Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_1С8.pdf
Скачиваний:
294
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
7.49 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. В.О. СУХОМЛИНСЬКОГО

І.В. Голіков

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ В ОБЛІКУ: ПРАКТИКУМ

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник

Миколаїв 2010

2

УДК 681.3+004(075.8)

ББК З97я73

Г 60

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник. Лист № 1.4/18-Г-1490 від 18.12.2009 р.

Рецензенти:

доктор технічних наук, професор А.Я. Казарєзов; кандидат економічних наук, професор П.М.Карась; кандидат економічних наук, доцент Н. Л. Дюндіна

Г 60 Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум: Навчальний посібник / І.В. Голіков Миколаїв: Видавництво НУК, 2010.– 147 с.

ISBN 978-966-321-146-6

У посібнику розглянуто особливості функціонування інформаційних систем і технологій в обліку за допомогою програмного засобу 1С:Бухгалтерія 8.1. Особлива увага звернута на засвоєння знань щодо використання автоматизованих засобів обліку основних засобів, матеріальних цінностей, праці та заробітної плати, готової продукції та її реалізації, фінансово-розрахункових операцій, витрат на виробництво,автоматизації зведеного обліку і складання звітності. Крім засвоєння основних тем з курсу інформаційних систем і технологій в обліку, посібник дозволяє вдосконалити практичні навички роботи з автоматизованим системами бухгалтерського обліку за допомогою наскрізного завдання, яке наведено у посібнику у другої частині.

Викладені у посібнику базові підходи щодо інформаційних систем і технологій в обліку є корисними студентам, аспірантам і викладачам, які спеціалізується в області інформаційних систем і технологій в обліку.

УДК 681.3 + 004(075.8)

ББК З97я73

ISBN 978-966-321-146-6

Голіков І.В., 2010

3

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………………………4

Розділ 1. Організаційно-методичні основи створення та функціонування інформаційної системи "1С:Підприємство 8"………………………………………………….6

1.1.Типові рішення системи "1С: Підприємство 8"………………………………………6

1.2.Автоматизація бухгалтерського обліку в "1С:Бухгалтерії 8.1"………………...……7

1.3.Поточний бухгалтерській облік та стандартні звіти…………………...……………12

1.4.Початок роботи з типовою конфігурацією…………………………………………..17

1.5.Журнал операцій та журнал проводок……………………………………………….34

1.6.Автоматизація обліку торгівельних операцій……………………………………….42

1.7.Автоматизація обліку матеріальних цінностей………………………..…………….61

1.8.Автоматизація обліку готової продукції………………………………..……………69

1.9Автоматизація обліку фінансово-розрахункових операцій………………………….75

1.10.Автоматизація обліку розрахунків з контрагентами……………………………….83

1.11.Автоматизація обліку основних засобів та нематеріальних активів……...………87

1.12.Автоматизація обліку праці та заробітної плати………………………...…………89

1.13.Автоматизація зведеного обліку і складання звітності……………...………..….101

1.14.Регламентована звітність……………………………………………………..…….107

Розділ 2. Господарські операції у програмі "1С:Підприємство 8.1"……………...……..…111 2.1. Створення нової (навчальної) інформаційної бази…………………………..…….111 2.2. Підготовка інформаційної бази до роботи………………………………………….111 2.3. Формування статутного капіталу……………………………………...…………….116 2.4. Касові операції……………………………………………...…………………..…….119

2.5.Облік операцій на розрахунковому рахунку ………………..………………..……120

2.6.Облік розрахунків з покупцями………………………………………..……………121

2.7.Облік розрахунків з постачальниками……………………………..…………....….122

2.8.Облік основних засобів………………………………………………….………..….125

2.8.Облік виробничих запасів………………………………………………..…………..134

2.10.Використання матеріальних запасів…………………………………...……….….136

2.11.Облік витрат з оплати праці та відрахувань на соціальні заходи ……………….138

2.12.Випуск готової продукції………………………………………………………..….141

2.13.Облік реалізації готової продукції……………………………………...………….143

2.14.Облік фінансових результатів……………………………...………………….…...146

4

ВСТУП

Система організаційно-економічних програм "1С: Підприємство 8" є засобом автоматизації процесів управління та обліку принципово нового рівня. Вона дозволяє вирішувати різноманітні управлінські завдання на підприємствах, різних за розміром, формою власності, галуззю діяльності, структурою бізнесу та ін.

Принципово нова архітектура "1С: Підприємство 8" дозволяє користувачеві побудувати індивідуальну систему управління підприємством, що повністю відповідає усім унікальним вимогам та враховує всі його особливості. Запропонована архітектура включає єдину технологічну платформу та спеціально розроблені для неї прикладні рішення. Такий підхід дає всій системі в цілому ряд переваг:

високу гнучкість рішень; можливість масштабованості рішення (збільшення числа робочих місць, відкриття

додаткових офісів та ін.); використання методик поетапного впровадження.

На сьогоднішній день для рішення різних завдань, що пов'язані з автоматизацією облікових та управлінських завдань, розроблені наступні прикладні рішення: "1С: Управління виробничим підприємством 8" і "1С: Управління торгівлею 8" – комплексні системи із широкою функціональністю; "1С: Бухгалтерія 8"; "1С:Зарплата та Управління Персоналом 8" – прикладні рішення, призначені для автоматизації типових процесів на різних підприємствах.

З огляду на високий ступінь гнучкості системи, вона може бути використана в найрізноманітніших областях:

1. Автоматизація підприємства в цілому:

комплексна автоматизація виробничих підприємств, сервісних і торговельних компаній, бюджетних організацій, фінансових структур та ін.;

підтримка оперативного управління; автоматизація організаційної та господарської діяльності.

2. Автоматизація окремих напрямків діяльності підприємства:

ведення бухгалтерського обліку з декількома планами рахунків та у різних одиницях вимірювання, регламентована звітність;

широкі можливості для управлінського обліку та побудови аналітичної звітності, підтримка багатовалютного обліку.

У системі передбачена автоматизація планування, бюджетування і фінансового аналізу, розрахунок зарплати та управління персоналом та ін.

5

Ядро архітектури системи "1С: Підприємство 8" становить технологічна платформа, що створена на основі накопиченого досвіду розробників з застосування попередньої версії системи 1С: Підприємство 7.7.

Необхідно відзначити, що сама технологічна платформа не є програмним продуктом, орієнтованим для кінцевих користувачів – вони працюють із прикладними рішеннями, які розроблені на даній платформі.

Незважаючи на істотні доробки, очевидна спадкоємність ідеології та внутрішньої логіки, що закладені у версію "1С: Підприємство 8", з її попередніми версіями.

Друга складова принципово нового архітектурного рішення системи 1С: Підприємство 8 – прикладні рішення. Вони розроблені для типових бізнес-процесів, які властиві специфічним завданням конкретної галузі або виду діяльності підприємства. При цьому вони включають типові облікові та управлінські процеси, що характерні для всіх підприємств незалежно від форми власності, розміру, галузі та ін.

6

Розділ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНО–МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ ТА

ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ "1С:ПІДПРИЄМСТВО 8"

1.1. Типові рішення системи "1С: Підприємство 8"

Типові прикладні рішення фірми "1С" призначені для автоматизації типових завдань обліку та управління підприємствами. При розробці типових прикладних рішень враховувалися як сучасні міжнародні методики управління (MRP II, CRM, SCM, ERP, ERP II та ін.), так і реальні потреби підприємств, що не укладаються в стандартний набір функціональності цих методик, а також досвід успішної автоматизації, який накопичений фірмою "1С" і партнерським співтовариством. Склад функціональності, що включено до типових рішень, ретельно пророблено.

Для використання на підприємствах запропоновані наступні типові прикладні рішення: "1С:Бухгалтерія 8"; "Управління торгівлею"; "1С:Роздріб 8", "Зарплата та Управління персоналом"; "Управління виробничим підприємством"; "1С:Консолідація 8"; "1С:Платіжні документи 8"; "1С:Платник податків 8".

Найбільш повну реалізацію функціональних можливостей системи програм "1С: Підприємство 8" представляє прикладне рішення "Управління виробничим підприємством". Функціональні області, які автоматизують діяльність підприємства, поясняє наступна структурна схема (рис. 1.1).

Функціональні можливості прикладних рішень можна порівняти, використовуючи рис. 1.2 та 1.3.

Серед найбільш істотних переваг "1С:Бухгалтерії 8" у порівнянні з "1С:Бухгалтерією 7.7" можна виділити наступні:

охоплено функціональність відразу трьох прикладних рішень системи "1С:Підприємство 7.7": "1С:Бухгалтерія 7.7", "1С:Бухгалтерія 7.7. Спрощена система оподатковування", "1С:Підприємець 7.7";

реалізовано сучасний зручний інтерфейс, що робить роботу в програмі комфортною як для початківців, так і для досвідчених користувачів;

можливість ведення бухгалтерського та податкового обліку господарської діяльності декількох підприємців в одній інформаційній базі, що особливо зручно, коли їхня господарська діяльність тісно зв'язана;

організації та підприємці можуть використати різні системи оподатковування; надано можливість ведення партіонного обліку, застосування методу ФІФО для

оцінки матеріально-виробничих запасів, що вибувають; облік товарів у роздробі за продажними цінами;

аналітичний облік номенклатури за складами може вестися не тільки в кількісному, але та кількісно-сумовому вираженні;

при відображенні господарських операцій у документах конфігурації явно вказуються рахунки бухгалтерського та податкового обліку;

7

користувач може самостійно створювати нові види субконто, додавати рахунки і субрахунки та використати їх у документах без зміни типової конфігурації.

Рис. 1.1. Повна реалізація функціональних можливостей системи програм "1С: Підприємство 8"

1.2.Автоматизація бухгалтерського обліку в "1С:Бухгалтерії 8.1"

Убухгалтерському обліку знаходить висвітлення вся господарська діяльність підприємства. Принципи ведення бухгалтерського обліку, які реалізовані в системі "1С:Бухгалтерія 8.1", повністю відповідають українському законодавству та у той же час забезпечують потреби бізнесу.

До складу конфігурації включено план рахунків бухгалтерського обліку. План рахунків є головною складовою бухгалтерського обліку. У конфігурацію включений План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій

підприємств і організацій, затверджений наказом Міністерства Фінансів України від 30.11.99 № 291.

Більшість рахунків у конфігурації є визначеними та мають деякі обмеження стосовно змін властивостей у режимі 1С: Підприємство 8.1 (такі обмеження не відносяться до рахунків, введеним у режимі 1С:Підприємство). До властивостей рахунків, у конфігурації відносяться: ознаки активних, пасивних і активно-пасивних рахунків; настроювання кількісного обліку рахунку; настроювання валютного обліку рахунку; ознаки забалансових рахунків.

Для визначених рахунків є можливість створення субрахунків і навіть уведення додаткових розрізів аналітичного обліку. Як правило, уведення субрахунків допускається для тих рахунків, вибір яких здійснюється користувачем у документах конфігурації або пов'язаних з ними довідниках. Наприклад, для рахунків обліку запасів або для рахунків обліку взаєморозрахунків з постачальниками та покупцями.

8

Рис. 1.2. Функціональні можливості прикладного рішення "Управління виробничим підприємством"

9

Рис. 1.3. Функціональні можливості прикладного рішення 1С: Бухгалтерія 8.1

10

Уведення додаткових розрізів аналітичного обліку (видів субконто) допускається для всіх рахунків, за винятком тих, операції по яких крім проведень дублюються в інших реєстрах. Так, наприклад, буде некоректним додавання видів субконто на рахунки обліку запасів, оскільки вони паралельно враховуються в реєстрі для цілей забезпечення партіонного обліку.

Варто відзначити, що в конфігурації відсутні настроювання аналітичного обліку для рахунків, які не задіяні в документах конфігурації. До таких рахунків, наприклад, відносяться рахунки власного капіталу (клас 4) та ін. Настроювання аналітичного обліку за цими рахунками варто виконати відповідно до потреб обліку до того, як будуть здійснюватися операції по ним.

Склад рахунків, настройка аналітичного, валютного та кількісного обліку дозволяють урахувати вимоги законодавства. Користувач може самостійно управляти методологією обліку в рамках настроювання облікової політики, створювати нові субрахунки та розрізи аналітичного обліку. Для цього не потрібно спеціальних знань і навичок конфігурування.

Бухгалтерській облік ведеться згідно з українським законодавством за всіма розділами: автоматизація обліку операцій по банку та касі; автоматизація обліку основних засобів та нематеріальних активів; автоматизація обліку матеріалів, товарів, продукції; автоматизація обліку витрат і розрахунків собівартості; автоматизація обліку валютних операції; автоматизація обліку розрахунків з організаціями; автоматизація обліку розрахунків з підзвітними особами; автоматизація обліку розрахунків з персоналом по оплаті праці; автоматизація обліку розрахунків з бюджетом.

У бухгалтерському обліку автоматично відображаються всі господарські операції підприємства, що реєструються в інших підсистемах, забезпечується високий ступінь формування бухгалтерської звітності.

Основним способом реєстрації господарських операцій в обліку є уведення в інформаційну базу документів, що відповідають первинним документам бухгалтерського обліку. Бухгалтерські проведення за документом формуються автоматично за умови, що у документі буде встановлена ознака відображення господарської операції документу в бухгалтерському обліку. Деякі документи в бухгалтерському обліку можуть не відображатися.

Допускається безпосереднє введення окремих бухгалтерських проводок.

Для групового уведення проводок можна використовувати типові операції – простий інструмент автоматизації.

Підтримується ведення бухгалтерського обліку для декількох юридичних осіб у єдиній інформаційній базі. Це буде зручно в ситуації, коли господарська діяльність цих організацій тісно пов'язана між собою: при цьому в поточній роботі можна використати загальні списки товарів, контрагентів (ділових партнерів), працівників, власних складів та ін., а обов'язкову звітність формувати роздільно.

Бухгалтерські проведення. У традиційному бухгалтерському обліку проводки використовуються для відображення господарських операцій тільки на рахунках бухгалтерського обліку. У конфігурації функції проводок розширені: проводки можуть використовуватися для відображення господарських операцій також і в аналітичному

11

обліку. Це досягається шляхом використання в проводці додаткових реквізитів –

субконто.

Субконто – це об'єкт аналітичного обліку, а вид субконто – це множина однотипних об'єктів аналітичного обліку, з якого він вибирається. Видами субконто, зокрема, є списки контрагентів підприємства, складів, підрозділів, працівників, список номенклатури товарно-матеріальних цінностей, документи розрахунку з контрагентами та ін.

Види субконто приєднуються до рахунків бухгалтерського обліку безпосередньо в плані рахунків (рис.1.4).

Рис.1.4. План рахунків бухгалтерського обліку 1С: Підприємство 8.1

До одного бухгалтерського рахунку можна приєднати до трьох видів субконто. Бухгалтерська проводка насичена наступною інформацією (рис. 1.5).