Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по уу для СФПК.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Реалізація елементів методу бухгалтерського обліку в підсистемах фінансового та управлінського обліку

Елемент

методу

Фінансовий облік

Управлінський облік

Документування

Перелік реквізитів первинних документів встановлюється законодавством

Перелік реквізитів встановлюється в залежності від цілей управління

Оцінювання

Здійснюється в національній грошовій одиниці з використанням методів, визначених законодавством

Окрім методів оцінювання, які встановленні законодавчо, можливе використання альтернативних підходів. При цьому застосовуються не тільки грошові, але й інші одиниці виміру (натуральні, умовно-натуральні та інші)

Калькуляція

Можливе калькулювання повної або виробничої собівартості згідно з обліковою політикою організації для цілей ведення фінансового обліку

Виходячи з потреб управління, можуть використовуватись різні методики калькулювання собівартості

Рахунки та подвійний запис

Обов’язкові

Можливі

Балансове узагальнення та звітність

Регламентується нормативними актами

Періодичність складання визначається принципом економічності; можливе складання прогнозних балансів

Ефективна система організації управлінського обліку підприємства базується на таких основних принципах:

Безперервність – оцінка активів та зобов’язань підприємства здійснюється виходячи з припущення, що його діяльність буде тривати далі.

Єдині планово-облікові одиниці виміру – планування та облік здійснюється в єдиних планово-облікових одиницях, що забезпечує співставність при аналізі господарської діяльності, зв’язок між фінансовим та управлінським обліком.

Оцінювання результатів діяльності – один із головних принципів. Планування, облік, контроль і розрахунок прибутку проводяться в розрізі кожного підрозділу (центру відповідальності). Процеси оцінки результатів діяльності передбачають і визначають тенденції та перспективи розвитку кожного підрозділу у формуванні прибутку від виробництва та інших видів діяльності. Важливу роль при цьому відіграє стимулювання за виконання показників роботи кожного центру відповідальності.

Оперативність подання інформації – принцип, який передбачає послаблення вимог до повноти інформації на користь її оперативності.

Конфіденційність поданої інформації передбачає відокремлене ведення управлінської бухгалтерії.

Спадкоємність та багаторазове використання інформації спрощує систему обліку та забезпечує її ефективність. Даний принцип дозволяє створити на підприємстві раціональну й економну систему обліку відповідно до його розмірів і масштабів виробничої діяльності. Розробляється уніфікований перелік показників діяльності, що дозволяє із мінімальної кількості облікових даних одержати максимальну кількість інформації для прийняття управлінських рішень.

Економічність інформації, яка надається, полягає у тому, що управлінським обліком формується лише та інформація й звітність, які необхідні для управління.

Бюджетний (кошторисний) метод управління витратами, фінансами, комерційною діяльністю. Складаються кошториси витрат та визначаються доходи підрозділів та підприємства в цілому. Бюджетування охоплює процеси планування та аналізу відхилень від плану. Бюджетним періодом є один рік з поділом на квартали, місяці.

Повнота та аналітичність інформації – показники, що подаються в звітах, які повинні містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарської діяльності та здатні вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

Періодичність – інформація з метою прийняття управлінських рішень, яка повинна подавитися періодично залежно від мети використання (зміна, доба, тиждень, декада, місяць, квартал, півріччя, рік). Як правило, апарат управління встановлює графік збору первинних даних, їхньої обробки та групування з метою одержання підсумкових даних.

Принцип делегування відповідальності та мотивації виконавців передбачає перерозподіл відповідальності між керівниками різних ієрархічних рівнів управління та вибір критеріїв оцінювання діяльності, максимально сприяючи їх мотивації.

Принцип управління по відхиленням означає, що внутрішня звітність повинна містити інформацію про відхилення фактичних показників від планових, що дозволяє встановити відповідальність за негативні відхилення, які виникли в наслідок господарської діяльності, та оперативно усунути причини.

Гнучкість системи управлінського обліку означає здатність системи управлінського обліку адаптуватися до індивідуальних потреб організації, вдосконалення такої системи за змінами, які трапляються в діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]