Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gavrilenko_V_Butova_A_Osnovi_promislovogo_budi.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7 Mб
Скачать

2.3 Практична частина

2.3.1 Графічне оформлення розрізу

Вертикальний розріз будівлі виконується на аркуші міліметрового паперу або на ватмані формату А-І (594 х 841) олівцем в масштабі 1 : 50.

Розрізи призначені для виявлення об'ємно-планувального і конструктивного рішення будинку.

Розрізи будинку виконують вертикальною січною площиною, перпендикулярної до повздовжніх стін - поперечний розріз або паралельний їм - поздовжній розріз. Положення січних площин для побудови розрізів призначають у процесі проектування з таким розрахунком, щоб при мінімальній кількості розрізів найбільше повно виявити об'ємне і конструктивне рішення будинку, висотні розміри і т.п. і так, щоб на розрізах були показані прорізи вікон, зовнішніх дверей і т.п.

На розрізах варто показати пошарові конструкції підлоги і покрівель, основні вертикальні позначки (з точністю до третього знака), вертикальні розміри ділянок стін і прорізів і горизонтальних осьових розмірів, що характеризують крок, проліт і загальні габарити будинку.

Поверхню підлоги першого поверху умовно приймають за 0,00, від якого відраховуються позначки підлоги поверхів і частин будинку, - вверх з «+», униз із «-».

Порядок креслення розрізів будинку складається з наступних етапів:

- для побудови вертикальної модульної координаційної сітки відзначають на плані будинку крапки перетинання координаційних осей несучих стін, колон, деформаційних швів тощо. Потім наносять горизонтальні лінії рівня підлоги, низу несучих конструкцій тощо. Позначимо рівні сходових площадок (поверхових і проміжних) горизонтальними лініями, розділивши висоту поверху навпіл. Від координаційних осей відкладемо ширину поверхової та проміжної сходової площадки. Прийнявши висоту сходин 150 мм, а її ширину 300 мм, будуємо похилий профіль сходових маршів.

- розмірні прив'язки стін, колон до координаційних осей, прийняті товщини стін і перетину колон вибирають із плану будинку, відкладають від координаційних осей і тонких ліній наносять контури зовнішніх стін, перегородок, колон;

- тонкими лініями наносять контури перетинів конструктивних елементів будинку, що потрапили в січну площину, а також видимі контури колон, що знаходяться безпосередньо за січною площиною, сход, площадок, прорізів та інших елементів будинку.

На кресленнях розрізів будинків наносять усі розміри і позначки, необхідні для визначення положення будь-якого конструктивного елемента.

Поза габаритними контурами розрізу проставляють:

  • відстані між усіма координаційними і крайніми осями;

  • позначки верха стін і рівня землі;

  • розміри і прив'язку (по висоті) прорізів у стінах.

Усередині габаритних контурів розрізу проставляють позначки:

  • рівня чистої підлоги поверху;

  • низу несучих конструкцій покриття будинку;

  • позначки висоти дверей.

Остаточне графічне оформлення розрізу полягає в обведенні контурів видимих елементів і перетинів, в нанесенні розмірів, висотних позначок, марок елементів конструкцій, координаційних осей, виконанні умовних графічних зображень матеріалів.

Розрізам будинку привласнюють загальну послідовну нумерацію арабськими цифрами “1 - 1”, “2 - 2” і т.д. Назви розрізів розташовують над зображеннями.

Приклад виконання розрізу наведено у додатку 4.

ПОЕТАПНЕ ВИКОНАННЯ РОЗРІЗУ НАПІВКАРКАСНОЇ БУДІВЛІ

Додаток 4.

ПРИКЛАД ВИКОНАННЯ РОЗРІЗУ БУДІВЛІ З ПОВНИМ КАРКАСОМ

Додаток 5.