Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

2. Навчання та інструктажі з питань охорони праці

Організація навчання та інструктажів з питань охорони праці на підприємстві є складовою частиною СУОП і регламентується Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. №15).

Ним передбачається, що навчання, перевірка знань та про­ведення інструктажів з питань охорони праці організується для всіх працівників при прийнятті на роботу та в процесі роботи, в тому числі при переведенні працівників на іншу роботу на тому ж підприємстві тощо.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці діляться на вступний, первинний, повтор­ний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж з питань охорони праці проводиться:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їхньої освіти, стажу роботи та посади;

  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики чи екскурсії на підприємство;

Запис про проведення інструктажу вноситься в жур­нал реєстрації вступного інструктажу, який зберіга­ється в службі охорони праці або в працівника, що від­повідає за проведення вступного інструктажу, а також у документі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться безпосереднім керів­ником до початку роботи на робочому місці з працівником. Після первинного інструктажу на робочому місці всі пра­цівники протягом 2-15 змін повинні пройти стажування під керівництвом досвідчених кваліфікованих робітників або спеціалістів.

Повторний інструктаж проводиться також безпосереднім керівником з працівниками на робочому місці в терміни, визначені відповідними чинними галузевими нормативни­ми актами, але не рідше: при роботах з підвищеною небезпекою один раз на квартал, на інших роботах - один раз на півріччя. По­вторний інструктаж проводиться за програмою первинно­го інструктажу.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці у разі вве­дення нових правил або внесення до них змін; при зміні технології чи устаткування; при порушенні працівником правил безпеки; на вимогу працівників державного на­гляду, якщо виявлено недостатнє знання правил безпеки; при перерві у роботі понад ЗО днів для працюючих з підви­щеною небезпекою; для решти робіт - при перерві понад 60 днів. Такий інструктаж може проводитися індивідуально або з групою працівників одного фаху.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками перед виконанням разових робіт, що не пов'язані з безпосеред­німи функціональними обов'язками працівників, робіт з ліквідації наслідків аварій та робіт, при проведенні на які оформлюються наряд-допуск, розпорядження або інші до­кументи.

Усі інструктажі, крім вступного, повинен проводити безпосередній керівник робіт з наступним опитуван­ням проінструктованого та відповідним записом у жур­нал реєстрації інструктажів з охорони праці, в якому розписуються той, хто проводив інструктаж, і той, кого інструктували. Безпосередній керівник зобов'язаний надати робітникові примірник інструкції з охорони пра­ці за його професією або забезпечити її наявність на робочому місці працівника.

Працівники, які залучаються до робіт з підвищеною небез­пекою, або на роботи, що потребують професійного до­бору (ДНАОП 0.03-8.06-94 «Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі», затверджений наказом Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 р. №263/121, НПАОП 0.00-8.24-05 «Перелік робіт з підвищеною небезпе­кою», затверджений наказом Держнаглядохоронпраці від 15.02.2005 р. №15), крім інструктажів до початку роботи проходять на підприємстві (або в спеціалізованих закладах освіти, якщо останнє передбачено відповідними норматив­ними актами) попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці стосовно конкретних робіт, які вони виконуватимуть.

Спеціальне попереднє навчання проводиться за програма­ми, розробленими з урахуванням конкретних умов вироб­ництва та вимог відповідних нормативів службою охорони праці підприємства за участю фахівців, відповідальних за експлуатацію даного виду небезпечного устаткування чи за виконання небезпечних робіт. Спеціальне поперед­нє навчання закінчується перевіркою знань відповідно до чинних нормативів із реєстрацією у протоколі. При перевірці знань працівників, які безпосередньо організовують чи виконують роботи підвищеної небезпеки або роботи, що потребують професійного добору, потреба участі в роботі комісії представника органу Держгірпромнагляду визначається державними міжгалузевими і галузевими нормативними актами про охорону праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]