Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All_inclusive / MMM / курсова Xu.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
213.51 Кб
Скачать

2.2. Документальне оформлення готівкового обігу на ТзОв «Коломийська автобаза».

Основними нормативними документами, що регулюють порядок ведення касових операцій на підприємствах є:

1.«Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» затверджене постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 р. N 637.[27]

2. Постанова Правління НБУ «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» №32 від 09.02.2005 р. [28]

3. Закон України„Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99р., № 996-ХІV [29]

4. Указ Президента України «Про засто-сування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» №436/95 від 12.06.1995р. [30]

5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності" від 31.03.99 р., №87 [31]

6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 „Звіт про фінансові результати" від 31.03.99 р., № 87 [32]

7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» від 31.03.99р.

№ 87. [33]

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 „Звіт про рух грошових коштів" від 31.03.99 р., № 87. [34]

9. Наказ Держкомстату України “Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій” від 15.02.96р. № 51.[35]

10. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, затверджена МФУ від 30.11.99 р., №291 [36]

Видачу грошей касир проводить тільки особі, вказаній у видатковому документі. Якщо видача грошей проводиться за дорученням, в тексті ордера після прізвища, імені та по-батькові одержувача грошей бухгалтері рею вказується прізвище, ім’я та по-батькові особи, якій доручено одержання грошей. Якщо видача грошей проводиться за відомістю, перед розпискою в одержані грошей касир робить надпис: «За дорученням». Доручення залишається у касира і долучається до видаткового касового ордера або відомості,разові видачі грошей на оплату праці окремим особам провадяться, як правило, за видатковими касовими ордерами (додаток Б).

Видача готівки з кас підприємств проводиться за видатковими касовими ордерами, або за належно оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей мають бути підписані керівником і головним бухгалтером підприємства або особами, ними уповноваженими. До видаткових ордерів можуть долучатися заявки на видачу грошей, рахунки, тощо.

У разі, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявках, тощо є дозвільний надпис керівника підприємства, підпис керівника на видаткових касових ордерах не обов’язковий.

При здачі грошей до банку, крім видаткового касового ордера, оформляється Оголошення на внесення готівки, в якому вказується дата операції, хто і через кого здає гроші, сума готівки.

У разі видачі окремій особі грошей за видатковим документом, касир вимагає пред’явлення документа, що засвідчує особу одержувача, перевіряє його найменування і номер, ким і коли він виданий.

Розписка в одержані грошей може бути зроблена тільки власноручно, у темному кольорі чорнилом або пастою кулькових ручок із зазначенням одержаної суми.

Видачу грошей касир проводить тільки особі, вказаній у видатковому документі. Якщо видача грошей проводиться за дорученням, в тексті ордера після прізвища, імені та по-батькові одержувача грошей бухгалтері рею вказується прізвище, ім’я та по-батькові особи, якій доручено одержання грошей. Якщо видача грошей проводиться за відомістю, перед розпискою в одержані грошей касир робить надпис: «За дорученням». Доручення залишається у касира і долучається до видаткового касового ордера або відомості.

У разі видачі грошей особі, що не має змоги через хворобу або з інших поважних причин підписатися особисто, за її письмовим дорученням за неї може підписатися інша особа, але тільки не працівник бухгалтерії або каса цього підприємства.

Приймання готівки в касу проводиться за прибутковими касовими ордерами (додаток В),підписаними головним бухгалтером або особою ним уповновноваженою .Про приймання грошей видається квитанція за підписами головного бухгалтера або особи ,ним уповноваженої ,і касира,завірена печаткою (штампом) касира або відбитком касового апарата [3, с.208].

Видача грошей з каси, не підтверджена розпискою одержувача у видатковому касовому ордері або в іншому документі, який його замінює, вважається недостачею і стягується з касира. Наявні грошові кошти, не оформлені прибутковим касовим ордером, вважаються лишками в касі і зараховуються до доходу підприємства [17, с.391].

Соседние файлы в папке MMM