Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naskr_zna_praktika_TURIZM.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
177.15 Кб
Скачать

3.4. Розробка робочих завдань практики, їх узгодження і коректування

Робочі завдання, під час проходження практики, розробляють на основі мети і завдань наскрізної практики стосовно до конкретної виробничо-комерційної ситуації на базі практики. Керівники практики від туристського підприємства, у разі потреби, погоджують їх із профілюючою кафедрою.

3.5. Розподіл студентів по місцях проходження практики і призначення керівників

Керівник підприємства видає спеціальний наказ, відповідно до якого здійснюється розподіл студентів по конкретних робочих місцях. В наказі визначається термін проведення практики і завдання студентам, які вони повинні виконати і відзвітуватися.

Керівник практики від університету контролює проходження практики студентами впродовж всього її періоду.

4. Програма наскрізної практики

Розділи програми наскрізної практики розроблені відповідно до:

"Положення про проведення практики студентів у вищих навчальних закладах України" від 30 квітня 1993 р. за № 35;

"Методичних рекомендацій по складанню програм практики студентів вищих навчальних закладів України" від 14.02.1996 р. за № 31-5/97.

Основне завдання програми практики, яке відповідає сучасним вимогам полягає в тому, щоб чітко спланувати і регламентувати діяльність студентів і викладачів в період проведення практики.

Програма відображає сучасний економічний і структурний стан баз практики, ринкові відносини виробників і споживачів, особливості умов майбутньої роботи випускників і висвітлює досвід організації практики в провідних вузах країни.

Студенти під час практики беруть активну участь у громадському житті підприємства, ведуть роз'яснювальну і пропагандистську роботу з залучення робітничої молоді в ЧДТУ, беруть участь в організаційних і спортивно-масових заходах.

Для координації суспільної роботи студенти встановлюють контакт з профспілками і громадськими організаціями підприємства.

Відповідно до основних завдань практики, головним об’єктом вивчення є діяльність туристських підприємств і туристських комплексів, як підприємств, що є суб’єктами господарювання, їх економічна сутність, класифікація і структура основних фондів, якість послуг, планування діяльності, ефективність використання основних ресурсів.

Використання студентів для вирішення виробничих завдань готелів, туристських підприємств і туристських комплексів повинно носити організаційний характер і відповідати профілю майбутньої роботи студентів.

Студенти вивчають порядок ведення вихідної і вхідної документації, ведення внутрішнього обліку документів і організацію роботи з внутрішніми і зовнішніми службами. В управлінні підприємства потрібно ознайомитися з порядком контролю виконання наказів, розпоряджень, з протоколами нарад керівництва і обліком їх, устаткуванням служби керування сучасними інформаційними технологіями.

Під час проходження практики, студенти знайомляться з системою управління туристським підприємством і туристським комплексом, з застосуванням в практичній діяльності організаційно-адміністративних і соціально-психологічних методів управління та самоуправління в туристських підприємствах і туристських комплексах; застосовують методи прийняття рішень з метою підвищення ефективності менеджменту туристської індустрії.

Студенти знайомляться з архітектурно-планувальною структурою та функціональними взаємозв’язками в туристських комплексах, з конструктивними елементами, з санітарно-технічним та інженерним обладнанням.

У відділі маркетингу студенти знайомляться з організацією збуту туристського продукту, урахуванням задоволення потреб споживачів для забезпечення ефективної діяльності туристського підприємства, проводять маркетингові дослідження споживачів туристського продукту і основних сегментів готельного ринку, вивчають особливості реклами в сфері туристської індустрії.

В бухгалтерії знайомляться з її структурою і завданнями керування, з вихідними і вхідними документами.

В планово-економічному відділі студенти займаються з економічною сутністю основних фондів туристського підприємства, з оборотними фондами, з методами визначення якості туристських послуг. З складанням калькуляцій на надання туристських послуг.

В туристських підприємствах студенти знайомляться з технологією виконання робіт у туристській діяльності, з напрямками діяльності в усіх видах, з роботою директора туристського підприємства, заступника директора туристського підприємства, головного інженера туркомплексу, директора готелю туркомплексу, завідувача економічною службою, маркетинговою та господарською комерцією.

В туристському комплексі студенти знайомляться з технологічними процесами обслуговування. Вивчають функції готельного підприємства, готують номери для експлуатації туристами, проводять контроль якості експлуатації номерів, виконують роботу адміністратора, займаються прийомом і розміщенням туристів в готелі, знайомляться з обслуговуванням технічного оснащення готелю.

В підприємствах харчування туркомплексів перед студентами ставиться завдання освоїти технічне оснащення ресторанів, кафе, барів, визначити загальний рівень автоматизації технологічних процесів, ознайомитися з критеріями технологічного забезпечення якості продукції і послуг.

Теми навчальних і виробничих практик, які вибирає кожний студент, повинні бути взаємопов’язані між собою, так, щоб їх можна було використати для написання курсової роботи. На протязі практики кожний студент веде щоденник практики, в якому записує індивідуальні завдання, які виконує на підприємстві, з терміном їх виконання.

До моменту закінчення кожного етапу практики студент здає звіт про виконану роботу. Звіт визначається як індивідуальна робота кожного студента і повинен бути за обсягом від 10 до 15 аркушів. Звіт складається з трьох основних частин; з вступу, головних розділів, висновку. Вступна частина відображає загальну інформацію про місце проведення практики, основні завдання, історію розвитку, економічні показники туристського підприємства і туристського комплексу. Визначається, також, значення проходження практики студентами на конкретному туристському підприємстві для свого кваліфікаційного зростання і перспективи працевлаштування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]