Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
28.21 Кб
Скачать

і 8

АРХЕТИПИ І КОЛЕКТИВНЕ НЕСВІДОМЕ

Також і завдяки пройманню та співчуттю неможли­во пережити їхній зміст. Ми нічого не здобудемо, завчивши напам'ять список архетипів. Архетипи є комплексами досвіду і трапляються нам під ви­глядом долі, а до того ж, їхній вплив проявляється спершу у нашому особистому житті. Аніма стає на нашому шляху вже не як богиня, а, за відповідних обставин, як наше глибоко особисте непорозуміння, чи наша найкраща затія. Коли, наприклад, старий, заслужений учений у віці сімдесяти років покидає свою сім'ю й одружується із двадцятилітньою рудо­волосою акторкою, то — для нас це очевидно — боги знову взяли собі нову жертву. Так у нашому житті проявляється потужна дія демонічних сил. Ще доне­давна з цією молодою особою можна було легко роз­правитись як із відьмою.

  1. Як свідчить мій досвід, існує чимало людей достат­ нього рівня інтелігентності й освіченості, які легко і безпосередньо схоплюють ідею аніми та її відносної автономності, рівно ж як і феномен анімуса у жінок. Психологам щодо цього потрібно здолати значно біль­ ші труднощі: і це, напевно, тому, що вони не повинні розбиратися зі складними обставинами психології несвідомого. Вони є, водночас, лікарями, а тому їм на шляху стоїть їхнє сомато-психологічне мислення, для якого властиве переконання, наче воно може описати психологічні процеси з допомогою інтелектуальних, біологічних чи фізіологічних понять. Утім, психологія не є ні біологією, ні фізіологією, ані якоюсь іншою нау­ кою, окрім, власне, — науки про душу.

  2. Образ аніми, який я досі змальовував, не є повним. Вона хоча і є хаотичним прагненням до життя, але по­ ряд із цим, як би це не виглядало дивним, їй властива

ПРО АРХЕТИПИ КОЛЕКТИВНОГО НЕСВІДОМОГО 49

одна істотна річ: щось на зразок потаємного знання чи прихованої мудрості, — у дивній протилежності до її ірраціональної ельфійської природи. Тут я хочу знову послатися на цитованих раніше авторів. Райдер Гаґ-ґард називає її «Wisdom’s Daughter»*, а Королева Ат-лантиди Бенуа має, принаймні, чудову бібліотеку, яка містить навіть зниклу книгу Платона. Перероджену Гелену Троянську мудрий Симон Маґнус визволяє із борделю у Тірі, і вона супроводжує його у його подо­рожах. Я з самого початку зумисне не згадав цей до­волі характерний аспект аніми, бо перша зустріч із нею, як правило, дозволяє припускати щодо неї все завгодно, тільки не мудрість38. Цей аспект виявляють лише ті, хто працює з анімою. Лише ця важка праця дозволяє все більше і більше39 помічати те, що за всією цією жорстокою грою із людською долею ховається щось на зразок прихованого наміру, який, як виглядає, свідчить про краще знання життєвих законів. Саме те, спершу неочікуване, страхітливо хаотичне й відкри­ває глибокий сенс. І чим більше ми розпізнаємо цей сенс, тим більше аніма позбувається свого наполегли­вого, примусового характеру. Поступово проти пото­ку хаосу підносяться греблі: бо доцільне відділяється від недоцільного, а оскільки сенс і нісенітниця вже більше не ідентичні, то розділення сенсу і нісенітниці ослабляє силу хаосу, і сенс озброюється силою сенсу, а нісенітниця — силою нісенітниці. Так виникає новий космос. І тут ми маємо на увазі не якесь відкриття ме­дичної психології, а ту прадавню істину, що з лише з

38 Тут я відсилаю до загальнодоступних прикладів, а не до клінічного матеріалу: для нашої мети літературний приклад є цілком достатнім.

39 Мається на увазі робота зі змістами несвідомого взагалі. Це є вели­ ким завданням інтеграційного процесу.

Соседние файлы в папке 15-09-2015_13-06-10