Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кузишин Історія туризму частина 2.rtf
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.27 Mб
Скачать

Рекомендована література:

*. Багров Л. История картографи / Пер. с англ. Н.И.Лисовой. - М.: ЗАО Центр праф, 2004.-С. 154-223.

  1. Воронкова Л.П. История туризма и гостеприиметва. - Москва: ФАИР-ПРЕСС 2004.-СІ 15-140.

  2. Магедович

  3. Устеменко Л.М., Афанасьєв І.Ю. Історія туризму. - К.: jVnbTep-npec, 2005. - С. :55- 67.

РОЗВИТОК СВІТОВОГО ТУРИЗМУ В XIX - XX СГ.

Соціально-екої; омічні та політичні умови розвитку різних напрямків світового туризму. Вплив демографічних чинників на розвиток туризму. Основні чинники, що негативно впливають на розвиток туризму. Науково-технічний прогрес, соціальні реформи, підвищення рівня життя населення, введення гарантованих неоплачуваних, а подекуди оплачуваних відпусток (вперше - в Німеччині, з 1873 р.) обумовило зменшення робочого часу на користь вільного.

У другій пол. XIX ст. до індустрії відпочинку увійшли підприємства готельного господарства; почали з'являтись перші турбюро, основним завданням яких стала організація туристських поїздок і реалізація їх споживачеві.

Масові міграції більшості населення, що були характерні для середньовічної Європи і які були обумовлені соціально-економічними й релігійними причинами, змінюються підвищенням мобільності певних прошарків суспільства. Цьому сприяє поява перших курортів мінеральних вол. які виникли в мальовничих місцях Німеччини. Заможні представники вищих прошарків суспільства незалежно від пори року любили також відпочивати на французькій або італійській Рив'єрі, або на термальних курортах Швейцарії. Популярними були » подорожі до Північної Африки, Єгипту та Грецію. Ці мандрівники, що здійснювали аристократичні кола європейських держав, орієнтувалися на шикарні готелі, будівництво яких здійснювалося в курортних місцях.

Відмінною рисою подорожі того часу можна вважати її елітарність. Це задоволення було не з дешевих. Крім того, збільшення числа мандрівок освітнього характеру, мода на подорожі з метою розширення кругозору і культурними цілями, що свідчить про зростання розважального мандрівництва. Хоча, як й в середньовіччі, подорожі рідко були самоціллю, найчастіше вони продовжувати існувати як засіб реалізації прюфесійних або інших соціальних цілей, тобто для отримання освіти й дослідження певного соціального статусу, для успішної торгівлі і т.д. Соціальне значимим залишаються подорожі паломників, хоча вони й не носять вони вже такого масового характеру, як в попередню епоху.

Все це в значній мірі підготувало якісний переворот в царині мандрівництва, який був пов'язаний з появою організованого туризму.

Промислова революція й нові темпи європейського життя. До XIX ст. докорінним чином міняється спосіб життя в Європі, якою в попередні століття прокотилися хвилі революцій. Починаючи з XV ст. революції, що відбулися в

єв

оопейських країнах, сприяли переходу до нового стану європейської цивілізації, давлячись на певні відмінності між країнами, в цілому події відбувалися схоже. Промислові революції стали можливі в результаті науково-технічних досягнень пейських вчених і інженерів. Виникнення нових робочих машин, оволодіння можливостями парового двигуна й електрики - ці якості, як і багато що інше сприяло розвитку галузей промисловості, формувало нові прошарки суспільства.

"Транспортна революція". Важко уявити індустрію туризму без розвитку транспортних засобів. Автомобільні, залізничні, авіаційні та інші транспортні компанії є одними з рушійних сил сучасного міжнародного туристського ринку. Радикальні зміни в транспортному забезпеченні подорожей були пов'язані з винаходами пароплава в 1807 р. Фултоном, паровоза ів 1814 р. Стефенсоном.

Технічне переоснащенім торкнулося й такого виду транспорту, як пароплави. Пасажирські судна стають досить комфортабельними, а з середини XIX ст. починається епоха морського туризму. Ще в 1822 р. англієць Роберт Смарт створює турфірму, яка виступає як пароплавне агентство, яке реєструє пасажирів на пароплаві, курсуючому Брістольським каналом.

У 18! В р. нью-йоркська компанія Black Bali Line стала першою компанією, яка запропонувала регулярні пасажирські перевезення із США до Великої Британії. У 30-ті роки XIX ст. в пасажирських перевезеннях домінувала англійська компанія British and North Amercan Royal Mail Steam Packet. Організатори перевезень дедалі більше уваги приділяли тому, щоб зробити подорожі приємними (так, у 1840 р. судно Brytania вийшло з Ліверпуля з живою коровою для забезпечення пасажирів свіжим молоком впродовж двотижневого плавання).

Перші повідомлення про спеціально організовані рейси морських пасажирських суден з метою відпочинку відносяться до 1885 p.. коли в Англії були оголошені регулярні прогулянкові рейси між північними островами Британії й Ірландії.

Внаслідок масовот напливу населення із Старого Світу до Америки та обміну туристами морські пасажирські перевезення розвивались бурхливими темпами. Організатори перевезень підвищували комфортабельність суден, піклувались про розваги пасажирів.

У 80-ті pp. XIX ст. британці проголосили морські подорожі корисними для здоров'я. З того часу починається історія морських круїзів як виду туризму. Люди стали подорожувати морем на далекі відстані не лише у справах, але й для того, Щоб поправити своє здоров'я.

Особливо важливим: в таких подорожах була швидкість, на що звертали увагу

судноплавні компанії. Через це суднобудівники, щоб покращити ходові якості

УДен, спочатку не робили великих приміщень у трансатлантичних лайнерах, але

гОДом компанії почали проводити вдосконалення дуже великими та. комфортними

Ули пароплави компанії Cunard Line - Lusitania та Mauretania; значною

Улярністю користувався великий швидкісний лайнер Queen Mary. Лідером поч.