Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O_Yu_Pensiyna_sistema_Ukrayini_2009.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Німеччина

У Німеччині існує система 3-х рівнів. Перший рівень являє собою інтеграцію 4-х окремих обов'язкових систем, які включають:

• обов'язкове пенсійне страхування для робітни­ків і службовців, а також для деяких категорій само-зайнятого населення;

• пенсійне забезпечення чиновників;

• допомога по старості для фермерів та членів їх­ніх сімей;

• пенсійне забезпечення за професійними група­ми (лікарі, адвокати, архітектори тощо).

Страхові внески до першого рівня складають 19,2%. Особи, що працюють за наймом, сплачують половину цього внеску. Рівень пенсійних виплат становить приблизно 70% від "чистої" середньої за­робітної плати.

Таким чином, участь тільки в першому рівні пен­сійної системи дає можливість забезпечити достат­ній рівень життя в старості.

Накопичення коштів (другий рівень) здійснюється шляхом створення забалансових рахунків підприємств, з яких згодом виплачуються пенсії. Фактично пенсії виплачуються самими роботодавцями з оборотного ка­піталу підприємства. Така пенсійна схема є вигідною як для підприємств, так і для держави, оскільки кошти, на­копичені на позабалансовому рахунку, не оподаткову­ються і можуть інвестуватись підприємством у свій біз­нес. З іншого боку, державі немає необхідності здійсню­вати додаткове пенсійне забезпечення.

Однак негативним моментом такої форми пенсій­ного страхування є те, що збільшується ризик для пенсіонерів, оскільки в разі банкрутства підприємс­тва вони можуть втратити накопичені кошти. Нато­мість окремий пенсійний фонд може диверсифіку-вати ризики шляхом інвестування коштів в державні цінні папери, облігації місцевих органів влади та на­дійні компанії. З метою зменшення ступеня ризику в Німеччині створено спеціальний орган, який є гаран­том на випадок банкрутства підприємства. Фінансу­ється цей орган підприємствами, які здійснюють по­забалансове фінансування пенсійних програм.

І, нарешті, третій рівень пенсійного забезпечення здійснюється через створення приватного капіталу шляхом укладання угоди про страхування життя або про пенсійне страхування.

Франція

Структура пенсійної системи Франції є досить складною, оскільки в країні існує близько 1000 базових та 300 до­даткових режимів виплати пенсій. При цьому групу­ються режими за способом фінансування пенсійних виплат. Так, фінансування може відбуватись в за­гальному режимі. У цьому випадку для найманих працівників промисловості, сільського господарства основний розмір пенсії формується за рахунок внес­ків підприємців, які складають в середньому 8,2% від виплаченої заробітної плати.

Спеціальний режим фінансування застосовуєть­ся для нарахування основної пенсії шахтарям, заліз­ничникам, морякам, військовим, державним служ­бовцям. Такі пенсії є значно вище і відповідно внес­ки роботодавців складають від 30,8% до 51%.

Також у Франції існує обов'язковий додатковий режим. Підприємці здійснюють внески до системи АРРКО (Асоціація режимів додаткових пенсій) в розмірі 4% від фонду оплати праці. Починаючи з 1996 року, розмір внесків щорічно підвищується на 0,5%.