Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gavrilenko_V_Butova_A_Osnovi_promislovogo_budi.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7 Mб
Скачать

3. Практичне заняття № 3

Виконання фасаду будівлі та генерального плану

3.1 Ціль заняття і методика його проведення

Ціль заняття: закріплення теоретичних знань з проектування і здобуття студентами вміння підбирати основні конструктивні елементи та виконувати фасад промислової будівлі.

Порядок проведення заняття

  1. Опитування студентів по темі з метою виявлення знань.

  2. Виконання вертикального фасаду будівлі.

  3. Здача роботи викладачу.

  4. Підведення підсумків.

Перелік питань для опитування студентів

  1. Поняття фасаду.

  2. Основні типи стінових панелей.

  3. Основні варіанти засклення громадських будівель.

  4. Основні типи вікон громадських будівель.

3.2. Теоретична частина

3.2.1. Стіни

Стіни, як важливий конструктивний елемент будівлі, у загальній вартості одноповерхових будівель становлять 10 % і в багатоповерхових — до 20 %. Стіни повинні задовольняти такі основні вимоги: забезпечити підтримання потрібного волого-температурного режиму в будівлі; бути міцними і стійкими під дією статичних і динамічних навантажень; бути вогнестійкими і довговічними; бути технологічними у влаштуванні й мати добрі експлуатаційні властивості; мати якомога меншу масу й добрі техніко-економічні показники.

За характером роботи стіни поділяють на несучі, самонесучі й навісні.

Несучі стіни влаштовують у будівлях безкаркасних і з неповним каркасом і виконують із цегли, малих і великих блоків.

Ненесучі (самонесучі) виконують в основному захисні функції і несуть тільки свою масу, спираючись на фундамент.

Навісні стіни виконують лише захисні функції і передають свою масу на колони каркаса, за винятком стін нижнього ярусу (цокольного), який спирається на фундаменти.

При повному каркасі доцільно застосовувати легкобетонні самонесучі панелі, при неповному – несучі цегляні стіни.

3.2.2. Генеральний план ділянки

Генеральним планом називають горизонтальну проекцію ділянки (вид зверху), на якому розташовують будівлю, що проектується або комплекс будівель.

Окрім будівлі, що проектується на генеральному плані варто показувати усі підсобно-господарські будівлі (нaвic для тари та палива, з6ipник для сміття, гаражі, котельна та ін.). Вони повинні розташовуватися зі сторони господарського двору та віддалені від підприємств на відстані не менш 25 м.

В’їзд на господарські двори слід передбачати з вулиці місцевого призначення. Зона зелених насаджень уявляє собою дерева, газони, квітники та ін.

Якщо піприемство розташоване в будівлі, яка стоїть окремо, то фасад повинен розташовуватися на червоній лінії або з відстанню від неї. Навколо будівлі показується тонкою лінією асфальтоване вимощення шириною 0,75—1,0 м, Проїзна частина дороги повинна бути не менш 3,5 м. При розробці генплану повинні бути додер­жані санітарно-технічні, та протипожежні вимоги: відстань між повздовжніми сторонами сусідніх будинків не менш ніж 2-5 висоти для північних районів, 1,5 - для південних.

Будівлю підприємства ресторанного господарства слід розташовувати на дільниці таким чином, щоб охолоджуючі камери, гарячий та кондитерський цехи були оpiєнтoвaні нa північну частину горизонту а торгівельні зали - на південну.