Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якимчук / Gotova_do_druku_Kursova.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Картографічне забезпечення землеустрою в сокирянському районі

Схеми

Району

Території ради

На прогнозний період (на 10-15 р.)

На розрахунковий період (до 5 р.)

1 :50 000 – 1 : 25 000

Проекти

Зокремлений

Внутрішньогосподарський

Територіальний

Ситуаційний план

Проектнийплан

Кадастровий план

1:25 000 – 1:10 000

Функціональне зонування територій

Організація територій заповідної зони

Організація і обслуговування територій рекреаційної зони

Організація та обслуговування господарської зони

Плани

Плани меж населеного пункту

Плани перенесення елементів проекту встановлення меж населеного пункту

1 : 10000

1 : 5000

1 : 2000

1 : 25000

1 : 2000

1 : 10000

1 : 5000

Загальногеографічні карти

Спеціальні карти

Кадастрові карти

Проектні карти карти

Індексні карти карти

Тематичні карти

Математична основа

проекція

Тематичний зміст

Легенда

Допоміжне оснащення

Додаткові дані

масштаб

компонування

Картометричні графіки, схеми

Діаграми, графіки, профілі;

Текстові та цифрові дані

Клімат

Рослинність

Грунти

Рельєф

Геологія

Гідрографія

Корисні копалини

Екологія

Рис. 3.3.1 Структурно-графічна модель картографічного забезпечення землеустрою в Сокирянському районі.

3.4 Розробка базової цифрової карти Сокирянського району в середовищі gis MapInfo Professional.

В ході мого дослідження в середовищі MapInfo Pro була створена цифрова карта території Сокирянського району для експериментального використання в землеустрої району (Додаток А).

Дана карта містить шар меж адміністративно-територіальних одиниць (сільських і міських рад) Сокирянського району з базою атрибутивних даних, що характеризують особливості використання земель в розрізі цих адміністративно-територіальних одиниць. Також вона включає в себе шар з річковою системою, горизонталями, що характеризують рельєф місцевості, шар з населеними пунктами, шар ґрунтів і шар лісів та багаторічних насаджень.

3.4.1 Матеріали і дані, що використовувались при своренні базової цифрової карти району.

Для побудови даної цифрової карти використовувались топографічні карти з номерами М-35-127 і М-35-128 в растровому форматі, як підкладка для векторної оцифровки території.

Шар ґрунтів був побудований з растрового зображення ґрунтової карти території Чернівецької області. Якість растру недостатня висока, але за відсутності більш досконалих картографічних творів території району, була використана саме ця карта.

Матеріали і дані, якими заповнювались таблиці були взяті вибірки з форми 6-зем (Додаток Б) [13].

3.4.2 Хід розробки базової цифрової карти території Сокирянського району в середовищі gis MapInfo Professional

На растрових топографічних картах була нанесена координатна сітка, тож не виникло жодних проблем з реєстрацією зображень і підборі правильної проекції. При реєстрації координат зображення контрольні точки виставлялись на перехрестях сітки координат і заносились координати прочитані з растрової карти. Проекція також була вказана на растровій карті, тож з підбором правильної проекції проблем не виникло.

Коли реєстровані растрові топографічні карти були відкриті, вони накладались одна на одну з високою точністю. Це означало, що реєстрація координат і вибір проекції було виконано з високою точністю (див. рис. 3.4.2.1).

Рис. 3.4.2.1 Накладені одна на одну растрові топографічні карти з виділенням Сокирянського району.

По зареєстрованому зображенню проводилось трасування картографічної основи території, для створення базової цифрової карти топографічного характеру.

Межі сільських та міських рад виділялися за допомогою інструменту «Полігон» (див. рис. 3.4.2.2). Однією з особливостей трасування полігону є те, що вони повинні трохи перекриватися, для того, щоб в подальшому не виникало проблем з пустотами, утвореними між двома або більше полігонами. Коли два полігони були проведені перекриття між ними знімалися за допомогою команди «Корекція топології». Використання описаного вище прийому має перевагу над ручним співставленням кордонів двох або більше полігонів. Це проявляється у високій точності і швидкості автоматичного співставлення.

Рис. 3.4.2.2 Шар з межами сільських та міських рад.

У створену базу даних, мною було занесено атрибутивні дані по кожному адміністративно-територіальному утворенню.

При створенні шару лісів та багаторічних насаджень використовувались описані вище прийоми трасування площинних об’єктів. Але для зображення лісу використовувалось дещо інше оформлення ніж для зображення багаторічних насаджень (див. рис. 3.4.2.3).

Рис. 3.4.2.3 Шар лісів.

При проведенні горизонталей мною використовувався інструмент «Полілінія». Проводилося повне трасування горизонталей топографічної основи, а по закінченню, протрасовані горизонталі підганялись під межі адміністративно-територіальних одиниць. По закінченню цих робіт горизонталі мали вигляд ламаних ліній, що не властиво для коректного їх відображення, тож до них було застосовано ефект «Заокруглення кутів», після чого горизонталі набули допустимого їм оформлення (див. рис. 3.4.2.4).

У базу даних горизонталей було занесено атрибутивні дані з їхніми абсолютними висотами.

Рис. 3.4.2.4 Шар з горизонталями.

При трасуванні річкової системи використовувались два інструменти: «Полілінія» - для трасування річок лінійного поширення, та «Полігон» - для площинного. Для корекції векторного відображення використовувались відповідні кожному виду об’єктів прийоми, що згадувались вище (див. рис. 3.4.2.5).

Рис. 3.4.2.5 Шар з річковою сіткою.

Трасування дорожньо-транспортної мережі поводилося інструментом «Полілінія», з різницею графічного оформлення доріг різного значення, залізних доріг тощо (див. рис. 3.4.2.6).

Рис. 3.4.2.6 Шар з дорожньою системою.

При правильному розташуванні шарів, базова цифрова карта Сокирянського району набуває повного вигляду і може використовуватись за призначенням (Додаток А).

Соседние файлы в папке Якимчук