Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин. учет (Силина) методичка.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

88

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ

ТЕХНОЛОГІЙ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор

(підпис) А.В. Сипко

МЕТОДІЧНІ ВКАЗІВКИ

і завдання для практичних занять та самостійної роботи

по дисципліні «ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК"

для студентів денної форми навчання

за спеціальністю 6.030509 "Облік i аудит";

Запоріжжя - 2012

Методичні вказівки складені на основі робочої навчальної програми курсу “Фінансовий облік 1, 2”, затвердженої в _________ році.

Автори Сіліна І.В., доцент

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри обліку та аудиту,

протокол № __ від “ __ ” _______ 200_р.

Завідувач кафедри

обліку і аудиту Є.В. Калюга , д.е.н., професор

Загальні методичні вказівки

Методичні вказівки та практичні завдання з курсу “Фінансовий облік 1,2” для підготовки бакалаврів денної форми навчання складено згідно з програмою курсу “Фінансовий облік 1,2” спеціальності в галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит» за варіативними компонентами «Облік і аудит підприємницької діяльності», «Облік і аудит в бюджетних організаціях та установах».

Методичні вказівки складено з метою закріплення теоретичних матеріалів та набуття практичних навичок з курсу “Фінансовий облік 1,2”.

Після вивчення предмету студенти повинні знати: теоретичні аспекти бухгалтерського обліку, методику організації та ведення бухгалтерського обліку, основні нормативні документи, що регламентують порядок організації та ведення бухгалтерського обліку; план рахунків бухгалтерського обліку та інструкцію з його використання; типові форми первинних облікових документів і реєстрів бухгалтерського обліку, порядок складання і ведення їх; кореспонденцію рахунків з основних господарських операцій; організацію синтетичного та аналітичного обліку; порядок проведення і оформлення результатів інвентаризацій; склад, зміст і порядок складання та здачі фінансової звітності.

Після вивчення предмету студенти повинні вміти: складати первинні документи, обробляти дані первинних документів для узагальнення та систематизації, вести облікові реєстри, розраховувати амортизацію по необоротних активах, визначати первісну вартість та вартість вибуття необоротних активів та запасів, нараховувати заробітну плату, визначати доходи і фінансові результати діяльності підприємства, узагальнювати дані бухгалтерського обліку у Головній книзі та формах звітності.

Виконання практичного завдання слід здійснювати у такій послідовності:

  • вивчити теоретичні питання;

  • ознайомитись із методичними вказівками по виконанню практичного завдання;

  • письмово виконати практичні вправи до кожного завдання;

  • практичні роботи повинні бути зброшуровані по темах в окремій папці.

Під час перевірки практичних робіт викладач з’ясовує ступінь закріплення теоретичних знань, практичних навичок, самостійності виконання його курсантами та виставляє оцінку.

Студент, який здав усі практичні завдання з позитивною оцінкою, має право здавати екзамен.

Рецензія

на методичні вказівки для проведення практичних занять

з курсу «Фінансовий облік 1, 2»

для студентів денної та заочної форми навчання

в галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

Оскільки, бухгалтерський облік визнається державою у якості інформаційної системи для управління суспільством, тому законодавством

передбачено обов’язковість його ведення всіма юридичними особами всіх видів діяльності і форм господарювання. Інформація бухгалтерського обліку має актуальне значення як для зовнішніх так і для внутрішніх користувачів. З точки зору внутрішніх користувачів дана інформація використовується для проведення аналізу витрат виробництва та пошуку шляхів щодо їх зменшення. Зовнішні користувачі використовують інформацію для прийняття рішень щодо надання кредитів, інвестування грошей в дане підприємство.

Методичні вказівки для проведення практичних занять з курсу «Фінансовий облік 1, 2» складено з метою закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок. Крім того на підставі завдань методичних вказівок студенти зможуть ознайомитися з порядком складання первинних документів, відображенням на підставі них господарських операцій на рахунках обліку та заповнення облікових регістрів. Практичні завдання наведені в послідовності викладення лекційного матеріалу. У кожному завданні вказані: мета вивчення теми та завдання, які необхідно виконати на практичному занятті.

Методичні вказівки для проведення практичних занять з дисципліни «Фінансовий облік 1, 2» охоплюють кожну тему курсу і можуть бути рекомендовані для використання в процесі навчання.

Рецензент Калюга Є.В., д.е.н., професор