Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якимчук / Gotova_do_druku_Kursova.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
7.35 Mб
Скачать

1.2 Порівняльний аналіз різноманітних гіс.

ArcView GIS

В ArcView GIS працюють з видами, таблицями, діаграмами, макетами і програмами, відомості про які зберігаються в одному файлі, що називається проект (*.apr). Робота в ArcView GIS ведеться одночасно тільки з одним проектом. Проекти дають змогу зберігати разом дані про всі компоненти, які необхідні для рішення певних задач, а вікно проекту швидко звертатись до цих компонентів.

Файли проекту мають розширення *.apr. Відкриваючи чи закриваючи один проект, можна відкрити чи закрити всі компоненти, які необхідні для рішення певної задачі. Наприклад, можна зберегти вид і пов’язані з ним програми в одному файлі проекту. Це гарантує доступність всієї необхідної інформації і програм при роботі з видом. Крім того, проекти можна використовувати для збереження прив’язаних таблиць і діаграм [7].

Проекти облегшують управління файлами і забезпечують безпеку, наприклад, для проекту, що містить інформацію, доступ до якої необхідно обмежити, можна встановити пароль.

Розмір і позиція всіх відкритих вікон в проекті зберігаються в файлі проекту, і вікна появляються при відкритті проекту саме в тому вигляді, в якому були збережені; однак вікна, що перекривають одне одного, можуть бути завантажені в іншій послідовності.

За допомогою ArcView GIS робота з просторовими даними виконується в інтерактивних картах, що називаються видами. Кожному видові відповідають в лівій частині вікна проекту унікальні географічні заголовки – Легенда ArcView, котра спрощує читабельність зображення і управління його налаштуваннями [7].

GeoGraph

Ідеологія GeoGraph досить проста. Створюються карти, в які можна помістити деякий набір шарів. Такі шари можуть бути створені в інших програмних середовищах (наприклад, засобами GeoDraw) чи безпосередньо в середовищі GeoGraph. Також в якості шарів можуть бути завантажені растрові зображення. З кожним векторним шаром може бути зв’язаний набір таблиць з атрибутивними даними. Для формату GeoDraw всі файли, що відносяться до одного шару, і всі файли всередині цього каталогу повинні мати теж ім’я, що й ім’я каталогу (але різні розширення).

Можна створювати нову карту під заданим користувачем іменем і помістити в неї набір шарів цифрових карт, а до шарів прив’язати набори таблиць тематичних даних. Результати такого компонування для кожної карти можуть бути збережені в файлі конкретного зразка з розширенням .mp, який в подальшому може повторно відкритий в системі GeoGraph [7].

Можна відкрити будь-яку карту і потім працювати всередині неї і, зберігши в будь-який момент тимчасові результати роботи з картою, завантажити іншу карту.

Якщо ви збираєтесь створити нову карту, то необхідно вибрати відповідний пункт головного меню, в результаті чого буде створена нова («порожня») карта, шари і таблиці до якої ви можете прив’язати самостійно.

MapEDIT

Пакет програм MapEDIT призначений для цифрування картографічних матеріалів на основі їх сканованих зображень. Цифрові карти, що створюються за його допомогою, відповідають всім сучасним умовам, експортуються і успішно використовуються в більшості існуючих геоінформаційних системах. Відхід від традиційних технологій з використанням планшетних дигітайзерів дозволяє ввести елементи автоматизації в трудомісткий процес векторизації топографічних карт і планів, багаторазово підвищити якість і швидкість векторизації картографічних матеріалів [8].

Пакет орієнтований на цифрування картографічних матеріалів, однак сфера його застосування значно ширша: він може використовуватись для векторизації схем, креслень, аерофотознімків.

При роботі з програмою оператор одночасно спостерігає на екрані монітора як скановане зображення вихідних матеріалів, так і результати векторизації, - що дає неоцінні можливості контролю якості цифрування. В процесі інтерактивної векторизації графічних об’єктів оператор має змогу обирати різноманітні інструментальні засоби із наявного набору: від ручних процедур, - до повністю автоматизованих [8].

MapInfo Pro

Серед багатьох геоінформаційних систем MapInfo Pro відрізняється добре продуманим інтерфейсом, оптимізованим набором функцій для користувача, зручною і зрозумілою концепцією роботи, як з картографічними, так і з семантичними даними.

MapInfo Pro суміщає переваги обробки даних, якими володіють бази даних, і наочність карт, схем і графіків. В MapInfo Pro поєднані ефективні засоби аналізу і подачі даних [9].

Вбудована мова MapBasic дозволяє кожному користувачу збудувати власну геоінформаційну систему, орієнтовану на рішення конкретних прикладних задач.

Основні переваги MapInfo Pro : легкість в освоєнні, перегляд даних в будь-якій кількості вікон трьох видів (Карта, Список і Легенда), технологія синхронного показу даних, робота з растром, візуалізація даних, засоби геоінформаційного аналізу, засоби і процедури групування, створення звітів і роздруківок, робота в різних обчислювальних системах, наявність влаштованої мови MapBasic і т.д. [9].

Соседние файлы в папке Якимчук