Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gavrilenko_V_Butova_A_Osnovi_promislovogo_budi.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7 Mб
Скачать
      1. Вікна, двері, сходи

Характер засклення, форму й розміри вікон вибирають на основі світлотехнічного розрахунку, виходячи з умов забезпечення потрібного світлового режиму. Для торгових залів норма освітленості 1:6 (відношення площі вікон до площі підлоги). Для виробничих цехів - 1:8, адміністративно-побутових - 1:10.

Світлові прорізи можуть мати вигляд окремих вікон і стрічок. Може бути й суцільне засклення, яке, так само як і стрічкове, застосовують у приміщеннях, де треба добре природне освітлення. Проектуючи віконні прорізи, треба обов'язково враховувати, що надмірна площа засклення е причиною перегрівання приміщень влітку й переохолодження взимку.

При розміщенні віконних прорізів у зовнішніх стінах необхідно прагнути до того, щоб розміри простінків були однаковим. Вікна для будинків підприємств ресторанного господарства можна приймати за ГОСТ 11214-86.

У будинку підприємства рекомендується застосовувати не більш двох типів вікон.

Для торгових залів, вестибулів підприємств ресторанного господарства може застосовуватися освітлення у вигляді суцільних вітрин або вітражів.(рис. 5). Номенклатуру вікон наведено в табл. 1.

Номенклатура вікон

Таблиця 1.

Рисунок 5 – Типи вітражів і вітрин: а) вітраж в отворі стіни; б) вітраж перед колонами будівлі; в) вбудована вітрина; г) вітрина за колонами каркаса; д) деталі рам вітражів і вітрин.

Ширину дверних прорізів приймати залежно від призначення приміщень. У виробничих приміщеннях - 900 або 1000 мм, адміністративно-побутових - 800-900 мм, у складських і технічних - 900, 1000 мм. Ширину вхідних дверей для відвідувачів варто приймати за умови пропускної спроможності: на 100 чоловік - 0.6 погонних метрів ширини, але не менше 1,2 м. Зовнішні двері повинні відчинятися убік виходу. Ширину вхідних дверей для персоналу обслуговування можна застосувати 1,0 м. Номенклатуру дверей наведено за ГОСТ 6629-88 в таблиці 2.

Номенклатура дверей

Таблиця 2.

Продовження таблиці 2

У будинках каркасного типу з висотою поверху 3,3 м застосовують типові сходи за серією ИИ – 04: сходові марши з напівплощадкою. Марш спирається не на стіни сходової клітини, а на ригелі (балки). Стіни сходової клітини в цьому випадку виконуються із цегли δ = 380 мм або збірних залізобетонних панелей (діафрагм жорсткості) - δ = 140 мм, які спираються на ригелі (балки).

Ширину маршу виробничої сходинки приймати не менше 1150 мм. головної (для споживачів) - з розрахунку не менше 0,6 м ширини на 100 осіб. Ширина площадок робиться не менше ширини маршів. Сходові клітини повинні мати природне освітлення

Розмір сходової клітини в плані 3x6 м. Номенклатура сходових маршів та площадок надана в таблиці 3.

Номенклатура елементів сходів.

Таблиця 3.

1.2.4. Проектування основних приміщень підприємств ресторанного господарства

При проектуванні вхідного вузла варто передбачити тамбур усередині будинку або у вигляді прибудови до нього.

Підприємства ресторанного господарства з кількістю місць до 150 повинні мати загальний вхід і вихід; з великим числом місць - входи і виходи мають бути роздільними.

У вестибулі підприємства з кількістю місць до 50 передбачити загальний туалет для відвідувачів на 1 унітаз; при більшому числі місць роздільні туалети для чоловіків і жінок. Кількість унітазів у кожній убиральні приймається з розрахунку 1 унітаз на 60 місць. У чоловічих убиральнях додатково встановлюються пісуари, кількість яких приймається рівним числу унітазів.

У туалетах передбачаються шлюзи, у яких встановлюються умивальники з розрахунку 1 умивальник на 50 місць.

Приклади вирішення вхідних вузлів у підприємствах ресторанного господарства наведено на рисунках 6, 7.

Приклади рішення крилець входів наведено на рисунку 8.

Рисунок 6 - Вирішення вхідного вузла в ресторані на 250 місць з тамбуром розташованим усередині будинку.

Рисунок 7 - Вирішення вхідного вузла в їдальні на 100 місць з тамбуром розташованим зовні будинку.

Рисунок 8 - Приклади рішення крилець входів: 1- центрального, 2 – службового та в завантажувальну

Гардероб, душові, вбиральні для персоналу проектують у кожному підприємстві незалежно від його місткості. У підприємствах до 100 місць може встановлюватися загальний гардероб для чоловіків і жінок при наявності кабін для перевдягання. У підприємствах в великим числом місць варто передбачити окремі гардеробні. Душові кабіни проектуються з розрахунку: у підприємствах із кількістю місць до 100 - одна кабіна, понад 100 - двох кабін. Розмір душової кабіни 900х900мм. Мінімальна відстань між кабіною і стіною - 900 мм. Душові повинні мати ізольовані приміщення для перевдягання.

При проектуванні убиральні для персоналу передбачаються шлюзи, у які мають бути встановлені умивальники. Приклади вирішення побутових приміщень наведено на рисунку 9.

Рисунок 9 - Приклади вирішення побутових приміщень

При проектуванні охолоджувального блоку, варто приймати товщину стін, що обгороджують його за периметром 380 мм (1,5 цегли), товщину перегородок між камерами - 120 мм (1/2 цегли), товщину стін, що відокремлюють камери від тамбура, - 250 мм (1 цегла), а товщину теплоізоляційного шару 100 мм. Теплоізоляцію камер, що охолоджуються, виконують по усьому внутрішньому периметру стін, стель і підлог без розривів. Перегородки суміжних камер не ізолюють (рис. 10).

Рисунок 10 - Приклад виконання охолоджувального блоку.