Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Лекція 1 Вступ. Зміст та мета дисципліни „Охорона праці в галузі” та її соціально-економічне значення. Вступ (основні передумови встановлення навчальної дисципліни „Охорона праці в галузі”)

Одним з головних та найважливіших завдань держави є охорона життя та збере­ження здоров'я громадян у процесі виконання трудової діяльності. Отже, створення безпечних умов праці слід вважати провідною передумовою адекватного існування та плідної діяльності як окремих працівників, так і сучасних підприємств, установ та закладів загалом. Більше того, охорона здоров'я працівників, забезпечення умов для їх продуктивної та безпечної професійної діяльності є своєрідним обличчям держави, запорукою її високого авторитету у світі.

На жаль, стан сучасного виробництва, рівень забезпечення надійної охорони та безпеки праці у нашій державі не можна назвати таким, що в повній мірі задовольняє усі існуючі потреби, зумовлює високий рівень працездатності, сприяє формуванню таких умов здійснення трудової діяльності, які можна було б визнати нешкідливими та безпечними. Саме тому нині ми свідомо, з сумом та болем у серці сприймаємо на­слідки численних аварій та надзвичайних подій, які відбуваються у шахтарській та гірничорудній промисловості, аграрно-промисловому комплексі, інших галузях ви­робництва тощо.

Професійна діяльність у освіті також пов'язана з впливом цілого комплексу несприятливих за своїм змістом негативних чинників різ­номанітного походження. Саме тому з метою забезпечення суттєвого підвищення рівня знань з проблем охо­рони праці серед майбутніх фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів, практичної реалізації основ пріоритетності охорони життя та здоров'я працівників у відношенні до результатів виробничої діяльності Міністерством освіти і науки України відповід­но до наказу №420 від 02.12.1998 року "Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України" запроваджено вивчення студентами усіх освітніх установ навчальної дисципліни "Охорона праці в галузі" та затверджено навчальну програму нормативної дисципліни "Охорона праці в галузі" для закладів вищої освіти.

Отже, охорона праці у галузі освіти є обов'язковою нормативною дис­ципліною для всіх закладів вищої та середньої освіти, що визначає і обґрунтовує систему правових, соціально-економічних, організаційно-тех­нічних, санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності вчителів різних спеціальностей та профілів освіти.

Головною метою навчальної дисципліни слід вважати вивчення основ законодав­ства України з охорони праці і, на цій підставі, засвоєння комплексу адміністратив­них, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на профілактику виробничого травматизму, виникнення професійних отруєнь і захво­рювань та інших несприятливих зрушень у стані здоров'я в результаті впливу шкід­ливих чинників виробничого середовища у галузі освіти.

Відповідно основними задачами навчальних предметів "Охорона праці в освіті" є набуття необхідних знань та навичок з питань кон­кретної профілактики конкретних наслідків негативного впливу конкретних шкідливих виробничих чинників, розслідування випадків порушень правил техніки безпеки та охорони праці, розробки пропозицій та рекомендацій запобіжного змісту тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]