Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O_Yu_Pensiyna_sistema_Ukrayini_2009.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

2) Добровольное (негосударственное) пенсионное обеспечение

В дополнение к указанным выше двум системам в России успешно развивается система добровольного (негосударственного) пенсионного обеспечения, реализуемая через негосударственные пенсионные фонды. Она существует независимо от этих систем, а получение негосударственной пенсии не ставится в зависимость от получения какой-либо другой пенсии.

Добровольное пенсионное обеспечение осуществляется в соответствии с договорами о негосударственном пенсионном обеспечении за счет пенсионных взносов, вносимых в негосударственные пенсионные фонды работодателями в пользу своих работников, или за счет взносов граждан в свою пользу или в пользу третьих лиц (родственников и других близких людей).

За последние 10 лет сформирована комплексная нормативно правовая база , регулирующая деятельность негосударственных пенсионных фондов.

Літва

У 1994-1995 роках у Литві розпочався етап про­ведення пенсійної реформи.

Починаючи з 1994 року, територіальні відділення Головного управління державного соціального стра­хування Литовської Республіки почали накопичува­ти інформацію про страхові періоди кожної застрахо­ваної особи, яка передається в центральну базу даних.

Особі, яка бажає отримати пенсію сьогодні, усе ще необхідно зібрати довідки про її роботу й розмір заробітної плати за місцем роботи, де вона працю­вала в період до 1994 року. Однак з 2008 року для призначення пенсії буде достатньо інформації, яка зберігається в базі даних інформаційної системи Головного управління державного соціального страхування.

З 1 січня 1995 року вступив у силу Закон про пенсії державного соціального страхування, який встановив, що система соціального страхування є суспільною демократичною системою, яка охоплює й працівників військових структур.

У 2000 році в Литві прийнятий Закон про соціаль­не страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань, у 2001 році - Закон про соціальне страхування на випадок хвороби й мате­ринства. Таким чином, у Литві було завершено ство­рення правової бази системи соціального страхування.

З 1 квітня 2003 року право добровільної участі в обов'язковій системі державного соціального страхування надано фермерам. Для базової пенсії вони мають право страхуватися добровільно. Пра­ва участі в страхуванні на додаткову пенсію вони не беруть.

Бюджет Фонду державного соціального страхування в 1999 році вперше був сформований за прин­ципом міжнародного обліку й міжнародного аудиту.

Основу бюджету Фонду складають внески обов'яз­кового соціального страхування. Їхні тарифи вста­новлює Сейм і Уряд.

З бюджету соціального страхування виплачуються наступні регламентовані законодавством виплати:

• пенсії соціального страхування - по старості, інвалідності, пенсії вдовам і сиротам;

• допомоги соціального страхування - по хворобі, материнству (батьківству), на поховання;

• компенсації соціального страхування - тран­спортні витрати, на придбання спеціальних легко­вих автомобілів і моторних інвалідних колясок, а та­кож на їхнє технічне оснащення;

• виплати соціального страхування у зв'язку з не­щасними випадками на роботі й професійними зах­ворюваннями; допомога по хворобі, одноразова ком­пенсація по втраті працездатності; періодична ком­пенсація по втраті працездатності; періодична стра­хова виплата членам сім'ї загиблого на фронті; допо­мога на поховання членам сім'ї загиблого на фронті.

З 1 січня 2004 року в Литві введена система обов'язкового накопичення пенсій у приватних пен­сійних фондах.