Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

20.2. Права та обов'язки сторін за договором найму % Інформація

Головним обов'язком наймодавця є надання наймачеві майна у стані, що від­повідає умовам договору і призначенню майна. Цьому обов'язку наймодавця кореспондує суб'єктивне право наймача вимагати на­дання йому саме того індивідуально визначеного майна, яке зазна­чене у договорі.

Непередання майна наймачеві спричиняє певні правові наслідки (ст. 766 ЦК України).

Відповідно до ст. 767 ЦК України наймодавець зобов'язаний пе­редати наймачеві річ у комплекті й у стані, що відповідають умовам договору найму та її призначенню. Крім цього, наймодавець зобо­в'язаний попередити наймача про особливі властивості та недоліки речі, які йому відомі і які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна наймача чи інших осіб або призвести до по­шкодження самої речі під час користування нею.

Наймач зобов'язаний у присутності наймодавця перевірити справність речі. Якщо наймач у момент передання речі у його воло­діння не переконається у її справності, річ вважається такою, що передана йому в належному стані.

Наймодавець може гарантувати якість речі протягом всього стро­ку найму (ст. 768 ЦК України).

Права третіх осіб на річ, передану у найм (ст. 769 ЦК Украї­ни). Передання речі у найм не припиняє та не змінює прав на неї третіх осіб, зокрема права застави.

При укладенні договору найму наймодавець зобов'язаний повідо­мити наймача про всі права третіх осіб на річ, що передається у найм. Якщо наймодавець не повідомив наймача про всі права третіх осіб на річ, що передається у найм, наймач має право вимагати зменшення розміру плати за користування річчю або розірвання до­говору та відшкодування збитків.

Річ, передана у найм, може бути застрахована (ст. 771 ЦК Украї­ни). У разі передання у найм речі, що була застрахована наймодавцем, договір страхування не припиняє чинності.

За загальним правилом наймач зобов'язаний користуватися річ­чю відповідно до її призначення та умов договору. Якщо наймач ко­ристується річчю, переданою йому у найм, не за її призначенням або з порушенням умов договору найму, наймодавець має право ви­магати розірвання договору та відшкодування збитків.

Наймач має право змінювати стан речі, переданої йому у найм, лише за згодою наймодавця (ст. 773 ЦК України).

Окремо врегульовуються питання права власності на плоди, про­дукцію, доходи, одержані від користування річчю, переданою у найм. Так, відповідно до ст. 775 ЦК України право власності на пло­ди, продукцію, доходи, одержані наймачем внаслідок користування найманою річчю, належать наймачу.

Користуючись найнятим майном, наймач може проводити ті чи інші його поліпшення. Зокрема, поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не вста­новлено договором або законом.

Що стосується капітального ремонту речі, переданої у найм, то він провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не вста­новлено договором або законом (ст. 776 ЦК України).

Капітальний ремонт провадиться у строк, встановлений догово­ром. Якщо строк не встановлений договором або ремонт виклика­ний невідкладною потребою, капітальний ремонт має бути проведе­ний у розумний строк.

Якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що пе­решкоджає її використанню відповідно до призначення та умов до­говору, наймач має право:

1) відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;

2) вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Наймач має переважні права перед іншими особами, а саме:

— у разі належного виконання своїх обов'язків за договором най­му, після спливу строку договору має переважне право перед інши­ми особами на укладення договору найму на новий строк, повідо­мивши про свої наміри наймодавця до спливу строку договору най­му у строк, встановлений договором, а якщо він не встановлений договором, — у розумний строк. Умови договору найму на новий строк встановлюються за домовленістю сторін. У разі недосягнення домовленості щодо плати та інших умов договору переважне право наймача на укладення договору припиняється;

— у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання.

У разі порушення цих прав наймодавцем наймач має право звер­нутися до суду за їх захистом.

Наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наймодавця (ст. 778 ЦК України).

Наслідком погіршення речі, переданої у найм, є зобов'язання наймача усунути погіршення речі, які сталися з його вини (ст. 779 ЦК України).

У разі неможливості відновлення речі наймодавець має право ви­магати відшкодування завданих йому збитків.

Наймач не відповідає за погіршення речі, якщо це сталося внас­лідок нормального її зношення або упущень наймодавця.

Шкода, завдана третім особам у зв'язку з користуванням річчю, переданою у найм, відшкодову­ється наймачем на загальних підставах (ст. 780 ЦК України).