану роботи), вступу, основної частини (двох-чотирьох розділів), висновку, списку використаної літератури.

За змістом курсова робота носить учбово-дослідницький характер. Вона повинна відобразити знання теоретичних положень конституційного права, вміння використовувати нові спеціальні літературні джерела, методичної літератури, публікацій в періодичних виданнях України, а також виявити здібність студентів до теоретичного аналізу і схильність до науково-дослідної роботи.

Вступ. Тут зазвичай обґрунтовується актуальність обраної теми, мета і зміст поставлених завдань, позначається об'єкт і предмет дослідження, вказується обраний метод (або методи) дослідження, приводиться характеристика джерел написання роботи і короткий огляд спеціальної юридичної літератури.

Актуальність - обов'язкова вимога до будь-якої наукової роботи. Тому цілком зрозуміло, що вступ курсової роботи повинен починатися з обґрунтування актуальності обраної теми.

Щоб повідомити про стан розробки обраної теми, у вступі позначається короткий огляд спеціальної юридичної літератури і визначається круг авторів-дослідників цієї теми. Їх лаконічний аналіз у результаті і повинен привести до висновку, що саме дана тема ще не розкрита (або розкрита лише частково або не в тому аспекті) і тому потребує подальшої розробки.

Огляд літератури по темі повинен показати ґрунтовне знайомство дослідника із спеціальною літературою, його уміння систематизувати джерела, критично їх розглядати, виділяти істотне, оцінювати раніше зроблене іншими дослідниками, визначати головне в сучасному стані вивченої теми. Матеріали такого огляду слід систематизувати в певному логічному зв'язку і послідовності. Саме тому перелік робіт і їх критичний розбір не обов'язково давати тільки в хронологічним порядку їх публікації.

Від формулювання наукової проблеми і доказу того, що та частина цієї проблеми, яка є темою даної роботи, ще не отримала своєї розробки і освітлення в спеціальній літературі, логічно перейти до формулювання мети дослідження, що робиться, а також вказати на конкретні завдання, які належить вирішувати відповідно до цієї мети. Це зазвичай робиться у формі перерахування (вивчити..., описати..., встановити..., виявити.... і тому подібне).

Формулювання цих завдань необхідно робити якомога ретельніше, оскільки опис їх рішення повинен скласти зміст розділів курсової роботи. Це важливо також і тому, що заголовки таких розділів народжуються саме з формулювань завдань дослідження, яке робиться.

Обов'язковим елементом вступу є формулювання об'єкту і предмету дослідження. Об'єкт - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і вибране для вивчення. Предмет - це те, що знаходиться у межах об'єкту.

Обов'язковим елементом вступу курсової роботи є також вказівка на методи дослідження, які служать інструментом в добуванні фактичного матеріалу, будучи необхідною умовою досягнення поставленої в такій роботі мети.

У вступі описуються і інші елементи наукового процесу. До них, зокрема, відносять вказівку, на якому конкретному матеріалі виконана сама робота. Тут також дається характеристика основних джерел отримання інформації (офіційних, наукових, літературних, бібліографічних), а також указуються методологічні основи проведеного дослідження.

Основна частина. Зміст розділів основної частини повинен точно відповідати темі роботи і повністю її розкривати. Він повинен показати уміння дослідника стисло, логічно і аргументовано висловлювати зібраний матеріал.

Щоб робота не граничила з плагіатом, серйозні теоретичні положення необхідно давати з посиланням на джерело. Причому це не повинен бути підручник. Написання курсової роботи припускає глибше вивчення вибраної теми, ніж вона розкривається в лекційному курсі.

У курсовій роботі, аналізуючи літературу по темі дослідження, вивчаючи і описуючи досвід спостережуваних правових подій (явищ), авторові необхідно обов'язково висловлювати свою.

Кожен розділ повинен закінчуватися висновками або хоч би констатацією підсумків. При формулюванні висновків необхідно дотримуватися наступних вимог.

  1. Результати повинні бути конкретними думками (про що йдеться і що стверджується).

  2. Власні результати необхідно чітко виділяти. При цьому вказується їх відмінність від результатів інших авторів.

Висновок. Висновок обумовлений логікою проведення дослідження, яка носить форму синтезу накопиченої в основній частині наукової інформації. Цей синтез - послідовний, логічно стрункий виклад отриманих підсумків і їх співвідношення із загальною метою і конкретними завданнями, поставленими і сформульованими у вступі. Тобто у висновку робляться короткі виводи по всій роботі, можливі пропозиції щодо удосконалення законодавства з тієї проблеми, яка була предметом дослідження.

Після висновку розміщується бібліографічний список використаної літератури.

Кожне включене в такий список літературне джерело повинне мати віддзеркалення в тексті роботи. Не слід включати в бібліографічний список ті роботи, які фактично не були використані.

Завершена робота представляється на кафедру у встановлені учбовим планом терміни.

За підсумками перевірки курсова робота заздалегідь оцінюється. У разі позитивної оцінки вона допускається до захисту. Разом з рецензією викладача, що перевіряв роботу, вона повертається авторові. В період підготовки до захисту необхідно звернути особливу увагу на усунення зауважень і виконання рекомендацій, що містяться в рецензії.