Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кузишин Історія туризму частина 2.rtf
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.27 Mб
Скачать

V розвиток промисловості, наука й техніка потребували нових швидкостей,

нових засобів пересування;

$> розвиток швидких й досить надійних транспортних засобів приводило до розширення географії подорожей в тому числі й за рахунок нових територій за океаном - в Новому Світі і т.д.;

  • розвиток промислового способу життя розгортається навколо міст й приводить до формування міського населення, зміни стереотипів життєвого устрою й переоцінки відношення до подорожей;

  • потребі! до організованого відпочинку обумовлена погіршенням фізичного й психологічного стану міського населення;

  • підвищзння мобільності населеній приводить до розвитку системи гостинності й появи нових послуг.

Томас Кук: священик, меценат, підприємець. Отже, датою "народження" сучасного туризму прийнято вважати 5 липня 1841 p., коли відбулася перша поїздка 570 членів товариства тверезості залізницею з Ланкастера до Лафборо. До гуру включала прогулянку пероном під звуки духового оркестру, а також ланч з чаєм й булочкою в потязі. Організатором поїздки був Томас Кук. У той час мотиви, що спонукали Кука узятися за справу, були чисто філантропічними - кожен учасник недільної поїздки заплатив по шилінг)', що практично не принесло Куку ніякого прибутку. Спочатку баптистський священик був зайнятий організацією спільного відпочинку для робітників. Цій меті служили й придумані ним т. зв. "екскурсії при світлі місяця" для робітників й ремісників, які не могли знайти вільного часу вдень. На цьому етапі Кук був активно зайнятий організацією відвідин промислових виставок, оглядових екскурсій, а також різноманітних •рупових поїздок для зміцнення контактів між релігійними товариствами пуританського спрямування. Також Кук організував для трьох тисяч учнів недільних шкіл поїздку з Лейстера до Дербі. Протягом 1843 р. Томас Кук організував 16 човникових екскурсій Темзою.

Успіх Кука був у тому, що він особисто супроводжував своїх клієнтів у всіх поїздках та подорожах, таким чином втілюючи їм впевненість та надаючи максимальну увагу. Із зростанням перевезень на залізниці, Т. Кук укладає договір з управлінням залізниць про регулярні перевезення пасажирів. Запровадивиш гасло Залізничні дороги - для мільйонів!", він суттєво облагородив придорожні крамниці, огорожі та ліхтарі, що стали рекламними об'єктами. Залізниця давала знижку на масові поїздки, що суттєво збільшило оборот таких компаній.

Томас Кук сприяв розвитку відносно дешевого й безпечного залізничного транспорту, його значення для масового туризму.

1842 р. родина Кука відкриває в Лейстері готель, в ресторані якого замість <ілкоголю почали продавати сік і всюди висіли попереджувальні таблички про заборону куріння.

З діяльності Томаса Кука починається наступний етап в туризмі -підприємницький. В 1847 р. виникає Товариство Томаса Кука (Thomas Cook and Son), що починає організовувати туристські поїздки. Куку належить першість в І використанні залізних доріг для туризму. Він створив перший пакетній тур І (пекидж-тур), який був комплексом послуг, що продавався за однією ціною. Фірма Кука, вступає в договірні відношення з залізничними й пароплавними компаніями, готелями й ресторанами, займалась комплексним обслуговуванням туристів. З моменту виникнення перших туристських бюро подорожі стають товаром, який купується за гроші, й люди вимагають, щоб якість відповідііла ціні.

Поширенню ідей Кука сприяло також те, що з 1840 р. англійські профспілки домоглися щорічних робітничих відпусток. А самі робітники були морально просто неготові до такої великої кількості вільного часу.

Влітку 1845 р. Томас Кук. організував першу розважальну подорож, в якій вже не було проповідей та вимог утримання від, алкоголю чи тютюну. Слецпоїзд з Лейстера до Ліверпуля і назад мав лише вагони першого та другого класу, таким чином зразу ж зарахувавши комфорт та безпеку до пріоритетів туристичної галузі. В цій же подорожі вперше було запроваджено "дорожні чеки Кука", що захищали подорожніх від крадіжок. Тоді ж було видано "Довідник мандрівника", що зробив комфортним та цікавим тур із Лейстера до Ліверпуля; тут було описано всі визначні історичні місця, які могли бачити подорожуючі в ході подорожі.

В 1846 р. Кук розробляє тур в Шотландію, до життєвих місць Вальтера Скотга та Роберта Бернса, якими тоді захоплювались практично всі британці.

В 1851 р. Кук засновує журнал "Екскурсант", який рекламував тури, що формувались його туристичною фірмою.

Кук вперше став вивчати попит на туристські послуги, заклав основи туристського маркетингу. Розуміючи необхідність розширення географії подорожей, Кук став поширювати білети (путівки) не тільки в Англії, але й поза її межами. Активний розвиток туристського бізнесу всередині країни спонукав Томаса Кука до організації закордонних поїздок. Перша :« них була здійснена до Франції в 1855 р. для підприємливих англійців, оскільки тоді в Парижі почала свою роботу Всесвітня виставка. З 1856 р. він починає "організовувати туристські подорожі в інші європейські держави. У 1863 р. ним било влаштовано велику подорож англійців в Швейцарцю. В другій половині XIX ст. англійці складали велику частину іноземних туристів, які відвідували Європу. Для цього періоду характерний поява в європейських країнах готелів з англійськими назвами, такими, як "Англітер", "Британік", "Лондон", "Віндзор". У європейських мовах активно упроваджуються англійські слова, пов'язані з подорожами: "експрес", "лайнер", "комфорт", "бой" і т.ін. За підрахунками фахівців, в 1888 р. на європейському континенті побивало вже близько 5(10 тис. туристів з Англії.

Разом із з тим, Кук розуміє важливість морських круїзів. Фактично з середини 60-х pp. XIX ст. починає розвиватися туризм між Англією й США. Заслуга тут також належить Т. Куку, який в 1865 р. організував туристські поїздки для двох

п в США. П'ятимісячна подорож в 1877 р. на пароплаві "Квейкер Сіті" поклала

ток регулярним морським круїзам до Америки. Одним з шістдесяти туристів у

кладі групі бив відомий письменник Марк Твен, який написав дорожні замітки

"Простаки за межею" (1863) й "Пішки по Європі" (1880), де спостережливий

турист ділиться своїми враженнями про ненав'язливий сервіс готелів того часу й

оПИСував традиції сучасних йому туристів.

Цьому популярному туристському маршруту передувало відкриття в 1838 р. регулярного пароплавного сполучення між Нью-Йорком й Лондоном. Тоді колісно-гвинтовий пароплав 'Трейт вестерн" зробив свій перший рейс й доставив з Америки до Європи 68 пасажирів.

В 1865 р. Кук відриває відділення своєї фірми в США, яке очолює його син Джон Me неон Кук. Ця філія пропонувала всі ті ж послуги, що могли отримати і європейські туристи.

У грудні 1868 р. Кук організував тур в Святу землю. Цей тур відзначався надзвичайно високим рівнем обслуговування, що привело до збільшення попиту на подібні подорожі. Згодом було організовано туристичні тури для англійців в Індію.

У 1869 р. Томас Кук організовує тур на відкриття Суецького каналу.

Першість належить фірмі Кука й в організації в 1872 р. першої кругосвітньої подорожі, яка тривала 222 дні.

В 1890-ті pp. сім'я Куків першою організувала поїздки через весь Євразійський континент, використовуючи Транссибірську магістраль |2, сі 17].

Після смерті Т. Кука у 1893 р. його три сини продовжили батькову справу, визначивши для фірми три основні напрямки діяльності: туризм, банківська справа і перевезення вантажів морськими суднами.

В 1931 р. компанія Thomas Cook and Son зливається з компанією Wagon Lit Company, яка спеціалізується на перевезеннях пасажирів у спальних вагонах експрес-погягом Європою.

В II пол. XX ст. права на компанію придбав уряд Великої Британії. Сьогодні вона налічує до 10 тис. працівників, що надають послуги в сфері гостинності, хоча Діяльність не обмежується наданням туристських послуг.

Путівники для туристів. У другій половині XIX ст. індустрія відпочинку

розширює сферу свого виробництва, в неї вже входять новоутворені бюро

подорожей, різноманітні підприємства готельного господарства й ресторанного

знесу. Розвитку туризму сприяє поява різноманітних країнознавчих довідників і

Ушникіи. Перші путівники в сучасному розумінні з'явилися в Англії ще на

початку XIX ст. Відомий книговидавець Дж. Маррі став випускати довідники для

аядрівників в зручній кишеньковій формі. Ці довідники привертали увага