Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O_Yu_Pensiyna_sistema_Ukrayini_2009.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

7.3. Пріоритети діяльності Пенсійного фонду України.

1. Забезпечення сталого фінансування та виплати пенсій, недопущення заборгованості із пенсійних виплат.

Удосконалення роботи із платниками страхових внесків з метою ефективного планування надходження коштів до Пенсійного фонду з урахуванням існуючого фінансового стану платників, погашення та недопущення в подальшому заборгованості з обов’язкових платежів до Фонду. Застосування усіх передбачених законодавством контрольних, фіскальних та примусових заходів до боржників, які злісно та систематично порушують порядок та терміни сплати страхових внесків. Посилення координації цієї роботи із правоохоронними органами.

Забезпечення дієвого контролю за цільовим використанням коштів, призначених для пенсійного забезпечення, вдосконалення порядку виплати пенсій.

2. Подальше реформування пенсійної системи.

Остаточне опрацювання Концепції дальшого реформування пенсійної системи, розроблення та здійснення заходів щодо її реалізації, зокрема, щодо підготовки до впровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

Розроблення та внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення пенсійного законодавства та його уніфікації з урахуванням набутого досвіду та пропозицій громадськості.

Створення організаційно-технічних умов функціонування та впровадження на базі Пенсійного фонду системи адміністрування збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, організація взаємодії з цих питань з фондами соціального страхування.

3. Подальше підвищення якості обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду.

Зменшення необхідності їх відвідування та часу обслуговування, завчасного, доступного та зрозумілого інформування громадян про зміни у пенсійному законодавстві, їх права та обов’язки. Розширення при цьому використання можливостей Контакт-центру та мережі інформаційних кіосків Пенсійного фонду.

4. Розширення та поглиблення співпраці із соціальними партнерами, громадськими організаціями пенсіонерів та ветеранів з питань покращення пенсійного забезпечення та функціонування органів Фонду.

5. Оптимізація функціональних процесів в роботі органів Пенсійного фонду.

Подальше впровадження сучасних інформаційних технологій, спрощення взаємодії із органами влади, підприємствами, установами та організаціями і покращення обслуговування громадян. Прискорення з цією метою створення централізованої системи призначення пенсій, поширення та вдосконалення системи приймання звітності від платників страхових внесків в електронному вигляді, розроблення пропозицій щодо використання єдиного соціального обліково-платіжного засобу.

6. Економне та раціональне використання коштів призначених на адміністративні видатки, реалізація заходів в межах затвердженого режиму економії коштів.

Тема 8. Нагляд і контроль у пенсійній системі

8.1. Державний фінансовий контроль: зміст і призначення.

8.2. Органи державного регулювання та нагляду.

8.3. Принципи здійснення державного фінансового контролю.