Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сільський зелений туризм.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

Тема 5. Організація послуг проживання (підготовка нічлігів)

1. Види поселення.

    1. Кімнати.

    2. Самостійні житлові споруди: відпочинкове житло, дачні будиночки.

    3. Кемпінги.

    4. Загальні (групові) кімнати.

  1. Обслуговуючі приміщення.

  2. Загальні вимоги до приміщень

- 1 -

Залежно від виду приміщення, яке в нашому господарстві збираємось надавати гостям, а також засобів, які можемо призначити для їх адаптації, можливе осягнення різного стандарту. Маємо менші можливості маневру, коли надаємо готові приміщення, більші - коли будуємо новий об'єкт або пристосовуємо стару стайню чи горище; тоді можемо задуматись над тим, який тип поселення і яке розташування приміщень буде гостям відповідати найкраще. Це може мати істотне значення для успішного ведення Вашого бізнесу, попит є, як відомо, різний залежно від виду поселення.

Агротуризм — на противагу так званому масовому туризму (великі відпочинкові установи) - характеризується тим, що пропонує затишне і домашнє поселення в маленькому масштабі. Тому в багатьох країнах існують законодавчі обмеження щодо максимальної кількості різних відпочинкових елементів (кімнат, ліжок, місць у наметових містечках). Це має дві сторони - як позитивну, так і негативну. Очевидним є те, що винаймання однієї кімнати не забезпечить власникам агрооселі відчутного доходу, а інші додаткові інвестиції не будуть прибутковими. З іншого боку, з'являється природне прагнення розширення бізнесу, коли справи йдуть добре. Застерігаємо, однак, перед надмірним збільшення кількості приміщень. Не вдасться тоді утримати «домашнього» характеру послуг, що є головним магнітом, який притягує туристів. Складно встановити межі, поза якими Ваше починання перестає бути «відпусткою на селі», а стає звичайним пансіонатом. У більшості країн Європейського Союзу така межа встановлена на максимальній кількості кімнат — десяти. В Україні лімітованим чинником кількості кімнат може виявитися податкова система.

- 1.1. -

Необхідно вирішити, чи будуть це кімнати одно-, дво- чи багатомісні. Найпопулярнішими є двомісні кімнати. Зате багатомісні (максимум чотири-, п'ятимісні) можна підготувати для молоді. Якщо володієте величезними кімнатами, спробуйте їх перегородити і створити дві кімнати, які зв'язані зі спільним входом для однієї сім'ї (допускається коридор). Однак пам'ятаймо, щоб кожне приміщення мало окреме вікно.

Не потрібно «загущувати» приміщення встановленням завеликої кількості ліжок у кімнаті. Гості повинні мати достатню поверхню для вільного переміщення впродовж дня, а також вільний доступ до вікна і шафи. Нижче подаємо приклади мінімальних норм площі поверхні, які прийняті в Німеччині, Польщі та Україні.

Одномісна кімната

Німеччина

Польща

Україна

- тільки нічліг

мін. 8м2

7 м2

9 м2

- нічліг і місце для відпочинку

12 м2

Немає даних

Немає даних

Двомісна кімната

- тільки нічліг

12 м2

12 м2

12 м2

- нічліг і місце для відпочинку

18 м2

Немає даних

Немає даних

Загальна кімната

мін. 6 м2 на особу

Немає даних

мін. 3 м2 на особу

  • одномісні: мін. 200 х 90 см;

  • двомісні: мін. 200 х 140см.

У Польщі популярні так звані версальки, які розкладаються в ширину на 110 см, часто використовуються як двомісні ліжка, можуть бути трактовані виключно як додаткове нічліжне місце для іншої особи. Розкладні м'які крісла можуть слугувати лише як ліжка для дітей. Допускається також двох'ярусне ліжко в дитячій кімнаті. Також рекомендується наявність дитячого ліжечка для маленьких дітей (із сіткою чи драбинкою), яке можна помістити в кімнаті батьків.

Ліжка повинні бути не в знищеному стані, оснащені чистими матрацами, із суцільним покриттям, з гармонійним поєднанням до кольору стін, підлоги, килимів, гардин та інших елементів кімнати. Позитивно сприймається облаштування кімнат у традиційному сільському стилі з елементами, пов'язаними з місцевими традиціями та обрядами. Вимагається відповідна кількість постелі для щотижневої її заміни. У холодніші пори року необхідні додаткові ковдри, а також калорифери. Вікна повинні бути оснащені непрозорими шторами, віконницями або жалюзями.

Окрім цих мінімальних елементів оснащення (ліжка, закрита шафа і постіль), стандарт кімнати буде вищий, коли додатково там буде наявне наступне:

  • килим або доріжка біля ліжок;

  • м'які крісла або крісла, а також невеликий письмовий стіл;

  • книжкові полички;

  • ікони;

  • настільна лампа;

  • електричний чайник з необхідним посудом;

  • радіо і телевізор.

При облаштуванні приміщення потрібно використовувати екологічно безпечні матеріали, не токсичні і вогнетривкі (наприклад, вогнестійкі смітники). Гості щораз частіше звертають увагу на те, чи використані засоби і матеріали гармонійно вписуються в навколишнє середовище. Наприклад: яким порошком переться білизна або яким лаком покрита підлога (невідповідний може викликати подразнення шкіри і очей).

- 1. 2. -

У Західній Європі відпочинкове житло і дачні будиночки належать до найпопулярніших форм поселення. Під час обговорення з українськими відпочивальниками зауважено велике зацікавлення проведенням вільного часу в таких нічліжних об'єктах. Маючи право вибору кімнат у будинку власників і чи окремого відпочинкового помешкання, більшість гостей вибирає самостійні житлові споруди. Чому? Тому, що помешкання є вигідніше, воно забезпечує більше приватності, на місці є кухня і санітарний вузол. Такий вибір особливо відповідає батькам з малими дітьми.

Зі сторони власника господарства відпочинкове помешкання може бути вигідним вирішенням виникаючих проблем. Йому тільки потрібно мінімально облаштувати кухню, а санітарний вузол цілком задовольнить дві або три кімнати. При відповідному проектуванні один каналізаційний і водогінний канал обслуговуватиме кухню і вбиральню. Вітальна кімната може бути з'єднана в одному приміщенні з кухнею і їдальнею. У будинках, які призначалися для проживання двох поколінь, такі помешкання існують і часто не використовуються. Тоді прийняття рішення про відкриття туристичного бізнесу майже не вимагає значних фінансових витрат та інвестицій. Оплата за таке житло здійснюється за цілий об'єкт загалом і при цьому не має значення те, що гостей прибуло менше, ніж є підготовлено місць. На житлові цілі можна відвести горище, господарський будинок (літню кухню), веранду і тим самим збільшити кількість спальних місць. Щоб максимально використати загальну >-площу, часто поєднують зміщення поверхів і створюють яруси на зразок шафи з антресолями.

Відпочинкове житло має ще одну особливість, воно є вирішенням проблем догляду й утримання об'єкта. Гості самі прибирають, а власник тільки надає мийні засоби, щітки, ганчірки, порохотяг. Трапляються непоодинокі випадки, коли відпочивальники приїжджають з власною постільною білизною, і тоді відпадає потреба у пранні.

Щоб полегшити проектування відпочинкового помешкання, пропонуємо декілька типових варіантів планів розташування приміщень. Інші рекомендації щодо оснащення кожного приміщення зокрема детально описано в наступних розділах щодо облаштування кухні, кімнат, санітарного вузла, вітальні тощо.