Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якимчук / Gotova_do_druku_Kursova.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Розділ 2 методико-технологічні аспекти прийомів роботи в середовищі mapinfo professional

    1. Понятійний апарат та елементи управління

В ГІС дані містять три основні характеристики: місце, час і тема. Але при організації моделей даних ГІС використовують два класи:

позиційні дані (просторові), вони визначають місце розташування;

атрибутивні дані, вони визначають тематичні і часов характеристики.

Просторові дані можуть бути описані за допомогою векторних моделей, котрі створюються трьома типами даних:

− точками (точковими об’єктами);

− лініями (полілініями, лінійними обертами);

− полігонами (ареалами, площинними об’єктами) [9].

Шар – набір однотипних векторних графічних даних: точкових, лінійних, ареальних. Основний спосіб подачі даних таблиці в вікні Карти. Карта в MapInfo може складатись із декількох шарів.

Крім векторних шарів з об’єктами таблиць MapInfo, у вікні Карти можуть бути показані растрові шари (шар з растровим зображенням), а також тематичні шари і Косметичний шар. Самим верхнім у вікні Карти завжди являється Косметичний шар, дані котрого знаходяться в спеціальній тимчасовій таблиці.

Таблиця – основна інформаційна одиниця MapInfo. На відміну від звичайного поняття таблиці, в MapInfo вона представляє собою шар, прив’язаний до табличної бази даних, і в дійсності відповідає карті. Кожен рядок таблиці бази даних містить інформацію про окремий географічний об’єкт. Кожен рядок містить певний атрибут.

Така подача даних дозволяє застосовувати методи ділової графіки для візуалізації статистичної, економічної та іншої просторово-часової інформації. Зокрема це дає змогу показувати на географічних об’єктах діаграми и графіки на зразок тогу, як це робиться в пакетах ділової графіки чи в електронних таблицях. Кожній таблиці може відповідати один шар (карта). Для позначання зображення таблиці (табличних даних) в MapInfo використовують термін список.

Робочий Набір – сукупність даних (таблиць и шарів), котра дозволяє створювати складну карту (картографічну композицію). В Робочому Наборі запам’ятовуються як імена таблиць, вікна, допоміжні вікна, так і їх розташування на екрані. Таким чином, користувач може зберегти робочий стан вікон MapInfo и визвати його в наступних сеансах роботи.

При завантаженні Робочий Набір відкриє всі таблиці і всі вікна, котрі були відкриті в момент збереження Робочого Набору, і всі вікна, розташувавши їх в тих місцях і в тому порядку, в котрому вони знаходились в момент збереження набору.

Легенда – список умовних позначень, що використовуються картою чи графіком.

Звіт – сукупність графічних даних, призначена для виводу на друк. Звіт може містити декілька фреймів (вікон), в котрих розміщується різна інформація: карти, легенди, графіки, додаткові підписи і т.д.

Геокодування – процедура позиціонування інформації бази даних у відповідності до під’єднаних об’єктів Карти. Таблиця, що описує сукупність об’єктів даного шару, складається із записів, що мають в числі інших географічні (позиційні) дані (наприклад, назву країни, області, міста чи адрес). При геокодуванні MapInfo обирає цю інформацію і асоціює її з існуючою позиційною інформацією, котра дозволяє здійснювати прив’язку і показ об’єкту на Карті [9].

Проекція (карти) – математична модель, що здійснює проектування кожної точки земної поверхні на карту. В залежності від вибору виду проекції (способу передачі координат) візуальне уявлення однієї і тої ж карти буде різним. Кожна проекція задається набором параметрів. Різниця між проекціями підкреслюється різними видами координатної сітки [2].

Основні елементи панелі управління :

  • Головним меню являється верхній рядок з випадаючим меню (Файл, Правка, Програми, Об’єкти, Запит, Таблиця, Налаштування, Вікно, Карта, Довідка). Послідовність значків, розташованих під головним меню, що використовуються для швидкого запуску найбільш застосовуваних операцій, що знаходяться в головному меню, наступна: Нова таблиця, Відкрити таблицю, Зберегти таблицю, Друкувати, Вирізати, Копіювати, Вставити, Відміна, Новий список, Нова карта, Новий графік, Новий звіт, Районування, Довідка.

  • До інструментальної панелі «Операції» належать наступні елементи : Стрілка, Вибір в рамці, Вибір в крузі, Вибір в полігоні, Вибір в області, Відмінити виділення, Вибір в графіку, Збільшення, Зменшення, Показати по іншому, Рука, Інформація, Геолінк, Підпис, Дубль вікна, Управління шарами, Лінійка, Легенда, Статистика, Змінюваний район, Додати до району, Показати/Приховати урізку, Урізка.

  • До інструментальної панелі «Пенал» належать наступні елементи : Символ (точковий об’єкт), Лінія, Ломана, Дуга, Багатокутник, Еліпс, Прямокутник, Округлений прямокутник, Текст, Рамка, Форма, Додати вузол, Стиль символу, Стиль лінії, Стиль області, Стиль тексту [9].

    1. Прийоми складання тематичних карт та їх оформлення в середовищі MapInfo Pro.

Зазвичай растрові зображення слугують підкладкою для інших шарів карти. Поверх растрового зображення проводять трасування об’єктів, які заносяться в створену таблицю. Цей процес називається Векторизацією.

Основними перевагами векторних зображень є :

- Мінімальна кількість інформації передається набагато меншому розміру файлу (розмір не залежить від величини об'єкта).

- Відповідно, можна нескінченно збільшити, наприклад, дугу кола, і вона залишиться гладкою. З іншого боку, полігон, що представляє криву, покаже, що вона насправді не крива.

- При збільшенні або зменшенні об'єктів товщина ліній може бути постійною.

- Параметри об'єктів зберігаються і можуть бути змінені. Це означає, що переміщення,масштабування,обертання,заповненняі так далі не погіршать якості малюнка. Більш того, зазвичай указують розміри вапаратно-незалежних одиницях(англ.device-independent unit), які ведуть до якнайкращої можливоїрастеризаціїна растровихприладах[8].

Соседние файлы в папке Якимчук