Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gavrilenko_V_Butova_A_Osnovi_promislovogo_budi.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7 Mб
Скачать

1.3. Практична частина

1.3.1. Графічне оформлення плану

План будівлі на позначці 0.000 виконується на аркуші міліметрового паперу або на ватмані формату А-І (594х841) олівцем в масштабі 1: 50.

При виконанні плану положення уявної горизонтальної площини розрізу приймають, як правило, на рівні 1/3 висоти поверху, що зображається, або 1 метр над рівнем, що зображається. Відповідно до ДСТУ Б А.2.4-7-95 на плани наносять:

а) координаційні осі будівлі;

б) розміри, що визначають відстані між координаційними осями і отворами вікон та дверей, товщину стін і перегородок, інші необхідні розміри, відмітки ділянок, розташованих на різних рівнях;

в) лінії розрізів, які проводять, як правило, з таким розрахунком, щоб в розріз потрапляли отвори вікон, зовнішніх дверей;

г) найменування приміщень, їх площі.

Площі проставляють в нижньому правому кутку приміщення (технологічної ділянки) і підкреслюють. Допускається найменування приміщень, їх площі і категорії приводять в експлікації за таблицею 4. В цьому випадку на плані замість найменувань проставляються номери приміщень.

Експлікація приміщень

Таблиця 4.

Вбудовані приміщення зображають схематично суцільною тонкою лінією з показом несучих конструкцій.

Майданчики, антресолі і інші конструкції зображають тонкою штрих пунктирною лінією з двома крапками.

Порядок креслення плану будівлі:

  1. компонування креслення плану;

  2. креслення сітки координаційних осей;

  3. прив'язка і креслення несучих конструкцій і конструкцій, що обгороджують;

  4. креслення деталей плану;

  5. нанесення розмірів і написів;

  6. остаточне оформлення креслення.

Основою для креслення плану є сітка координаційних осей, яким привласнюється самостійна система позначення. Нумерація осей по горизонталі цифрами - з ліва праворуч (1, 2, 3 …….), по вертикалі – стрічними буквами російського або українського алфавіту, знизу нагору (за винятком букв Ґ, З, Й, Ї, О, Ч, Ь). Осі зображуються тонкими штрихпунктирними лініями.

Рекомендується показувати перехрестя осей тільки в місцях установки опор, не проводячи осі через усе креслення

Шляхом простановки розмірів виробляється прив'язка всіх несучих конструкцій будинку до координаційних осей. Після прив'язки креслять контури всіх зовнішніх і внутрішніх стін, перегородок, колон.

Поза габаритами плану будинку проставляють три-чотири ланцюжка розмірів:

  • 1-й, 2-й ланцюжок: прив'язка простінків і зовнішніх граней стін до координаційних осей, розміри простінків і прорізів.

  • 3-й ланцюжок: відстані між усіма координаційними осями, прив'язка осей крайніх колон;

  • 4-й ланцюжок: габаритні розміри будинку, тобто відстані між крайніми координаційними осями.

Усередині плану проставляються розміри: прив'язка стін до координаційних осей, перегородок до координаційних осей; товщина стін і перегородок.

На етапі оформлення креслення вносять необхідні корективи, видаляють зайві. Лінії і роблять остаточне обведення. Контури перетинів несучих стін і колон обводять суцільною основною лінією, товщиною рівної 0,5-1,4 мм. На перетинах наносять умовні графічні позначення матеріалів. При цьому стіновий матеріал, що є для даного будинку переважною, умовною позначкою не виділяють, додатковий матеріал штрихують.