Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник / R_1_2.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
749.06 Кб
Скачать

Що дає іншим людям уміння слухати?

  • ефективно допомагає співрозмовникам знизити рівень емоційного збудження і почати тверезо міркувати з приводу виниклої проблеми;

  • уміння слухати як спосіб «прийняття» співрозмовника, часто підвищує самооцінку людини, ніби повідомляючи їй, що ви її цінуєте і поважаєте;

  • послаблює вплив стресу і психічної напруженості;

  • уміння слухати розвиває в іншій людині почуття впевненості у собі;

  • активне слухання (щирий інтерес, питання, що відносяться до переданої інформації) сприяє росту щирості, розуміння і відчуття надійності;

  • дає можливість людині «виговоритися» в момент упадку чи сплеску емоцій («розказане лихо — вже півлиха») і в той же час слухач надає їй невелике, але дієве «підживлення», виявляючи своє співчуття й увагу;

  • демонструє повагу до почуттів іншої людини.

Стиль слухання кожної конкретної людини залежить від багатьох факторів: від особистості, характеру й інтересів, від статі, віку і статусу учасників спілкування, від конкретної ситуації.

Так, наприклад, психологи встановили істотні розходження у поведінці чоловіків і жінок під час розмови. Вони вважають, що зазвичай чоловік перебиває жінку майже в два рази частіше. Приблизно одну третину часу бесіди жінка збирається з думками, намагаючись відновити їхній хід. Чоловіки частіше зосереджуються на змісті розмови, а жінки більше уваги приділяють почуттям та самому процесу спілкування. Чоловіки люблять слухати самих себе. Вони схильні занадто швидко давати готові поради, не вислуховуючи співрозмовника до кінця і не задаючи йому питань (Атватер И. Я. Я вас слушаю. М., 1984).

Багато людей дуже часто слухають тільки «упіввуха», а інші приділяють увагу власним думкам, приводом для яких стали висловлення партнера. Хто хоче уважно слухати, той повинен вміти мовчати, повинен бути терплячим.

Чому ж більшість людей насправді не слухають? Якби вони це дійсно робили, вони були б «відкриті» для нової інформації, відкриті для сприйняття того, як інші бачать світ, — і відповідно до цього нового знання їм довелося б змінити свої власні уявлення і раніше придбані переконання, а більшості людей не подобається змінювати звичайний і звичний для них напрям думок. Безпечніше спиратися на знайоме, ніж експериментувати з новими рамками співвіднесеності.

Ефективне слухання має певні труднощі:

  • Відключення уваги. Відвернути увагу може усе, що дійсно є незвичайним чи дратує. Наприклад, ваш співрозмовник відвів погляд убік, безнадійно махнув рукою, і ви розумієте без слів, що він вам не вірить, вважає ситуацію безнадійною.

  • Висока швидкість розумової діяльності. Ми думаємо в 4 рази швидше, ніж говоримо. Тому коли хтось говорить, наш мозок велику частину часу вільний і відволікається від мовлення того, хто говорить.

  • Антипатія до чужих думок. Будь-яка людина завжди біль­ше цінує свої власні думки, і для неї приємніше й легше відслідковувати саме їх, а не змушувати себе стежити за ходом міркувань партнера.

  • Вибірковість уваги. Ми звикли слухати одночасно багато чого, не приділяючи однакової уваги різним об’єктам сприйняття (слова, міміка, жести, пози, інтонації й ін.). Спроба уважно слухати все й одночасно фіксувати щось є для багатьох непо- сильним заняттям. Тому, в порядку самозахисту, ми привчаємося поперемінно вибирати те, що у певний відрізок часу становить для нас найбільший інтерес. Ця властива нам звичка переключати увагу з одного на інше утруднює концентрацію уваги на чомусь одному.

  • Потреба репліки. Чиясь промова може викликати в нас невідворотне бажання перебити та (чи) відповісти, і тоді ми перестаємо слухати. Наші думки зайняті формулюванням «розгромних» коментарів, за допомогою яких ми хочемо спростувати аргументи партнера.

Можна також говорити про існування як внутрішніх, так і зов­нішніх перешкод, що заважають слуханню.

Соседние файлы в папке підручник