Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_окс_обновл.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Первомайський політехнічний коледж

Первомайського політехнічного інституту

Національного університету кораблебудування ім.адмірала Макарова

Клига Л.Ф.

Методичні рекомендації

щодо виконання практичних робіт

для студентів першого курсу спеціальності 5.05010201 "Обслуговування комп’ютерних систем і мереж"

Первомайськ 2012

УДК 658(076)

К 83

Автор: Клига Л.Ф., викладач вищої категорії Первомайського політехнічного коледжу ППІ НУК імені адмірала Макарова

Рецензент: к.т.н. Анастасенко С.М.

Розглянуто та ухвалено цикловою комісією “Обслуговування комп'ютерних систем і мереж”

Протокол №_____ від _______________

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою коледжу

Протокол № ___ від ______2012 р.

В методичних рекомендаціях розглянуті питання згідно навчальної програми, щодо виконання практичних робіт з дисципліни "Інформатика", які допомагають студентам краще засвоїти теоретичний матеріал і застосовувати його на практиці та підготовки до державної атестації.

Первомайськ, ППК, 2012 р.

Передмова

Ні для кого вже не існує новини, що процес проникнення інформаційних технологій практично у всі сфери людської діяльності продовжує свій розвиток та поглиблення. Користувачів ПК становиться все більше. Не дивлячись на складність інформаційних технологій – інтерфейси спрощуються. Але для роботи з будь-якою документацією необхідно знати основи роботи на персональному комп’ютері.

Мета методичних рекомендацій надати практичні навички в роботі на ПК, сформувати базу теоретичних знань та умінь студентів для освоєння і ефективного використання комп'ютерної техніки та інформаційних технологій, створення підґрунтя для подальшого засвоєння спеціалізованих програмних продуктів з питань техніки, технології, економіки, охорони здоров'я, агропромислового комплексу.

Методичні рекомендації складаються з сьоми розділів:

1. Операційна система Windows – розділ надасть допомогу в роботі з віконним та графічним інтерфейсом ОС Windows XP. Також студенти мають можливість навчитися створювати об’єкти різноманітними засобами, а також працювати з ними; працювати з вікнами, з сервісними програмами; створювати архіви та розпаковувати архівні документи; перевіряти систему на наявність вірусів та знешкоджувати або лікувати їх.

2. Текстовий редактор Word – розділ передбачає опанування студентами основними правилами, вимогами, командами для роботи з текстом, об’єктами; вміння не тільки їх створювати, а й їх редагувати та форматувати.

3. Створення графіки – розділ надасть можливість студентам навчитися створювати комп’ютерні публікації на основі шаблону, працювати з об’єктами за допомогою програми Pablisher; створювати презентації, налаштовувати анімаційні ефекти в програмі Power Point, використання якої можна застосовувати при захисту дипломних та курсових проектів, а також при доповідях на студентських форумах та конференціях; робота в програмі CorelDrew навчить студентів створювати різноманітні складні рисунки.

4. Інформаційні технології у навчанні – надасть можливість навчитися користуватися електронними підручниками, мультимедійними курсами з профільних дисциплін, а також користуватися програмними засобами навчання іноземним мовам та здійснювати переводи текстів за допомогою електронних словників та програм-перекладачів.

5. Табличний процесор Excel – надасть можливість студентам навчитися розв’язувати різноманітні задачі; створювати різні різновиди діаграм в відповідності до умов задач; працювати з базами даних; здійснювати відбір інформації за певними умовами.

6. Бази даних Access – розділ передбачає створення логічно пов’язаних між собою таблиць та зв’язків між ними; знаходження даних за відповідними умовами; створення форм на основі таблиць або запитів; оформлення звітів.

7. Основи інформаційної безпеки – ознайомить із методами захисту інформації під час її зберігання та передавання, дозволить навчитися налаштовувати параметри безпеки браузера.

РОЗДІЛ 1. ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА WINDOWS

Практична робота №1

Тема: Робота з вікнами. Дії з об’єктами.

Мета: Сформувати навички роботи з вікнами, об’єктами. Сприяти формуванню звичок в роботі з об’єктами ОС Windows. Розвивати вміння самостійно працювати з літературою.